Zaslal: po červen 02 2025, 19:55 Předmět: Jak snížit otáčky DC motoru na 230V
Ahoj
Mám DC motor 230V 500W a reguluji ho triakovým regulátorem za regulátorem je usměrňovač filtrační kondenzátor má kapacitu 200uF.
Vím že to není nejlepší způsob ale funguje to.
Ale mám problém že i když regulátor nastavím na minimum tak otáčky motoru jsou příliš vysoké.
Potřeboval bych aby minimální otáčky byli alespoň trochu nižší.
Už jsem o tom mluvil s kamarádem a ten mi poradil aby jsem gate triaku připojil přes diodu protože pak bude triak spínat pouze v jedné půlvlně a když budu potřebovat vyšší otáčky tak mám diodu přemostit vypínačem.
Podle mě to nebude fungovat ale třeba ano proto se ptám tady.
Další nápad byl použít tyristorový regulátor protože ten propouští pouze 1 půlvlnu a otáčky motoru by byly poloviční.
Samozřejmě pokud bych dal do série s motorem žárovku nebo výkonový odpor tak se otáčky také sníží ale já chci nějaké lepší řešení.
Zaslal: po červen 02 2025, 21:26 Předmět:
Asi by to chtělo upřesnit jaký je to motor, DC je docela málo....Jinak PWM regulace od číňana za pá korun, nebo zadej "PWM regulátor" do hooooohle a vyber si.
Asi by to chtělo upřesnit jaký je to motor, DC je docela málo....Jinak PWM regulace od číňana za pá korun, nebo zadej "PWM regulátor" do hooooohle a vyber si.
Je to kartáčový DC motor.
Žádný PWM regulátor na 230V jsem nenašel všechny jsou většinou max na 60V a i kdyby jsem ho našel tak asi nebude levný.
To už jsem zkoušel.
Otáčky na minimum byli menší ale motor dost hučel protože za usměrňovačem nebyla filtrace.
A nejsem si jistý jesli by se motor po delší době nespálil.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.