Na poušti občas vítr navane písečné převěje/duny na koleje. Jakou vrstvu (pokud vůbec) snese lokomotiva aniž vykolejí? _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Zaslal: pá květen 16 2025, 6:08 Předmět:
Základem odpovědi na tuto zvláštní otázku je to, zda je opravdu myšleno až vykolejení, nebo stačí pouhá nemožnost pohybu, případně i třeba nefunkčnost zab. zař. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: pá květen 16 2025, 6:18 Předmět:
To mi připomnělo akademickou hospodskou debatu z VŠ, jestli člověk propadne kari sítí na kostičky nebo se kari síť protrhne. Ale my jsme zadali aspoň základní podmínky, jako že odpor vzduchu je nula, je to ve vakuu, kari síť je nekonečně velká a ideálně upnutá, člověk padá kolmo a lze ho urychlit až na rychlost světla....
No, nespočítali to ani stavaři, ani strojaři ani lidi z biomedicíny, ale debata to byla dlouhá a několikaletá a piva u toho protekly hektolitry
Ve venkovské hospodě je u stolu plno. Jeden povídá:
"Mám hospodářství, jednu louku, jednu krávu a chci aby ta kráva spásala jen polovinu té louky, abych na druhé mohl sušit seno na zimu, jak to mám udělat?"
Jeden radí louku rozdělit plotem, druhý zase že by tu krávu měl někdo pást, dojde na turistu co si tam přisedl, ten povídá:
"To je jednoduché. Já jsem jaderný fyzik. Představme si krávu jako hmotný bod o teplotě tuhnoucí platiny řítící se rychlostí světla..." _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Základem odpovědi na tuto zvláštní otázku je to, zda je opravdu myšleno až vykolejení, nebo stačí pouhá nemožnost pohybu, případně i třeba nefunkčnost zab. zař.
V tom prípade, neviem koľko piesku odstaví vlak z prevádzky, ale niekedy v jeseni som čítal správu, že v nejakom meste (tuším v nemecku) nechodia električky kvoli lístiu na koľajniciach, že sa šmýka.
Zaslal: pá květen 16 2025, 10:29 Předmět:
On ten písek totiž může být taky dost problematický, viz nehoda v Moravanech v roce 2008: https://di.gov.cz/files/uploads/Zpravy/MU/MU_Moravany.pdf _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Tam nebyl problematický písek ale logika toho zabzař. Vlak se mohl ztratit z kolejí a zabzař to bylo jedno. Přitom na volné trati je k uvolnění úseku potřeba obsazení toho následujícího.
Blbější otázku bys tam neměl? A co u nás v zimě? Kolik sněhu se vejde na koleje než lokomotiva vykolejí?
Mňo, je to kupodivu velice podobné situaci se sněhem. Vtip je v tom, že písek na poušti vypadá a chová se úplně jinak než náš kopaný stavební písek nebo písek na pláži.
Asi jsi nikdy nebyl na poušti
Ve venkovské hospodě je u stolu plno. Jeden povídá:
"Mám hospodářství, jednu louku, jednu krávu a chci aby ta kráva spásala jen polovinu té louky, abych na druhé mohl sušit seno na zimu, jak to mám udělat?"
Jeden radí louku rozdělit plotem, druhý zase že by tu krávu měl někdo pást, dojde na turistu co si tam přisedl, ten povídá:
"To je jednoduché. Já jsem jaderný fyzik. Představme si krávu jako hmotný bod o teplotě tuhnoucí platiny řítící se rychlostí světla..."
Když už je tu jeden dementní vtip, tak přidám jeden inteligentní fyzikální
Jistě znáte fyzikální jev "Kontrakce délek", který popisuje speciální teorie relativity na základě Lorentzových transformací. Čim je rychlost objektu vyšší, tím se jeví stojícímu pozorovateli kratší.
Představte si, že sledujete chodník ve kterém je otevřený kanál. Po chodníku chodí chodci. Pro zjednodušení uvažujte rozměr kanálu ve směru chůze chodce 0,5m a délku kroku 0,7m. Při normální chůzi tedy chodec kanál překročí.
Otázka je, pokud se bude chodec pohybovat rychlostí blízkou rychlosti světla, jestli do kanálu propadne nebo ne?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.