Zaslal: st červenec 16 2025, 3:54 Předmět: letovani smd mini tranzistorů
Ahoj. Jak fixovat před letováním SMD tranzistory na dps ???
Někde jsem slyšel, že se to dělá lepidlem. Ale nevím jakým druhem. Aby to nebylo na závadu. Pro spoje + tetovací proces to Nerušilo.
Předem děkuji za popis postupu. _________________ Můj e-mail: elnovy@email.cz
Povolání: Vývoj elektroniky+DPS
Zájmy: Programování C++ ,assembler
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34031 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červenec 16 2025, 6:20 Předmět:
Já dost dobře nechápu, jak můžeš dělat jako povolání vývoj elektroniky - a tohle nevědět. To je něco podobnýho, jako by se zedník s výučním listem přišel políra na stavbě voptat, jak se dávkuje písek a vápno na maltu ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Právě proto, že nejsem zedník. A proto se zeptám, čím se to dá dobře přilepit?
Neexistuje ještě něco. Dostupnějšího.
Jiný druh lepidla.
Nejde o to pochopit. Proč to neumím. Ale poradit mi.
Nejsem automat ani rodilej. Létovač
P024B – Pasta pájecí pro SMD XG-Z40 35g (10ml), složení Sn63Pb37
Návod k použití
Vážení zákazníci,
děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje
důležité pokyny k uvedení výrobku do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to,
abyste jim odevzdali i tento návod. Ponechejte si tento návod, abyste si jej mohli znovu kdykoliv přečíst!
Popis:
Pájecí cínová pasta pro měkké pájení SMD _________________ Můj e-mail: elnovy@email.cz
Zaslal: st červenec 16 2025, 7:40 Předmět:
elnovy napsal(a):
Právě proto, že nejsem zedník.
...
Nejde o to pochopit. Proč to neumím. Ale poradit mi.
Nejsem automat ani rodilej. Létovač
Tvůj problém už dávno zodpověděl Velký Plešatý Zrzavý Syfilitik, když prohlásil asi jedinou pravdu svýho života (to ostatní byla plná fikce a nebál bych se říct lež): UČIT SE! UČIT SE! UČIT SE! ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: st červenec 16 2025, 7:58 Předmět:
Pokud je pájíš ručně, netřeba nic fixovat. Položíš tranzistor vedle místa kde má být, pocínuješ jednu plošku pro tranzistor a na tu plošku s roztavenou pájkou ho pinzetou dostrkáš a usadíš do správný pozice. Pak připájíš ostatní nohy, dáš trochu tavidla na tu první nohu a opravíš ten první pin, kde se pájka většinou trochu přehřeje.
Pokud to pájíš horkovzduchem, tak si na joutůbu nasleduj nějaký videa.
Tam je alfa a omega tavidlo a pasta.
Děkuji za poslední radu.
1. bod zafixovat a pak dostrkat SUPER .Taky mě napadlo přilepit to vteřinovým a po zaschnutí bez nutnosti používat pinzetu proletovat hrotovou pájkou.
Rady ala masírování vlastního ega je fakt naprd .Ale takový je svět, takový lidé se stále vyskytují nejen zde. Tišťáky profesionálního provedení za hubičku. Jsem neustále osazoval diskrétními součástkami. Nyní přecházím na 1. deskové počítače a těch pár obvodů z periferie jsou typu SMD.
ps.Zedníci neustále radí+kritizují a odborník poradí.
Přeji hezký den.
Všem realizátorům ať už osazují smd + smt Čímkoliv.
A kibicom a kecalům at jiím to kecá hodně je to opravdu k smíchu. Často se člověk zahřeje a zasměje.
_________________ Můj e-mail: elnovy@email.cz
No na ruční osazování to chce tenký kvalitní trubičkový cín a lupu. Jak psal jeden výše, tak si u číňana nechás udělat desku s úpravoul HASL. Jednu plošku pocínuješ, přichytíš nožičku a pak přikládáš hrot páječky na jednotlivé nožičky a ťukáš cínem. SOT23 a SOxy pouzdra tak jsou úplně v pohodě. Odpory 0805 a 0603 taky. Chce to jen mít rozumnou pinzetu a stůl ve správné výšce.
Pokud je potřeba víc kusů, tak už je lepší pasta. Na pár kusů se nanese ze stříkačky ručním dispenzerem. Na ohřev funguje velice dobře "pec" ze staré žehličky. Řízení stačí přes arduino a měření teploty s termočlánkem. Je potřeba dodržet předehřev, aby se odpařila voda z pasty a pak netavit cín moc dlouho.
Žehlička je vzhůru nohama - deska se položí na žehličku, přiklopí se plechovka jako kryt a nechá se proběhnout cyklus. Výsledek celkem profesionální, náklady na řízení jsou pár stokorun.
Zaslal: st červenec 16 2025, 11:47 Předmět:
O technologii SMT/SMD už se napsala tuna publikací, v každý knihovně bude minimálně 1 titul, kde se o práci s povrchovou technologií píše. V Amáru/Praktický Elektronice vycházel seriál. Jsou tam popsaný postupy ručního i strojovýho osazování, pomocí pasty, tenkýho plněnýho "cínu" i pomocí epoxidu a pájecí vlny. A samozřejmě, u ručního osazování vícevývodovejch pouzder se popisuje způsob "přichycení" obvodu za dva úhlopříčně umístěný vývody s následnou kontrolou a možností opravy a až pak finálního připájení - ať pastou, tak trubičkovou pájkou. A ne, není to 30 let zpátky, jde to dohledat - KDYŽ SE CHCE A KDYŽ MÁ ČLOVĚK SNAHU. Normální bastlíř to tak udělá, optá se KDE NAJDE PRAMENY NEBO LITERATURU. Samozřejmě, dostat řešení hotový "na stříbrným talířku" chce každej. Takže vyžírka přijde somrovat ... Takže jsem jen čekal, kdo z vás to Elblbýmu zbaští jak hladovej okoun třpytku - aby se on mohl chlubit cizím peřím ... Congrats HF-žvanilovi und dalším, jemu podobným.
Pikofarad napsal(a):
Brzy přibude pod "Nasliněným prstem na svorkovnici domovního rozvaděče" i hláška A elnovy - nelituju tě 🤣🤣
Neboj, i k tomu může dojít. Seznam kandidátů je čím dál tím delší ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Dobře tak to přilepím kanagonem. Pořád ho vyrábějí za 3 koruny, dneska stojí 65. Zrovna jsem ho minulý tejden kupoval.
Jo jo zase máš pravdu. Zase jsem začal něco dělat. A zase někdo začal blbě kecat. To člověk, aby měl strach se tady na něco zeptat.
Hned dostane pojeb.
Končím, řešilo se to před 100 lety a já to neznám. Až to vyjde knižně. Tak se zmíním, jak jste mi tu dobře poradili a pojebali .
_________________ Můj e-mail: elnovy@email.cz
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.