Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Prosba o radu - multimetr
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hoblic

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 19:44    Předmět: Prosba o radu - multimetr Citovat

Dobrý den. Předem děkuji za Váš čas. Obracím se na Vás zkušené s dotazem, protože nemám ve svém okolí nikoho, kdo by mi byl schopen zasvěceně poradit. Jsem začínající radioamatér a rád bych si opravil několik předválečných rádií, které jsem v průběhu času získal. K tomuto účelu bych rád zakoupil vyhovující multimetr, protože ten, který vlastním postrádá několik důležitých vlastností, především možnost měření kapacity kondenzátorů. Jelikož jsem ještě stále student, je můj rozpočet omezen. Myslíte, že existuje multimetr, který by bylo možné pořídit v rozsahu cca 1000-2000kč, ale současně s ním s klidným svědomím měřit napětí, proud, odpor, kapacitu, indukčnost a testovat diody? Je mi jasné, že za takové peníze to nebude bůhví jaká značka s výdrží x let. Jde mi především o přístroj, který splní v rozumné míře požadavky s tím, že po studiu bych si pořídil něco lepšího. Rozhodl jsem se obrátit na Vás také proto, že při pročítání fór, jak našich, tak zahraničních byly všude doporučovány značka jako Fluke apod. Ty by byly úžasné, ale bohužel prozatím nad mé možnosti. Současně bych nerad kupoval na blind a koupil úplný nesmysl. Děkuji ještě jednou za Váš čas a případnou radu. Hoblic
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 19:50    Předmět: Citovat

Rozdělil bych to. Jeden měřák na napětí a proud, případně i odpor a na kondy, špulky a polovodiče pro začátek tester třeba z Hadexu: https://hadex.cz/_35testerysouc-testery-zkousecky-testery-soucastek/

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 19:55    Předmět: Citovat

Kapacitu dokazu merat aj lepsie z lacnych multimetrov, ale indukcnost nie.

Najlacnejsi LCR merak byval CHY 24CS, ale asi uz budu aj nejake lacnejsie.
sr71

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 19:57    Předmět: Citovat

taky bych to rozdělil do dvou přístrojů (jeden přístroj v požadované ceně se všemi těmi funkcemi jsem asi neviděl)
multimetr třeba tento UT139 https://1url.cz/RJQWF
a k tomu třeba tento RLC metr https://1url.cz/eJQW3
feliz_navidad

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 20:04    Předmět: Citovat

Taky bych se přimlouval za dva přístroje.
Pokud je rozpočet napjatý, bohatě jako multimetr stačí UT890C za cca pětikilo.
Hoblic

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 20:50    Předmět: Citovat

Děkuji moc za rady. Myslíte tedy, že multimetr UT890C spolu s testerem od hadexu LCR T4 by byla dostačující kombinace? Jak jsem již psal, jsem laik a i když jsem zkoumal technické listy, kde u různých multimetrů deklarují určitou přesnost měření, mám strach. Proto jsem rád za rady od zkušených, kteří mají třeba s konkrétními přístroji zkušenost. Ještě jednou moc děkuji.
EKKAR

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 21:00    Předmět: Citovat

Hlavně nesmíš zapomenout na to, že ten tester nemá žádnou ochranu na vstupech pro měřenou součástku - hlavně u kondíků je proto potřeba před změřením KAŽDEJ KONDÍK NEJDŘÍV VYBÍT na napětí pod jednotky voltů, jinak to zlikviduje procesor testeru.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
feliz_navidad

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 21:16    Předmět: Citovat

UT890C mám jako jeden z několika multimetrů a jsem přesvědčen, že pro tvoje použití by byl zcela dostatečný.
Jediné, co u něj není pravda, je deklarovaná kategorie CATIII 600V. Jako asi u všech čínských multimetrů v této cenové hladině.
V praxi to znamená neměřit s ním přímo v rozvaděči a blízko něj.

Jaký máš stávající multimetr?
martinkopp

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 21:22    Předmět: Citovat

K opravě lampových rádií žádnou velkou přesnost nepotřebuješ. Ve srovnání s tím co používali tehdy je i žluťácký multimetr z alíka luxus Smile
Na měření LC buď můstek, ty měří dobře, ale jsou mimo tvůj rozpočet. Nebo LCR metr, ty měří "tak nějak" ale zase stojí pár kaček. Pokud hned nebudeš kupovat můstek, moc peněz bych do toho neinvestoval, aby ti to pozděj nebylo líto vyhodit až ho pořizovat budeš Smile. Jen se mrkni aby měřič měl potřebné rozsahy a zvážil bych jestli je u LCR metru nutné mít automatické přepínání rozsahů. Dlouho to trvá a jsou to víceméně vyhozené prachy u měřáku LC s takovým účelem užití. Na nějaké moudra "normovačů" se vyprdni úplně a používej zdravý rozum.

Naposledy upravil martinkopp dne po květen 19 2025, 21:24, celkově upraveno 1 krát.
samec

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 21:23    Předmět: Citovat

Hoblic napsal(a):
...když jsem zkoumal technické listy, kde u různých multimetrů deklarují určitou přesnost měření, ....
Ak nevieš, čo robiš, tak ti ani najdrahší prístroj na zemeguli nepomôže. Ak vieš, čo robíš, tak aj s nepresným prístrojom zmeráš presne. Pozri sa, s čím naši dedovia vybudovali celosvetovo uznávanú značku made in czechoslovakia.
rnbw

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 21:48    Předmět: Citovat

Na multimetri je dolezite, aby mal pipak s okamzitou reakciou. To ocenis, ked budes hladat druhy koniec nejakeho spoja alebo pri testovani spolahlivosti spinacov.

Inak budes merat vacsinou len napatie a odpory - to zvladne kazdy multimeter - aj tie najlacnejsie 830.
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 22:06    Předmět: Citovat

Dokonce ti bude stačit i sovětský kurant ze sklepa zdarma od popelnic . Představ si , že takovýto měřák stačil i většině běžných servisů té doby . Naopak bych ti doporučil ručkový měřák . Vůbec nezáleží , zda je anodové napětí 241 nebo 249 V . Spíše člověk potřebuje vidět , zda se po zásahu veličina zvětšuje , či zmenšuja , na což je digitál k ničemu . Bavíme se stále o tebou popsané užití .
Hydrawerk

PříspěvekZaslal: po květen 19 2025, 22:32    Předmět: Citovat

Levnej LCR měřič je třeba tento. https://www.tme.eu/cz/en/details/ut603/lcr-meter/uni-t/
Ale neznám ho.
Jinak levnej multimetr může být nějaký zase nějaký UNI-T řady UT139.
https://www.tme.eu/cz/en/details/ut139c/portable-digital-multimeters/uni-t/

ZVUK2000

PříspěvekZaslal: út květen 20 2025, 2:25    Předmět: Citovat

S měřením indukčnosti bych pro začátek neřešil. Co ti řekne naměřená hodnota když není na cívce napsaná skutečná. Důležité je změřit zda není přerušené vinutí,. Nato stačí ohmmetr.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: út květen 20 2025, 6:10    Předmět: Citovat

Při opravách starých rádií potřebuješ měřit především kapacity desítek až stovek pF. Na to jsem dlouho používal Icomet, než jsem si sehnal digitální můstek. Icomet se dá sehnat i zadarmo a je to překvapivě přesný měřák. Na ostatní stačí nejlacinější multimetr. Malé cívky se stejně lacinými přístroji moc přesně měřit nedají a není to ani potřeba.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: