Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19468 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po květen 12 2025, 12:21 Předmět: Měniče Traco Power
Máte prosím někdo zkušenosti z měničema Traco Power, konkrétně s tímhle?
Potřebuju z +5V udělat symetrických ±15V pro operáky. Zajímá mě hlavně jejich emg vyzařování a jak "čistý" mají výstupní napětí.
Díky. _________________ Jirka
Zaslal: po květen 12 2025, 13:02 Předmět:
Používal jsem, v digitální technice Vyzařování jsem nezaznamenal, tráfko je na toroidu. Ovšem o čistotě výstupu nemůže být bez přídavných filtrů řeč, máš to i datasheetu: Ripple and noise (20 MHz Bandwidth) 120 mVp-p typ. / 250 mVp-p max. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: po květen 12 2025, 16:05 Předmět:
No to jste mě náčelníci moc nepotěšili. Jestli nebude lepší se vykašlat na pulzák AC/DC 230/+5V a za ním Traco DC/DC +5/±15V (a ještě tam lepit -5V z -15V) a dát tam malý 2-2,5VA plošákový trafo 230/2x15V a za to jeden gréc, filtraci a 78L15, 79L15, 78L05 a 79L05. Trafo do PLS mám, gréc, elyty a stabilíky taky, takže to nebude stát nic, bez čekání a velikostí při odběru pár desítek mA v každý sekci to bude možná nastejno. Plošák bych musel malovat tak jako tak.
Díky za úsporu práce. _________________ Jirka
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6921 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: po květen 12 2025, 16:50 Předmět:
Rozhodnutí je na tobě. Pokud ti jde o precizní měření nebo audio, kde by vadil průsak 50 Hz, tak ta kombinace AC/DC, DC/DC, LDO je k nezaplacení. Ale na tu preciznost je asi lepší si udělat DC/DC vlastní s lepšími parametry.
Trafo do PLC má velké rozptylové pole a tedy malou účinnost, velkou změnu napětí při různém zatížení, takže stablíky budou pracovat s velkým spádem napětí a tím dojde k tvorbě tepla a poklesu už tak nevalné účinnosti.
Na druhou stranu, pokud je to blbina v jednom vyrobeném kuse a vše máš v šuplíku, tak proč ne.
Zaslal: po květen 12 2025, 17:00 Předmět:
Nojo, s těma piditrafama do plošáku je to pakárna, třeba to 230/2 x 15V dává naprázdno 2 x 26V. To aby měl člověk skoro bobky, zda to stabilíky vydrží. _________________ Jirka
Servisoval jsem stovky ks zařízení ,kde na DPS byl tento stejný měnič (značka FLOETH),dělal z 5V /12V pro napájení optočlenů za oddělenou stranou.Na výstupu měl jen tantal a 100nF a fungovalo to.
Desky se vyráběly od r. 1999 do r. 2012 a opravovali se u výrobce snad do konce roku 2018.
Naprosto náhodně se stávalo,že ten měnič vysadil a kontrolní LED 12V OK na výstupu zhasla.Po restartu desky zas naskočil.Jel jsem několikrát v pátek odpoledne 200km kvůli tomu na servis. Když byla deska nová šlo to,ale po cca +10letech trvalého provozu 24/7 se tohle stávalo často.
Když výrobce nasadil jiný typ TRACO měniče ,tak občas odešel taky.
Určitě to nění špatná věc,ale počítej s tím,že to může být zdroj poruch,kord pokud to běží 24/7. Mít jistotu ,tak určitě ho hodně předimenzuj ,pokud chceš ,aby to vydrželo.Cena bude určitě vyšší beztak.
Zaslal: ne květen 18 2025, 11:20 Předmět:
S TRACO měničema právě žádnou zkušenost nemám. Ale v kotelně mám LAN měření teplot na Wemosu D1, kterej je napájenej z 230/5V Hi-linku 24/365. Jede přes rok a zatím bez sebemenšího zaváhání. _________________ Jirka
Založen: Apr 22, 2006 Příspěvky: 324 Bydliště: Hradec Králové
Zaslal: ne květen 18 2025, 14:39 Předmět:
V práci měniče od Traco používáme dlouhodobě do výrobků, ale jiné typy než výše zmíněný (230/12V a 24/2x12V) a nemáme s nimi problémy ani s životností ani s EMC.
Zaslal: ne květen 18 2025, 17:48 Předmět:
Dovolil bych si poprosit, jestli by někdo z vás měl nějaké zásobníky od DC/DC měničů, měl bych o ně zájem.
Jde o vnitřní šířku tuby cca 8 milimetrů.
(Nesháním tuby od TO-220, ani DIL, ba dokonce ani DPAK !!!)
Osobně to nepoužívám, nevím co v tom je, jak moc je to odrbané, co s tím dělat a nedělat apod. Raději si těch pár součástek co je uvnitř hodím normálně na desku, mám datasheety v použitým chipům a vím co od toho čekat a co ne,
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6921 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: ne květen 18 2025, 20:13 Předmět:
Za cca 10 let používání obdobných zdrojů jsem měl problém jen jednou. Shořel mi jeden 5V/5V s galvanickým oddělením od Recom. Shodou okolností jsem ho nahradil kusem od Traco (byl zrovna po ruce). Kupodivu je to jediný kousek, který nejede 7/24, spíše občasný provoz.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.