Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sym. člen pro UHF (pro mě novinka)

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV a dalších
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
judeware

PříspěvekZaslal: po červen 02 2025, 22:01    Předmět: Sym. člen pro UHF (pro mě novinka) Citovat

Při zahájení poslední anténářské práce na mě z krabičky (z pečlivě vybraného "skladového" síta) vykoukl prvek, viz foto. Zná ho někdo? K připojení vnitřního vodiče koax. kabelu měl sloužit poměrně masivní vrut nad dvojicí otvorů, určených pro třmínek, který drží vnější plášť kabelu. Místo vrutu jsem tam vrazil očko a průchozí šroub M3. Podložka, vějířovka a matka, jsou samozřejmě z druhé strany. Opláštění kabelu bylo tvořeno měděnou fólií a ještě opletením. Z fólie jsem udělál "šálu" (na ní dolehl montážní třmínek) a opletení jsem stočil do pomlázky, konec pocínoval a připájel na plochu mezi otvory pro třmenové vruty. Na foto je to neučesané a konečnou podobu (po montáži a konzervaci lakem) jsem nevyfotil. Ten motiv na foto (síto z 90. let, či pozdější?) vypadá velice neobvykle oproti tomu, co znám. Klasiku z odkazu jsem použil několikrát. Buď na ní bývá velmi malé feritové jadýrko, či větší plastové, nebo (což je nejpodobnější sym. členu na prvním foto) je na DPS mezi symetrickými svorkami hadovitý motiv (délky lambda/2?) a z druhé strany izolovaně upevněná kovová destička a třmen držící vnější plášť kabelu (opletení je s třmínkem samozřejmě spojené vodivě), vnitřní vodič se spojuje s jednou ze symetrických svorek.

Nevypadá to takto vůbec důvěryhodně, funkčně kompatýbl. Question Přesto jsem se 62,75km od Kleti, se sítem tři metry nad hřebenem, oním členem a čtyřmi metry "německého předlistopadového" kabelu (jen svod na půdu k rozbočovači) dostal na 51dB nad µV (Technisat ISIO HD zobrazuje úroveň takto a nikoli v procentech).

IMG_0501.JPG
 Komentář:
 Velikost:  284.68 kB
 Zobrazeno:  11 krát

IMG_0501.JPG

IMG_0502.JPG
 Komentář:
cílová podoba antény, vč. konzervace nehliníkových částí (mimo čtyř křídlovek, nejsem dvoumetr)
 Velikost:  213.15 kB
 Zobrazeno:  12 krát

IMG_0502.JPG

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: po červen 02 2025, 22:08    Předmět: Citovat

Jo, je to tak funkční, těch tvarů který ten meandr může mít, je povícero - platí čím kratší meandr, tím kratší vlnovou dýlku to má jako střed pásma.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: út červen 03 2025, 4:47    Předmět: Citovat

U některých sít byl meandr delší, ale zase jim zvedali účinnost nad 750 MHz přídavnými direktory, které ptactvo při houfování obvykle brzy ulámalo.
Nebo oželeli nějaký decibel až půldruhého, a "natáhli" charakteristiku výš právě tím zkráceným symetrákem.
Jestli to má sloužit jen pro DVB-T2, pak je to celkem jedno, pásma nad 700 MHz už stejně televize nevyužívá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware

PříspěvekZaslal: po červen 09 2025, 22:07    Předmět: Citovat

Patrně jste mé pochyby a rozpaky nad tímto prvkem nepochopili. Když popíšu jeden z nejklasičtějších případů z krabiček sít z let '85..'90 (foto jsem v internetu neobjevil a exemplář k čerstvému nafocení jsem bohužel zatím nenašel), je to asi takto: smyčka lambda/2 (většinou má do délky lambda/2 dost daleko, vždycky se mi zdál motiv výrazně kratší, než by měl teoreticky býti) spojuje symetrické svorky hadem na DPS, z druhé strany je izolovaně upevněná kovová čtvercová destička s třmínkem, který drží plášť koaxiálu. Sem přijde připojit opletení a vnitřní vodič přijde připevnit k jedné ze symetrických svorek, pod šroub. Ani jeden z vodičů koaxu není vodivě spojený se zadním reflektorem (a s též nosným jeklem, na kterém jsou pomocí plastových prvků připevněné čtyři celovlnné dipóly).

A teď popisuju předmětný sym. člen: z levé symetrické svorky vede vodič na místo, kde se připojuje vnitřní vodič koaxu (cca v polovině délky), pak pokračuje v horní díře, což je místo, kam patří průchozí šroub, který připevňuje krabičku k jeklu (a zároveň síťovině). Z pravé symetrické svorky vybíhá smyčka č.2, vede při samotném okraji plošňáku, v polovině délky pokračuje přes místo. kde se připojuje plášť koaxu (opletení) a pak pokračuje v obkroužení desky, kde skončí ploškou, kudy prochází šroub, spojený s jeklem a síťovinou. Mě to tedy přijde podstatně odlišné. Embarassed Question

Při procházení internetu jsem objevil asi čtyři další řešení, se kterými jsem se setkal dřív. Nehodlám teď teoretizovat, které by bylo nej (anténa už je na místě a bez rozumného přístupu). Ale pár řádků o tom ještě připíšu (a přiložím fota). Jedno z nich vypadá, jako to zmiňované, další řadím mezi klasiku, kterou nechci opomenout.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV a dalších Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: