Zdravím, uměl by někdo najít na aliexpress.com takový board, který by uměl toto? Procházel jsem to, ale moje angličtina není nejlepší v elektronické oblasti. Taky se mi zdá, že pro vyhledávání nevolím správné slova(balancer charger board OUTPUT 12v), protože mi to ukazuje pouze boardy, které jsou balancery a nabíječe zároveń. Děkuji
Mám krabičku. Mám držák na 4 Li-On 18650 baterie. Mám několik starších baterií z notebuků. Mám modem na 12V. Nemám patřičnou elektroniku. Nemám UPS ani centrálu.
Chtěl bych si udělat takový pack, který bych mohl nabíjet přes USB. Board by měl mít balancer a ochranu proti přebití.
Zároveń bych chtěl tento pack používat jako powerbanku pro modem(když je výpadek proudu). Board by tedy měl umět ochranu proti vybití. Měl by mít nějaký trvalý výstup 12V. Čtyři Lionky dávají při nabití 4x4,2V, takže by bylo potřeba snížit napětí na 12V. Li-On baterie je možné vybíjet do nějakých 2,7V, což je méně než 12V při 4 bateriích. Takže by ten board měl umět taky zvýšit napětí.
Teoreticky bych mohl požít powerbanku a nějaký step-up board z 5V na 12V, ale chtěl bych použít ty baterie co mám a ten držák a takovou krabičku, do které by to asi pěkně vešlo. Prostě se trochu zabavit.
Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 851 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: pá únor 14 2025, 23:25 Předmět:
https://l-i.cz/PR14379310 krabičku na baterky si nějakou najdeš 18650, baterie se připojuje jedna, nebo více pralelně ale chce to vybírat kusy se stejnými parametry.
https://l-i.cz/PR14379310 krabičku na baterky si nějakou najdeš 18650, baterie se připojuje jedna, nebo více pralelně ale chce to vybírat kusy se stejnými parametry.
Zaslal: so únor 15 2025, 8:44 Předmět:
Ale vo tom to je . Potřebuješ BSM s obojím a up měnič . Ale ten měnič , který je zde výše , vypne napětím , ale ten balancer je na 66mA . No a ten komplexní BMS po dosažení určeného napětí přejde na snížený dobíjecí proud , který obvody balanceru snesou .
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Takže spíše bych měl použít tebou navržený board a ten doplnit tím mého kámoše balancerem? Protože mě se zdá, že boardy, co jste mi s PCmaniacem99 nabídli jsou stejné.
Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 851 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: so únor 15 2025, 10:47 Předmět:
Pro paralelní spojení se balancer nepoužívá (pokud ano, poučte mě) ale je potřeba mít stejné baterie, ideálně nové ze stejné šarže. Já taky recykluju 18650 z NTB, nabíjím modelářskou nabíječkou a vybíjím elektronickou zátěží. Tím vytěžím potřebné údaje a baterie dokážu roztřídit tak abych je mohl použít paralelně.
A řešení na jednu baterii 18650 se mi zda málo. Ty baterie z NB nejsou v nejlepších létech. Každá má jinou zbytkovou kapacitu. Nenajdu ani omylem 2 podobné, natož 4.
A také kapacita takové jedné baterie je okolo 500mAh. Navíc neudrží napětí 4,2V déle jak pár sekund, pak to rychle klesá třeba na 3,9V. Proto bych je chtěl dát buď do série a mít board, který umí step up i step down napětí podle toho, jaký je vstup. Nebo je dát para a mít jen step-up board.
A protože ty baterie jsou každá jiná, je dobré je mít i vybalancované.
A protože to je Li-On, která nemá ráda napětí menší než 2,7V, nebo větší než 4,2V, proto je dobré mít ochranu proti přebití, nebo hlubokému vybití. A to každý článek zvlášť(kterýkoliv klesne pod 2,7V, vypne se to).
Ještě doplním, že nevyžaduji mít modem trvale přes tento board. Nemám rád trvale v zásuvce co nepotřebuji, kvůli možnému požáru. Takže bych ten aku-pack používal ve spojení s modemem tehdy, když je výpadek proudu, jako to bylo v září o povodních, nebo když technici někde něco dělají na přenosové soustavě(to se stane aspoň 2-3x do roka). NB jsou nabité, takže vydrží nějaké 2-3h. A třeba v případě těch povodní jsme byli půl dne bez informací(voda podemlela sloup el.vedení, ten spadl v lese a nám o 500m dál od vody nešla el.tak jako tak, než to přetížení technici opravili(pochopitelně takových havárií měli hodně). Nemáme už ani TV či rádio(ani na mobilu), ale je dobré sledovat co se děje v případě takové mimořádné události. Na druhou stranu, od toho packu nevyžaduji chod po několik dní, protože v případě výpadku proudu na několik dní, to už lidi řeší jiné problémy(ochrana majetku před rabovaním, shánění jídla atp.). Postapo tu ale nechci rozebírat
Zaslal: so únor 15 2025, 11:02 Předmět:
Fakt chceš dávat sériově aku s různýma parametrama (kapacita, vnitřní odpor)? To není dobrý nápad.
