Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12261 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: po listopad 27 2023, 6:36 Předmět:
před mnoha léty, když jsem chtěl provozovat tiskarnu HP LaserJet 1100A
jsem také hledal převodník USB na Paralelní port,
ale takový co by 100%ně fungoval, se mi tehdy nepodařilo sehnat.
Nakonec jsem to vyřešil připojením tiskárny přes LAN print-server.
Malá krabička, kde se nastavila IP v rozsahu místní sítě a kde bylo rozhraní Centronix přímo do tiskárny.
Navíc pak šlo tisknout z kteréhokoliv pc v domácí síti.
print servery
v současné době provozuji tiskárnu HP LaserJet M130nw, která již LAN má přímo v sobě . . .
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po listopad 27 2023, 7:34 Předmět:
Mně se ten printserver s paralelním rozhraním vešel přímo do tiskárny (HP-LJ6P má mezi Centronixem a krytem právě tak akorát místa), takže ji mám v síti LAN.
Při té příležitosti se (trochu OT, pardon) zeptám: mám teď potíž nainstalovat tu tiskárnu do noťasu s Win10, vyzkoušel jsem několik návodů, protože originál CD jsem nikdy neměl a v seznamu podporovaných tiskáren mi ji Win10 nenajdou. Od Packardů jsem stáhl cokoli, co by mohlo fungovat, ale stále mi nevychází vstříc... prostě soubory k tisku musím nasypat do druhého noťasu s Win7 a tisknout z něj. Jenže nevím dne ani hodiny, kdy ten doslouží.
Nedělali jste to už někdo?
Založen: Dec 24, 2017 Příspěvky: 7880 Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Zaslal: po listopad 27 2023, 8:04 Předmět:
Mám stejný problém s již poněkud obstarožní tiskárnou OKI Okipage 14. Ta sice rozhraním USB disponuje, ale pod Win 10 ani prd... Řeším to tiskem z notebooku s Win XP. Pravdou je, že oficiální podporu ta tiskárna měla pro Win XP, později už ne a v současnosti už ani OKI nemá na stránkách jakýkoli soft pro tento model. Nebo jsem to nenašel... _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Založen: Nov 01, 2016 Příspěvky: 1012 Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi
Zaslal: po listopad 27 2023, 8:11 Předmět:
Řešil jsem tuhle tiskáru před 2 lety v práci a taky nevyřešil. Je připojená do kolegovo podružného starého PC s XP a nasdílená. Ať jsem dělal cokoliv, z Win10 se mi jí zpřístupnit nepodařilo. Jestli jsem pochopil, byl nějaký problém s bezpečností nějakého protokolu či co, který právě pro tu nebezpečnost Win10 již nepodporuje. A připojit jí přímo na PC s Win10 právě zase narazilo na absenci paralelního portu.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po listopad 27 2023, 11:42 Předmět:
Obávám se, že ani na PC s paralelním portem, pokud by v něm byly Win10, ji nezprovozníš. Ani driver této tiskárny pro 64bitové systémy se nenainstaluje správně (tedy aspoň to systém tvrdí, a fakt to nechodí).
Z toho pohledu je tedy jedno, jestli použiju tu tiskárnu jako lokální s paralelním portem, nebo síťovou za použití printserveru LAN->CEN PS-110P. Ten samozřejmě lze použít pro spoustu jiných tiskáren, takže v tom rozhraní chyba není.
Ani nejnovější Linux nemá s HP LJ 6L problémy (pokud v PC je normální paralelní port, tedy buď na MB, nebo jako PCI apod. karta).
Prostě se zapne, nastaví základní parametry tiskárny (papír, rozlišení atd.) a tiskne. Nikde nemusím hledat žádné ovladače, řešit problémy s kdovíčím atd.
Jinak ty USB<->LPT porty jsou obecně dost problematické, někdy fungují, jindy ne. Chce to vyzkoušet konkrétní kus v konkrétní konfiguraci.
Linux_Kubuntu_18.04_tiskarny.png
Komentář:
Velikost:
88.29 kB
Zobrazeno:
124 krát
_________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: po listopad 27 2023, 15:59 Předmět:
Jen vsuvka, proc nektere USB-COM a USB-LPT prevodniky funguji a jine ne: je to tim, ze USB koncove zarizeni si nedokaze rict o preruseni (interrupt), samotny USB standard to jednoduse nepodporuje. Pak zalezi na tom, jak je udelany HW a napsany ovladac, zjednodusene receno jak casto se ovladac dotazuje (polling), zda k preruseni ci jine udalosti dostlo. Pred lety na ruznych forech byvaly seznamy, ktere IO od kterych vyrobcu funguji dobre a ktere spatne. Pred koupi prevodniku bylo nutne overit, jestli obsahuje dobry IO. Nekdy to byla docela detektivni prace...
Edit: pokud ten notebook ma PCMCIA nebo Express Card slot, tak pro ne LPT karty existuji.
Založen: Sep 28, 2013 Příspěvky: 903 Bydliště: Praha- východ
Zaslal: po listopad 27 2023, 17:13 Předmět:
Pokud by vám stačil místo Canon DB25 jen konektor Centronix tak mi výborně slouží už od března 2017 tato redukce z Alzy.
Fungovala spolehlivě na WXP, pak na W7 a nyní i na W10 bez sebemenších problémů.
Pohání tiskárnu HP Deskjet 870cxi (rok výroby asi 1996).
USB - PARALLEL PRINTER ADAPTER
DB36M ACTIVE CABLE 1,5M
AXAGON ADP-1P36
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.