Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

UNIMET - Prosba o radu

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hoblic

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 19:35    Předmět: UNIMET - Prosba o radu Citovat

Dobrý den. Omlouvám se, že po krátkém čase opět ruším, ale dostal se mi do ruky měřící přístroj UNIMET Metra Blansko. Bohužel se mi o něm nikde nepodařilo zjistit bližší informace. Zde na fóru jsem před napsáním tohoto příspěvku hledal, ale bohužel nenašel. Byl by někdo, kdo by mi dokázal poradit, jaké do něj zakoupit baterie? Přístroj jsem dostal bez nich a bohužel žádný manuál k němu nebyl. Na stránce radiohistoria.sk. jsem našel odkaz na jakýsi návod, ale bohužel nelze jej stáhnout a rozlišení náhledu je takové, že z něj nelze nic vyčíst. Současně se chci zeptat, jaká je spolehlivost tohoto přístroje?
Moc děkuji za odpověď. Hoblic
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 19:52    Předmět: Citovat

Fotka?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 20:13    Předmět: Citovat

Různých Unimetů bylo víc, to chce bližší označení. A fotku.
Hoblic

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 20:58    Předmět: Citovat

Omlouvám se, netušil jsem, že bylo více typů. Zde je fotografie. Doufám, že z ní bude poznat dostatek detailů. Fotil jsem jí nyní v nepříliš dobrém světle. Děkuji moc. Hoblic

IMG_3838.jpg
 Komentář:
 Velikost:  260.59 kB
 Zobrazeno:  47 krát

IMG_3838.jpg

Hoblic

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 20:59    Předmět: Citovat

Zde foto č.2

IMG_3837.jpg
 Komentář:
 Velikost:  243.59 kB
 Zobrazeno:  25 krát

IMG_3837.jpg

Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 22:04    Předmět: Citovat

No tak to je český laboratorní multimetr z Blanska, částečně předchůdce Avometu a Icometu (odpory, kapacity a indukčnosti uměl Icomet, napětí a proudy Avomet).
AZK401

PříspěvekZaslal: čt květen 29 2025, 22:43    Předmět: Citovat

Podle vzoru AVOMETU by to mělo jet na 1,5V baterii, půlku 3V "papírové" baterie do historických svítilen. Před časem se ještě dala někde koupit. Podle množného čísla jsou v přístroji dvě?
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá květen 30 2025, 4:57    Předmět: Citovat

To je jedno, dnes má ta baterie označení typ B nebo R10/LR10. A opravdu se sežene jen dost vzácně.
A ano, kdysi se daly koupit v té papírové trubce dva články pod označením 2R10 (malá třívoltovka).
Dnes snadněji seženeš "krátkou tužkovku" LR1 (Lady) a na ji adaptér, vlastně jen kousek plastové trubičky, aby měla větší průměr a držela uprostřed.

Pro měření napětí a proudů ale ten budík žádnou baterii nepotřebuje, ta slouží jen na měření odporů.
kokun

PříspěvekZaslal: pá květen 30 2025, 12:04    Předmět: Citovat

Jj - třeba tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=69455&postdays=0&postorder=asc&highlight=t58&start=15

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=77155&highlight=zava%F8ova%E8ky :
Kremik napsal(a):
...
K čemu vlastně byly tyto baterie původně určeny?
masar napsal(a):
Do svítilen zn. My Day. Když jsem byl malý, dostal jsem takovou baterku jako dárek. Wink

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hoblic

PříspěvekZaslal: pá květen 30 2025, 15:13    Předmět: Citovat

Děkuji moc. Nakonec jsem to vykoumal. Použil jsem klasický držák baterie s vývody pro připojení k přístroji a funguje výborně. Jediné, co mě trochu zarazilo, jak se do přístroje vkládala původní baterie. Mělo jít o typ 140, což jsem při hledání našel jako klasický malý buřt. Jenže vývody v přístroji nejsou stavěny tak, aby se na ně bez adaptéru připojil.

Mohu se při té příležitosti zeptat ještě na jeden dotaz?
Mám možnost získat ještě jeden z těchto dvou přístrojů, buďto RLC 10 nebo ICOMET. Chtěl bych se s ním naučit a navíc se mi do začátku hodí, neboť žádný můstek nemám. Mnozí by asi řekli, že v dnešní době je to již hloupost, ale já kromě toho, že teprve začínám a žádný můstek nemám, mám velkou slabost pro takové staré přístroje. Jednak se mi líbí jejich zpracování, ale především vzhled mě vždy uchvátí. Který z těchto přístrojů je podle Vás lepší/přesnější? Pokud mezi nimi jsou vůbec natolik významné rozdíly.

Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný víkend. Hoblic
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá květen 30 2025, 16:12    Předmět: Citovat

Přesnost obou přístrojů je naprosto srovnatelná.
Pohodlnější měření umožňuje RLC 10 (pokud mu nedrhne ručka galvanometru), protože má detektor napětí v příčce a vyvážení vidíš na ručce i při měření kapacit a indukčností.
Icomet vyžaduje cvičené ucho, protože podle galvanometru vyvažuješ pouze odpory. Kapacity a indukčnosti ručka neukazuje, ty "měříš uchem" sluchátkem a vyvažuješ na minimální hlasitost. A to v té smršti harmonických, který vyrábí bzučák, není vždycky úplně snadné rozeznat. Jak říkám - cvik to chce.
ransom

PříspěvekZaslal: pá květen 30 2025, 20:05    Předmět: Citovat

Jsou to krásné přístroje do sbírky, ale na seriózní měření fakt ne. Kdyby nic jiného, tak většina těch, co mám doma, nebo mi prošly rukama, měří už po těch letech špatně , nebo úplný nesmysly. Na měření se to dnes hodí stejně jako Aero 50 na ježdění do práce. To si osahej, pokochej se, poraduj se, ale na měření součástí mnohem líp poslouží multitester za pětikilo.
Hoblic

PříspěvekZaslal: pá červen 06 2025, 18:29    Předmět: Citovat

Děkuji všem za rady. Máte pravdu, je to dnes již zastaralé. Ale přesto se to chci naučit. Samozřejmě pro kontrolu použít moderní přístroj. Je pravda, že staré přístroje mám moc rád. Vidím v nich něco, co v moderních ne, ducha. Zvláště pak staré měřící přístroje z přelomu 30-40tých let. Přijde mi, že dnes se preferuje především praktičnost a funkce a vzhled se až na výjimky neřeší. I když je pravda, že já to hodnotím z pohledu nadšence, který to má jako koníček. Je mi jasné, že někdo, koho tyto věci živí a denně je má v ruce, se vzhledem nebude zaobírat a důležitá pro něj bude především praktičnost a to, zda přístroj dobře padne do ruky a váží co nejméně. Ještě jednou moc děkuji za rady. Zdejší fórum mi jako začátečníkovi velmi pomáhá a jsem Vám všem za to moc vděčný.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: