Zaslal: st květen 07 2025, 17:26 Předmět: modul PAL
Dostala se ke mě tato deska, vypadá to jako PAL dekoder do ruských TV. Tipuji to podle konektoru, možná do RUBIN C281 nebo něco podbnýho? Stačí jej vyměnit za ten SECAM modul, co je v té TV nebo potřebuje TV ještě nejakou úpravu? Na druhé straně je napsáno DSP-12. Nemáte někdo od toho nějaký návod na instalaci do nějaké TV ?
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33711 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st květen 07 2025, 17:56 Předmět:
radioelectrum napsal(a):
...Stačí jej vyměnit za ten SECAM modul, co je v té TV nebo potřebuje TV ještě nejakou úpravu? ...
Já mám takovej pocit, že tam původní SECAMovej modul zvostává a tenhle se připojuje paralelně k němu do cesty videosignálu ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Viz příloha (AR A9/92 a další), přikládám i schéma SMC-2 a jeho foto.
To, co popisuje Ekkar, se dělalo většinou (byl tam PAL dekodér 3510 a někdy i směšovač pro zvuk 5,5 => 6,5 Mhz), nicméně modul DSP-12 má TDA4556, což je kompletní PAL/SECAM/NTSC dekodér.
Proto to bylo koncipováno jako náhrada SMC-2.
Elpol_inzerat.png
Komentář:
Velikost:
221.76 kB
Zobrazeno:
27 krát
SMC-2_secam_modul_vetsi.png
Komentář:
Velikost:
28.75 kB
Zobrazeno:
33 krát
SMC-2_secam_modul_foto.jpg
Komentář:
Velikost:
244.35 kB
Zobrazeno:
19 krát
_________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
2004 Příspěvky: 20406 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st květen 07 2025, 19:22 Předmět:
Ten modul se vrazil místo původního SECAM modulu, umí jak PAL, tak SECAM. Sám si podle identifikace přepne i charakteristiku vstupní propusti buď na PAL-filtr, nebo SECAM-cloche. Funkce NTSC 4,43/3,58 není zapojená, i když ji dekodér umí taky.
Jen se tuším musí vyndat propojka odpínače barvy, protože chybí identifikace SECAM a napětí řídící barevnou sytost je bez ní zkratované.
A pak se u některého modelu (tuším C382) stalo, že byly převrácené barvy, pro něj se musely buď výstupy (R-Y) a (B-Y) doplnit invertory, nebo švába vyměnit za typ TDA4555, ten se od 4556 liší opačnou polaritou rozdílových signálů barvy na výstupech.
Nevím, jak je to s tou identifikací, ale obvod ji samozřejmě má, protože podle ní přepíná vstupní propusti, Ale to je detail, čekal bych, že to bude nezapojeno už na modulu. Verze TDA4556 má kladné rozdílové signály R-Y, B-Y, takže je to přímá náhrada za modul s MCA640/650, inverze není potřeba. Verze s opačnou polaritou signálů TDA4555 byla náhradou za novější IO TDA3510 + TDA3530.
Zaslal: čt květen 08 2025, 7:05 Předmět:
To víš, je to nějakých 30 let, co jsme učili ruské televize PAL, to výše jsem psal zpaměti.
Ono těch dekodérů bylo víc a pro jistotu jsem vozil s sebou dva tři různé (nebo aspoň jeden univerzální, a stejně jsem v tom univerzálu párkrát na místě přehazoval tranzistory NPN na výstupech za PNP): mezi lidmi běhaly i televize po Sovětech individuálně dovezené, o kterých jsem podle názvu nevěděl nic, a teprve po otevření jsem vybíral dekodér.
Dokonce pamatuji televizi, v níž jsem musel měnit v horizontálu K174Cha11 za A255D, protože z původního lezly nízké úrovně SCI a dekodér vysazoval. Osciloskop jsem s sebou vozil, tak jsem na to přišel.
Ty ruské kopie se občas chovaly svérázně. Mě zas fascinovalo, že si dali práci s vykucháním MCA640/650 tak, aby neumožňovaly rozšíření o PAL. Pokud někdo chtěl rozšířit ten MC-2 po vzoru Color 110, tak to bez výměny ruských švábů za MCA nefungovalo. Později, když se rozšířily moduly s 4555 už to byla zbytečná práce, ale pár takových úprav jsem hned ze začátku udělal. Malé moduly s TBA540 se totiž v Praze sehnaly za pár Kčs v bazarech - vybrakované z německých TV do šrotu.
Dalším fascinujícím kouskem pak bylo v novějších verzích dekodéru použití kombinace dekodér PAL + transkodér Secam - to byl pro zemi vysílající pouze v Secamu hodně idiotský výběr, ten Secam byl horší než z "našich" MDA3530.
Zaslal: čt květen 08 2025, 12:52 Předmět:
Jo, transkodér s TDA3592 jsem montoval do jakéhosi Körtinga a Graetze (ten měl ještě delta-obrazovku) už v roce 1990 a o tři roky později ten první zase vypreparoval.
Televizi s jakýmsi ekvivalentem TDA3592 už z výroby tu ještě mám hrající (jakási Universum, s napěťovou syntézou v procesoru M491BB1, osazení od asi 4 různých výrobců). Ten transkodér měl hlavní potíž stejnou, jako přepínač PAL/SECAM v řadě C110: jak zavětřily určitou sekvenci bitů v teletextu, přepínaly do SECAMu, oba ji interpretovaly, jako identifikaci SECAM, a nešlo to spolehlivě nastavit. Tak jsem ten transkodér vyhodil a zapojil videosignál přímo na dekodér PAL. V C110ST to spravilo jen vyndání modulu A a propojení přepínacího napětí trvale na +12 V přes odpor asi 1 k (ale ten spíše jen pro jistotu).
Tohle se dělo i u jiných Secam dekodérů. Proto měla 4555 upravenou logiku detekce tak, že pokud detekovala Secam, zkusila znovu detekovat PAL a až když to bylo negativní, přepla na Secam. U dvojice 3510/3530 se to řešilo samo tím, že 3510 měla při detekci PALu vyšší napětí na výstupu a Secam tak přetlačila, i kdyby se aktivoval. Jako pojistka šlo ještě zapojit diodu z identifikace PALu na blokování Secamu.
U C110 to modul A taky identifikoval blbě. Je zajímavé, že u jugoslávské Color inline to bylo zapojené jinak a k tomuto nedocházelo, i když v dekodéru používala stejnou sadu IO.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.