Krystal musí mít kapaciru 6 pF, tzn. je jiný (tyto malé obvykle mívají kapacitu 12 pF). Tyto malé krystaly obecně bývají náchylné na přehřátí při pájení a na mechanická poškození při pádech či úderu. Kondenzátory CX1, CX2 musí mít kapacitu 6 - 8 pF. Pokud nemáš baterii, Vbat musí být připojeno na Vss.
Osciloskopem toho moc neuvidí. Pokud nemá FET sondu, tak normální sonda oscilace celkem spolehlivě zatlumí.
Chtělo by to datasheet toho krystalu. Kondenzátory na krystalu by měly být spíše 8 nebo 10p. Hodnota CL v datasheetu se má rovnat sériové kapacitě kombinace kondenzátorů mezi nožičkami krystalu proti zemi + kapacita cestiček na DPS proti sobě a kapacita na nožičkách integrovaného obvodu.
Či je chyba v kryštáli, sa snáď dá overiť externým generátorom pulzov zapojeným namiesto kryštálu. Skôr však predpokladám problém v kombinácií staršieho bootloaderu s novším Arduino IDE. Pred asi dvoma rokmi som nevedel nahrať program do nového čínskeho arduina a tiež som upodozrieval všeličo od ovládačov, cez chýbajúci bootloader, až po nekompatibilný prevodník. Ale keď mi nešla ani staršia doska, ktorá určite fungovala, tak bolo jasné, že je problém inde. Nakoniec som sa dopatral informácie, že je zmenené Arduino IDE a že je potrebné niekde zapojiť nejaký prídavný pull up rezistor. Ale pre kovid si to už presne nepamätám, takže to mohlo byť aj celkom inak.
Zaslal: út červen 10 2025, 9:30 Předmět:
Pochopitelně jsem zkoušel něco zjistit oscilem. O sondě FET nic nevím, tak ji ani nemám. Mám pouze klasickou sondu s přepínačem 1/10MO, ani na jednom rozsahu jsem nic nenaměřil. Horší to je s měřením kapacit. Mám sice můstek s rozsahem pF ale mám takové tušení, že při měření tak malých kapacit tak trochu kecá.Vyzkoušel jsem tedy kapacity od cca 3pf do 15pF, 2 krystaly s 6 pF a jeden s 12pF a 2 IO. Na výstupu x2 kde nic tu nic a program se zasekne při čtení hodnot. MCU je ATMEga16.Arduino mě teda nebolí. A nejhorší na tom je že zařízení normálně fungovalo až do výměny plošňáku.
Podle dokumentace by snad měl RTC kmitat při odpojení MCU a napájení jen z baterie. Pochopil jsem to správně?
Zkusit externí zdroj Clock signálu je docela dobrý nápad (vývod X1 datasheet str. 14). K oscilátoru jsou přidruženy tři konfigurační registry, bude potřeba je prostudovat a případně správně nastavit. Oscilátor z CMOS hradel na 32.768 kHz najdeš na webu. Jestli jsi měnil plošňák tak zkontrolovat pájení a vodivost cest co se týče vlasových trhlin. Pokud nic nezabere, tak pak už jedině zkusit vyměnit IC (dodržel jsi aspoň rámcově teplotní profil při pájení?).
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.