To je jako bys dal sériově 1,2V AA tužkovku, 3V knoflíkovku a 12V auto aku. Dostaneš teoretických 16,2V, ale myslíš, že to bude fungovat? _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Tento postoj mě při prvním přečtení pořádně nas.ral. Pomyslel jsem si, že pán by mohl dělat politika. Rozhazovat cizí peníze bez přemýšlení o souvislostech. Nicméně pak jsem si uvědomil, co mě tak vytočilo. Že má pravdu. Mám už prostě takovou povahu, že se snažím věci využívat na max.(ne, o ekologii mi moc nejde a na peníze taky nejsem chudý). Pozoruju to u sebe až někde k první, druhé třídě základky. Mi je líto ty baterie vyhodit, když ještě jedou. Mám je ve fukaru na rozdělávaní ohně, baterkách, děcka je mají v hračkách. Jenže je furt vytahuju a nabíjím... Nedávno mi v hodinách klekla stařičká Ni-Mh baterie, kterou jsem nabíjel co čtvrt roku. Přitom jsem odpůrce střídání času s argumentem, že kvůli střídání musím co půl roku nastavovat hodiny(mám jich tak 8, které se nedokáži přehodit samy) No a víte jaká je úleva, když jsem do hodin dal fungl novou baterii, kterou budu nabíjet jednou za několik let?
Ale vo tom to je . Potřebuješ BSM s obojím a up měnič . Ale ten měnič , který je zde výše , vypne napětím , ale ten balancer je na 66mA . No a ten komplexní BMS po dosažení určeného napětí přejde na snížený dobíjecí proud , který obvody balanceru snesou .
Asi nerozumím co potřebuju. Píšeš "BSM s obojím a up měničem". Co je myšleno tím Obojím?
Zaslal: so únor 15 2025, 17:17 Předmět:
Obvod hlídání nabití aku s balancerem , ten hlídá nabíjení i vybíjení i balancuje . Ale není schopen užít pro nabíjení menší napětí , než je plné napětí aku . Takže jedním bločkem-měničem dostaneš napětí , k tomu použiješ první díl , ano ty dva jsou stejné , jen jsem dodal opravdového dodavatele , a k vlastní regulaci ten druhý bloček . Koupíš asi i tam co je první odkaz , nebo jich je hafo na aliexpresu , zvolíš si proud a počet článků .
Zaslal: so únor 15 2025, 23:26 Předmět:
Pokud ty Li-ion 18650 nechcete rovnou vyhodit což bude asi nejlepší pak bude rozhodně lepší je zapojit paralelně. Při paralelním zapojení se vzájemně postupně srovnají samy i za tu cenu, že se podle nejslabšího článku degraduje celý pack, ale při sériovém zapojení se nesrovnají a balancér bude mít problém je srovnat. Paralelní zapojení není ideální, ale u rozjetých článků je to rozhodně lepší než sériové zapojení. Nicméně ty články budou mít zřejmě stejně už vysoké samovybíjení a asi bude problém, aby udržely dlouhodobě energii.
Takže jestli vám to stojí za to s tím laborovat pak zkuste vybrat několik co nemají moc vysoké samovybíjení, nabijte je samostatně po jedné na zhruba stejnou úroveň a zapojte je paralelně i když nebudou úplně stejné. Pak k takto vzniklému paralelnímu packu připojte ten zvyšovač co na něj odkazoval PCmaniac99 a balancér nebudete potřebovat.
Zaslal: ne únor 16 2025, 9:41 Předmět:
Jestli jsem to dobře pochopil potřebuješ v podstatě občasný zdroj 12v při výpadku sítě. Dávat starší Lion do záložního zdroje není dobrý nápad. Nezřídka se stane, že články vytahané z různých sad, které nabiju kombajnem a zdají se při zátěži Ok jsou po půl roce v regálu nepoužitelné. Jsou prostě za zenitem. Starší olověný šplouchací 12V/60až 100AH, který udrží alespoň 8V na svorkách pří zátěži 300A není tím moc vhodný pro starter pro menší vybíjecí proudy nezradí. Je to sice mohutné ale bez jakékoli další elektroniky, která by se poondila. Kus káblu zas takový problem není.
Luboš
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.