Zdravím,
řeším závadu na tuneru Onkyo T-4211 kdy nefunguje ve stereu a nezobrazuje RDS info. Zvuk v mono režimu je v pořádku. Sílu signálu zobrazuje plnou na všech frekvencích i bez antény.
Napajecí větve 5.6V OK 12V naměřím 11.86V zvlnění nízké.
Kondenzátory a polovodiče jsou ok.
Jsou tam také elyty s nízkou kapacitou 0.1uF/50V a 0.22uF/50V měřením ok.
Na co se zaměřit?
Mám čítač, tinySA přenosný spektrální analyzátor a generátor, osciloskop, stereo fm transmitter.
Zaslal: čt květen 29 2025, 12:11 Předmět:
"Zvolená příloha už neexistuje" mi to hlásí. Ne že bych to potřeboval, jen ze zvědavosti jsem chtěl kouknout. To jsou ty vaše "chytré" telefony a pak neumíte dát do zprávy obrázek nebo někomu poslat do mailu fotku...
Ale k věci - mělo by stačit naladil stanici přesně na její frekvenci a potom poladit cívky IF FM. Jedna se ladí na O voltů na TP101 při naladěné stanici, podle SM L102, jedna se ladí na nejmenší zkreslení. Našel jsem SM na onkyo_t-4210 ale nejspíš to bude stejné, zkontroluj označení příslušného brouka. V případě nejasnosti prostuduj dostupný SM a datashit LA1266.
onkyo1.jpg
Komentář:
Velikost:
168.2 kB
Zobrazeno:
30 krát
onkyo.jpg
Komentář:
Velikost:
29.9 kB
Zobrazeno:
13 krát
Naposledy upravil jardafiala dne čt květen 29 2025, 12:14, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 20468 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt květen 29 2025, 12:13 Předmět:
Jak myslíš, "nejde stereo"? Nejde žádný zvuk, nebo jen neindikuje MPX signál?
Vždyť tam je obyčejný PLL dekodér, takže zkontroluj, jestli bez signálu jeho oscilátor kmitá skutečně na 76,000 kHz (nebo radši, jestli na výstupech uvidíš 19,000 kHz), případně dolaď R201[VCO].
Na pinu 16 má nucené mono: když přepneš na MONO, změní se na tomto pinu napětí?
Z blokového schématu není jasné, jak synchronizuje RDS dekodér, ale je pravděpodobná vazba na pilotní kmitočet 19 kHz.
Zaslal: čt květen 29 2025, 14:13 Předmět:
Teď jsem měl v rukách philips FT444 a ten byl hodně citlivý na nastavení jak jsem ho popsal... Ale samozřejmě pokud to nepomůže tak Hill to popisuje přesně co dál.
Zaslal: čt květen 29 2025, 15:36 Předmět:
citace:
Ale k věci - mělo by stačit naladil stanici přesně na její frekvenci a potom poladit cívky IF FM. Jedna se ladí na O voltů na TP101 při naladěné stanici, podle SM L102
To jsem už zkoušel. Nulové napětí nejde nastavit. Rozsah napětí při ladění cívky je cca 2-7V.
Při naladění silného vysílače se nezobrazí na displeji "tuned" a ani "stereo" zvuk na výstupu je stále mono.
Přepnutí na "stereo" by mělo podle manuálu být automatické s možností při slabém signálu přepnout tlačítkem na "mono"
Oscilátor dekodéru jde nastavit v rozsahu 52-68kHz
Zaslal: čt květen 29 2025, 16:15 Předmět:
ferro0 napsal(a):
To jsem už zkoušel. Nulové napětí nejde nastavit. Rozsah napětí při ladění cívky je cca 2-7V.
Zkus přitom nastavování "0V" naladit na přijímači o 50 nebo 100kHz víc, případně míň, jestli bude snaha to jít níž. V těch MF cívečkách bývají trubičkové kondenzátory, které časem ztrácí nebo mění kapacitu. Napřed se to projeví tím, že se tuner "musí" ladit o těch 50 nebo 100kHz výš, aby nasadilo STEREO, a pak už tomu nepomůže ani svěcená voda, protože se to dostane mimo mf filtr.
Pak u té cívky (L102), kterou lze to napětí diskriminátoru nastavovat v mnoha případech pomohlo odstranit původní kondenzátor (bývá umístěn mezi vývody kostřičky, takže se musí cívka vypájet) a nahradit ho polštářkem nebo SMD kondenzátorem cca 100pF (82 - 120pF) který lze připajet ze strany spojů mezi vývody cívky, kde byl původně. L103 pak slouží k nastavení nejmenšího zkreslení. Je možné, že se cívečky trochu ovivňují, tak je potřeba to zkontrolovat víckrát, než si to sedne. Pokud jsi na L103 nesahal, tak jí nastavovat nemusíš.
Řešilo se to tu už několikrát, tak se zkus inspirovat.
VCO dekodéru nemůže kmitat na 63kHz při 19kHz. Můžeš ještě tak naměřit třetí harmonickou, tedy 57kHz...
A ještě jedna poznámka k tomu měření NULY. Musíš měřit na tom rezistoru (R136), tedy na vývodech 9 a 22 toho LA1266, nikoliv proti zemi.
Naposledy upravil Mikras dne čt květen 29 2025, 16:29, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 20468 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt květen 29 2025, 16:28 Předmět:
To je nesmysl, nebo blbě měříš: oscilátor dekodéru musí kmitat na 76 kHz, protože tento kmitočet se dělí dvakrát dvěma na 19 kHz.
Měřicí pár TP101 je mezi piny 22 (Uref) a 9 (výstup nf), jde o konce odporu určujícího šířku pásma zachycení stanice (při 15k uvádí výrobce asi 110 kHz, při snížení hodnoty se pásmo zachycení rozšiřuje).
Mezi piny TP101 se nastavuje 0 V (proti kostře by to fyzikálně ani nešlo, ten výstup 9 musí mít nenulové stejnosměrné napětí proti kostře - při naladěné stanici ideálně stejné, jako na pinu 22).
Zaslal: so květen 31 2025, 11:38 Předmět:
Měl jsem odpájenou rozdělanou cívku a kond. v cívce měl kapacitu 83pF
Přidal jsem paralelně smd 20pF ze strany dps a tuner po nastavení cívky na cca 10mV funguje ve stereu a zobrazuje RDS.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.