Ahoj, zajímalo by mě, jestli by se dala tahle blbost použít jako zdroj konstatního proudu pro LEDky.
V datashitu je uvedeno referenční napětí na FB 3.3V a ve vzorových schématech je tam vždycky vyrobeno jen odporovým děličem ale není mi známo jak to snímá výstup.
V množině aplikací je uvedeno mezi jinými i "LED drivers".
Dělič na FB je v neizolované variantě zapojený ze sekundáru nebo v izolované variantě bez zpětné vazby optočlenem je zapojený na VDD napájené z pomocného vinutí. Tam se předpokládá, že napětí na pomocném vinutí na primáru je v pevném poměru s napětím na vinutí sekundárním. Ten zdroj pro LEDky chceš izolovaný nebo neizolovaný? U neizolovaného by šel snímat proud LEDkama přímo pinem FB, pokud by nevadil úbytek 3,3V na snímacím odporu. Nebo použít externí operák s referencí a tahat jím za pin COMP. U izolovaného proudového zdroje snímat proud LEDkama na sekundáru a posílat přes optočlen na pin COMP jako u napěťového zdroje.
Klidně neizolovanou variantu. Uvažuji správně že se zapojí do konce řady LED current sense rezistor a napětí z něj se pošle do zpětné vazby FB?
Stejně ale přesně nevím kam ten odpor nacpat, mate mě tam GND budiče a GND výstupu u toho buck converter. Kdyby to mohlo být bez trafa byl bych radši.
No použít to jde a úbytek na snímacím odporu nemusí být 3,3V ale klidně stačí i pod 0,5V. Stačí přidat ještě jeden odpor.
Ale kdo kromě masochisty by to dělal, když to může jednoduše udělat třeba s LNK3204P.
Zapojil jsem v kontaktním poli verzi zapojení pro stabilizovaný proud LNK304. Je toto zapojení s optočlenem a budičem na low-side.
Vyzkoušel jsem několik zátěží s různým počtem bílých LED v sérii 12, 14 a 30LED.
Jako ten snímací odpor jsem zapojoval odpory 7, 8.2 a 12 ohmů.
Na ledce v optočlenu je od 50-70mV Tlumivka 1mH, kond bypassu 100nF keramika.
Proud zátěží je malý měl jsem od 7 do 11mA. Na těch 12ohmů by tam mělo být 100mA tedy pokud chápu ten vzoreček R=Vf/Io
Tak nevím co tu nehraje.
PS: Mám na indukčnosti kod 107, už jsem jaksi vyšel ze cviku ale nevím co je to za hodnotu, z touhle už je proud LEDkama 70mA (předtím jsem tam měl 102 to je snad 1mH)
Změřil jsem tu 107čku je to 100mH. Což mi příjde dost mimo oproti datasheetu, ale stejně to i tak nestabilizuje na optočlenu je 0.5V.
Má někdo nějaký nápad jak tenhle bastl přimět k tomu, aby tam skrz tu zátěž pustil větší proud, protože jinak je tam to snímání proudu odporem celkem k prdu. Nic se nestabilizuje.
Je v tom nějaký fígl, charakter zátěže, nebo erupce na slunci nebo v čem to vězí?
Osadil jsem plošňák. Výsledek pokusu je vlastně téměř shodný s předchozím pokusem v nepájivém poli. Budič skrz zátěž a odpor 4R7 jako Rsense nepouští více jak 20mA.
Zkusil jsem místo LEDek dát obyč žárovku, tou neteče vůbec nic. Hýbal jsem s hodnotou C v bypassu... bez vlivu na proud.
Stále si myslím, že je problém v té indukčnosti, má saturační proud jen 200mA. Chtělo by to kouknout osciloskopem na průběh proudu. Máš osciloskop a oddělovací trafo nebo bateriovej osciloskop?
A nezkusil jsi (třeba jen omylem), co to udělá, když odpojíš ZV úplně? Vypadá to, že se ta cívka přesycuje a jsou tam jen úzké pulzy.
Edit: Jak to reaguje na snížení vstupního napětí, výstupní proud klesne nebo vzroste?
Když odpojím zpětnou vazbu tak to bliká.
Ve stavu v jakým je to teď se to chová tak, že od nějakého malého napětí do 90V to nějak trochu svítí pak to od 100V skoro zhasne, při cca 150V znovu rozsvítí, při dalším zvyšování napětí až ke 230V jde výstupní proud postupně zase mírně dolu.
Odběr na 150V je 2.3W a proud LEDkama okolo 20mA.
Oscik mám, stačí běžná sonda na změření průběhu? Proudovou nemám.
Nějaké fotky. Osciloskop je 50V/dílek sonda je přepnutá 1:10.
Co s tou cívkou, slabý drátek? Doporučíš něco konkrétního, konkrétní hodnotu, protože v datasheetu je jen stroze napsáno hodnoty se dají zjistit z nějakého PI design expert s čimž vůbec neumím dělat.
Co to vlastně má správně dělat při zvyšování hodnoty té indukčnosti? Jeden můj dřívější kolega tvrdí, že by měl klesat proud ale chová se to skoro přesně opačně.
Popravdě jsem z toho znechucenej, člověk si koupí produkt a musí to jaksi dovymýšlet a dotvářet. Je vůbec reálné od toho čekat správnou funkci s daným zapojením nebo výrobce ukazuje jen nějaký náhled který v reálu nefunguje nebo co?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.