Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19558 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne červen 15 2025, 18:28 Předmět: Řezací kolečko Olfa
Kámoš, co laminuje, mi přinesl asi 15 čepelí do kolečkovýho řezáku Olfa fí 45 mm. Jestli by to nešlo nějak nabrousit. Má to být wolframová ocel prý ostřejší než břitva. Na těch skelnejch tkaninách, co používá, ty kolecka moc dlouho nevydrží a kvalitní se pod 150 kaček nesežene.
Napadlo mě jen dát jednotlivý kolečka na trn do soustruhu a zkusit to obtáhnout Arkanksasem a nebo kamenama na kudly Lansky hrubosti 1000-2000 s lapovacím olejem. Ale nevím, jestli to bude mít nějakej výsledek. Jestli to nebude stejný, jako se pokoušet nabrousit klasickou žiletku na holení nebo výměnný ostří pro skalpel.
Je tu někdo, kdo se vyzná v broušení nožů a podobných chladů? _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33958 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne červen 15 2025, 18:55 Předmět:
Vyfoť to, čím to řeže. Hodně záleží na tom, jestli to má řeznou hranu z masivního matroše, nebo jen z pokovení - a taky jestli řeže jen jednou hranou proti nějaký měkčí hmotě (jako obyčejnej nůž), nebo mezi dvěma kolečkama na střih. Častej problém bejvá to, že vlastní řezná hrana se vytváří jen na několikaatomový vrstvě tvrdokovu nanášený plazmou nebo vysokonapěťovým napařením na předem naostřenej podstatně měkčí nosnej materiál = jakejkoliv pokus o broušení jen odstraní ten tvrdokov a řezák je úplně k h0vnu ...
EDIT: tak jsem se poohlídnul a je to jednobřit, v podstatě tvar kolečka na řezání skla, jen má 45mm v průměru a podle inzerce jen 0,3mm tlustýho. Zkusil bych lapovací pastu s olejem na leštěným ocelovým kotouči rotujícím PROTI OSTŘÍ toho "nožíku". Kolečko samozřejmě naklopit pod úhlem předem změřeným na zdravým ostří. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: ne červen 15 2025, 20:57 Předmět:
2 Kája Bulda - už jsem si to vyghůůůghlil, řeže to proti měkčímu podložení v podstatě jako kulatý řezadlo na pizzu.
BOBOBO napsal(a):
Žiletka se nabrousit dá . Dokonce se na to prodávaly strojky . ...
A zkoušel ses někdy takovou "znovu nabroušenou" žiletkou holit?Měl jsem takovej stroječek z předválečný doby zdědit po dědovi, nevím ale kam po jeho smrti přišel, asi ho někdo "pořádkumilovnej" z rodiny vyhodil, bo nevěděl k čemu to je. A můžu tě ubezpečit, že jsem to zkoušel několikrát - a funguje to "jako že trochu jo" jen na žiletkách, který jsou dělaný starou metodou z kalenýho ocelovýho "plechu", ale třeba komunistický "ASTRA Platinum" nebo dokonce "ASTRA Keramik" ta mašinka dokonale zkurwila - protože jejich ostří bylo vytvářený vakuově naprašovaným platinovým povlakem - a ten ty brusný hřebínky z nějakýho jemnýho šutru dokonale sedřely, takže zvostal jen ocelovej základ a taková ASTRA pak už nikdy neholila - jen škrábala kůži do krve ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: ne červen 15 2025, 23:26 Předmět:
kbulda napsal(a):
Když jich koupíš balení 10 kusů, u přímého dovozce pana Matyse, tak tě kus vyjde na 80,50 Kč.
Já jsem taky kdysi koupil řezací kolečko Olfa na ModellHobby. Jen jsem zapoměl že to bylo od Somaty, kterej tam pokaždý vystavoval. Nojo, bejvávalo, s Covidem skončilo. Pak jsem si koupil náhradní kolečka v místní galantérce a stály za prd. Díky za spojení na toho Matyse.
S těma kolečkama se většinou řeže proti zelený řezací podložce nebo linu. Já si ke kolečku koupil tuhle. Ale proti kámošovi ji používám jen 3-4 x za rok. _________________ Jirka
Zaslal: ne červen 15 2025, 23:28 Předmět:
Není to jako na pizzu, tam se to kolečko otáčí, Tady u toho řezače stojí. Když se otupí, tak ho musíš pootočit a zaaretovat.
Matys byl v podstatě první dovozce od firmy OLFA v Česku. Již v roce 2003 jsem od něj nakupoval do firmy lámací nože 18 mm a tyto kolečkové řezače. Je to sice dražší zboží , ale špičková kvalita.
Naposledy upravil kbulda dne ne červen 15 2025, 23:37, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: ne červen 15 2025, 23:32 Předmět:
EKKAR napsal(a):
"ASTRA Platinum" nebo dokonce "ASTRA Keramik" ta mašinka dokonale zkurwila - protože jejich ostří bylo vytvářený vakuově naprašovaným platinovým povlakem - a ten ty brusný hřebínky z nějakýho jemnýho šutru dokonale sedřely, takže zvostal jen ocelovej základ a taková ASTRA pak už nikdy neholila - jen škrábala kůži do krve ...
Tak, tak, stačí se na takovou žiletku kouknout pod USB mikroskopem a vše je jasný. Vypadá skoro jako pilka. Ještě víc je to vidět na skalpelech značky Smic, ty jsou po vybalení zubatý ještě víc. Taky se nedaj pořádně nabrousit. _________________ Jirka
Zaslal: po červen 16 2025, 3:46 Předmět:
Kde jsou Astry z DIU Jevíčko? V ranejch "devadesátkách" celý DIU koupil žabožroutskej Gilette a velice promptně jako nežádoucí konkurenci zlikvidoval odvezením veškerý technologie do šrotu (přes tvrzení o přenos výroby do teritoria s menší mzdovou nákladovostí šly všecky stroje rovnou do hutí) a následným odesláním veškerýho místního personálu na pracák z důvodu uzavření fabriky. Mám v Jevíčku kámoše, vykládal jak se žábožrouti tvářili, když poprvé přijeli do koupený fabriky - prej jak Áda Čalouník 15.března 1939 na Hradčanech ... Ale kde byla tenkrát nějaká USB technika včetně mikroskopu? Když v tý době byl internet jen sci-fi??? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: po červen 16 2025, 22:02 Předmět:
kbulda napsal(a):
Není to jako na pizzu, tam se to kolečko otáčí, Tady u toho řezače stojí. Když se otupí, tak ho musíš pootočit a zaaretovat.
Cože? Olfa se právě otáčí a řeže látku odvalováním a tlakem na řezací podložku. Výsledkem je, že se tkanina v řezu nerozjíždí jako při stříhání nůžkama. _________________ Jirka
Zaslal: po červen 16 2025, 22:07 Předmět:
EKKAR napsal(a):
V ranejch "devadesátkách" celý DIU koupil žabožroutskej Gilette a velice promptně jako nežádoucí konkurenci zlikvidoval odvezením veškerý technologie do šrotu.
Úplně stejně dopadla většina cukrovarů. Ten bydžovskej taky žabožrouti odvezli do šrotu. A to byl rok po částečný rekonstrukci technologie. Klimačky Sharp, který jsem tam dodával a montoval šly do šrotu ještě dřív, než jim skončila záruka. _________________ Jirka
Zaslal: út červen 17 2025, 7:55 Předmět:
Hrochotýneckej jakbysmet. Ten byl dokonce snad 2 roky po celkový generálce. Vyvezli do šrotu, buldozerem srovnali, vyasfaltovali, udělali truck park ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Na brusný a řezný nástroje se specializuje firma PLANIČKA, broušení nástrojů, spol. s r.o. v polu u Slatinic. (Pozor, neni to planička tools, to je snad synáček co jednoho víkendu zbalil polovinu firmy a vodvezl ju vo kus dál.) Se tam zkus schválně zeptat, brousí kde co a vyrábí nový věci na CNCčkách.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.