Zaslal: st červenec 09 2025, 7:33 Předmět: Jak fungují analogové hodíny řízené DCF
Do venkovních hodin jsem pořídil nový strojek a v rámci pokroku jsem pořídil strojek řízený DCF, velikostí stejný jako bez . A přemýšlím jak to vlastně snímá pozici ruček.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8445 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: st červenec 09 2025, 7:39 Předmět:
Ve strojku jsou skutečně snímače pohy ruček. Po vložení baterie se rafice rozjedou a zastaví na 12.00h. Po synchronizaci DCF pak dopočítá chybějícící čas mezi 12.00 a skutečným časem a tam se rafice zrychleným posunem dopraví. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Zaslal: st červenec 09 2025, 11:12 Předmět:
dcf nema timezone. tym, ze pokryva len urcite krajiny, tak posiela priamo +1, alebo +2 hod plus priznak ci je to normalny, alebo letny cas _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: st červenec 09 2025, 12:22 Předmět:
strojček s DCF môžem mať na Slovensku, v Kaliningrade (alebo dokonca v Bielorusku) alebo v Írsku. Každá z týchto krajín je v inom časovom pásme. Ako nastavím lokálny čas ? Tak bola myslená otázka.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8445 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: st červenec 09 2025, 15:08 Předmět:
Některé DCF s displayem posun mají. U mechanických jsem neviděl. Ale to neznamená že neexistuje. A letní/SE čas mechaniky umí. To se vždycky ve 2.00h rozjedou buď o 1 nebo 11hodin. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Naposledy upravil mi-ro dne st červenec 09 2025, 15:10, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st červenec 09 2025, 15:08 Předmět:
Ivan_01 napsal(a):
strojček s DCF môžem mať na Slovensku, v Kaliningrade (alebo dokonca v Bielorusku) alebo v Írsku. Každá z týchto krajín je v inom časovom pásme. Ako nastavím lokálny čas ?
To záleží na tom co umožňují konkrétní hodiny, které mají integrovanou synchronizaci času přes DCF77.
Je potřeba počítat s tím, že čas DCF77 je synchronizován s UTC a automaticky zohledňuje středoevropský čas (SEČ) a středoevropský letní čas (SELČ). V zemích kde je časové pásmo odlišené se musí na hodinách, které používají DCF77 nastavit vhodný offset případně jiné časové pásmo a pokud to hodiny neumožňují pak je synchronizace pomocí DCF77 v daném místě nepoužitelná a pokud se dá v hodinách vypnout pak leda vypnout a nastavovat čas ručně.
Výjimkou mohou být různé lokálně vyráběné nebo upravované hodiny, které v sobě mají integrován přijímač DCF77 a obsahují pevně při výrobě nebo úpravě dané jiné časové pásmo bez možnosti změny uživatelem. DCF77 synchronizace času u takových upravených hodin pak bude fungovat správně jen v časovém pásmu, pro které mají tu pevnou úpravu.
Zaslal: st červenec 09 2025, 15:36 Předmět:
Pokud se hodinový strojek DCF osazuje do ciferníku, je potřeba sundat ručičky. Pokud vím, není na nich žádný klíč ani aretace "správné" polohy. Takže po vložení baterie se počká, až se mechanismus zastaví a opatrně se nasadí ručičky na 12:00:00
Pokud budeme v jiném časovém pásmu, není problém nastavit "offset" tak, že si ručičky nasadím na 1:00:00 nebo i na Hillových 6:30:00
Ale podotýkám, že NASADIT ručičky, ne je tam ručně docvrnkat. Moje mechanické DCF se seřizují ráno v 1:00 a pak pár minut čekají na synchronizaci se signálem a pak nastaví přesný čas. V takovém případě by při offsetu 1 hodiny proběhla synchronizace ve 2h ráno místního času, nebo u Hilla až v 7:30, což by už mohlo být trochu problém.
Pokud jde o změnu pásmového a letního času, změna probíhá až po noční synchronizaci a ke správnému načtení času dochází až následující synchronizaci. Nebo jí lze vynutit ručně resetem, případně vytáhnutím a vložením baterie. U číslicového zobrazení je to jak kdy, podle typu hodin.
Zaslal: st červenec 09 2025, 16:30 Předmět:
Aretace tam je , trochu mě vyškolila, protože návod je pro zbabělce. Tak jsem jí nevyndal i když jsem podle obrázku dal všechny ručky na 12 , ale nevytáhl aretační kolík, tak vteřinovka jen cukala. Pak už hodiny tryskem najely na správný čas.
Stále mi vrtá hlavou ten mechanicko elektronický princip, ale nějak se mě je nechce rozebrat když fungují.
GPS mechanický strojek jsem neviděl, ale třeba existuje.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.