Zaslal: st červen 04 2025, 13:25 Předmět: Tlačítka pro ovládání elektroniky - zvýšený odpor
Jde o klasické mikro-tlačítka pro ovládání elektronicky (talkové ty "čtverečky" 6x6mm s tlačítkem uprostřed, 2 nebo 4 vývody, osazené přímo do PS).
Narazil jsem na to už několikrát, občas nějaké přístroje mají ovládání pomocí tlačítek a ty jsou do MCU připojeny na jeden port přes sériovou odporovou mapu. Podle toho co se zmáčkne pak na portu MCU nastaví určitý odpor. Po čase ale tlačítka zoxidují? a začnou mít větší odpor a celá tahle sranda přestane fungovat. Mačkání tlačítka X vyvolá funkci Y atd. Závisí to pak na síle stisku tlačítka a je to hodně nepříjemné.
Já osobně jsem se s tím potkal už na několika kusech elektroniky, převážně rádia, něco starší i značkové kusy např. Panasonic z r. 95, ale něco i novější - např. pár let staré DAB+ rádio.
Měřil jsem odpor vadných tlačítek, a pohybuje se v desítkách až stovkách ohm, podle toho, jak silně člověk mačká. Prostříknutí sprejem na kontakty nemá vliv.
Jak toto řešíte
- výměna tlačítek? nebudou za pár let zase k.o.? nějaký osvědčený výrobce?
- nebo se dají staré zachránit nějakou lepší chemií?
Zaslal: st červen 04 2025, 13:29 Předmět:
Najlepsie vymenit vsetky.
Zachranit sa to da, lenze musis kazdy mikrospinac rozobrat, streknut Kontakt 60 a bordel oskrabat. To ma zmysel len vtedy, ked sa jedna o par kusov nejakeho exotickeho typu.
Naposledy upravil rnbw dne st červen 04 2025, 13:30, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st červen 04 2025, 13:30 Předmět:
Jedině výměna.
Nedovol tavidlu nebo jiné chemii, aby navzlínala dovnitř.
Závada už se neopakuje. _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Už jsem to tu jednou psal. Prostřelit nabitým elektrolytem. Cca 100 mikroF 20V. Odpojit od obvodu (!), přiložit kond a zmáčknout. Vevnitř se minizableskne a je po přechoďákách. Mi se to osvědčilo. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Naposledy upravil MiraSt dne st červen 04 2025, 14:22, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st červen 04 2025, 14:21 Předmět:
Já to včera zkoušel na zdroji s omezením proudu, cca 12V a proud na 100mA, než ta ochrana zareaguje, tak to udělá něco podobného. Testovací tlačítko vykazovalo 100vky ohm po pár promačkání na zkratovaném zdroji mělo max jednotky ohm. Pravda kondík může být lepší, díky za tip.
Pravda, i zdrojem to jde. Ale kond je jednoduché řešení a při zkratu to dá fest proud který to všechno propálí. Spolehlivost dlouhodobá.
Používám to i na mikrospínače v elektroinstalacích. Typicky ovladače ve strojích. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33875 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červen 04 2025, 17:36 Předmět:
Ne vždycky je dostupnej náhradní kus, těch tlačítek je X konkrétních typů lišících se počtem noh a vejškou hmatníku. Je dobrý znát metodu pro aspoň dočasnou opravu. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: st červen 04 2025, 18:01 Předmět:
Opravovat uspínače svodové či s přechodovým odporem popsaným výše je zhovadilost s krátkodobým výsledkem.
Jak už tu bylo řečeno, je to součástka za pár haléřů. V drtivé většině jsou to čtyř vývodová s celkovou výškou 5mm. To by každý bastlíř měl mít v zásobě. No a pak ještě nějaké s delším hmatníkem, zkrátit se dá vždycky.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33875 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červen 04 2025, 18:14 Předmět:
Jožko, víš sám, že jsou situace, kdy k ND nemáš přístup, ale 50-100uF kodík máš po ruce ihned - a opravu potřebuješ mít kvůli čemukoliv udělanou včera bylo pozdě. Co na tom, že stejně ten ND budeš muset vyměnit - třeba už druhej den - ale budeš na to mít klid, kdy ti za krk nebude dejchat nasranej šéf, protože kvůli tý závadě stojí mašina, kvůli který mu v kanclu stepuje důležitej zákazník. Takže to je "PROBOHA NĚCO S TÍM RYCHLE UDĚLEJ!" a když máš možnost si takhle "šplhnout", spácháš s vědomím že ten problém jen odkládáš klidně i takovejhle bastlprůšvih. Striktně rigorózní indžynýr to nedokáže - a firma přijde o kšeft, bastlíř si poradí a je za čaroděje, kterej umí v krizofce tahat králíky z klobouku. Občas stojí za to takovýho Boba nebo Bobka ukázat ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
To je zas drbání se levou nohou za pravým uchem.
1) Oporové matice se na tlačítkách v průmyslu nepoužívají, protože je to extrémně nespolehlivé, je to doména spotřebky.
2) Tlačítko na špatný kontakt neodejde nikdy najednou (silnějším stiskem ještě docela dlouho funguje) a pokud jo, tak praskne ten plech uvnitř a to žádným kondíkem nespravíš.
3) Mít fabriku tak nemám problém nakoupit pár typů nejčastěji používaných tlačítek, je to otázka max. nízkých stokorun. Já žádnou fariku nemám, zato tactile tlačítek mám celou krabičku - viz foto.
4) Pokud je to opravdu takový atyp že nepasují vývody, buď připájím provizorní drátek, nebo to tlačítko vytáhnu úplně ven ze zařízení na 2 dráty, než seženu nové. Budu to mít asi tak 10x rychleji než nějaká rozborka nebo opičárny s kondenzátorem. Na to nepotřebubuju být žádný šplhající čarodej s králíky, stačí trochu používat rozum
5) U kondíku hrozí, že se plech uvnitř slepí s těmi dráty, tlačítko bude stisklé pořád a stroj tak vyřadíš z provozu úplně.
6) U bosse si taky moc nešplhneš, spíš naopak. Budeš za nýmanda, protože to za dva dny přestane fungovat a on pak zavolá někoho o kom si myslí že tomu rozumí a opraví to tak aby to fungovalo.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.