Omlouvám se, bohužel v roce 2023 je možné tu poslat fotografii ve velikosti pouze do 300kb, takže sem ji musel přeposlat do PC a následně změnit velikost opět do hrozné kvality.
Ten zdroj vypadá hodně podobně jako zdroj z pračky Whirlpool, stejný odpor, stejná tlumivka a pravděpodobně i stejné filtrační kondíky. S velkou pravděpodobností to bude LNK 304 GN. Při výměně jej doporučuji nahradit za LNK 306 GN (PN) na vyšší proudy, dále je potřeba vyměnit ten prasklý zelený odpor vlevo nahoře (cca 22 Ohm, 3 W), zkontrolovat tlumivku a já ještě vždy preventivně měním i ty dva filtrační kondíky (asi 4,7 mikro/400 V), ale nevím, jestli je to nutné.
Naposledy upravil Vlafig dne út červen 27 2023, 7:21, celkově upraveno 1 krát.
Ten zdroj vypadá hodně podobně jako zdroj z pračky Whirlpool, stejný odpor, stejná tlumivka a pravděpodobně i stejné filtrační kondíky. S velkou pravděpodobností to bude LNK 304 GN. Při výměně jej doporučuji nahradit za LNK 306 GN (PN), dále je potřeba vyměnit ten prasklý zelený odpor vpravo nahoře (cca 22 Ohm, 3 W), zkontrolovat tlumivku a já ještě preventivně měním i ty dva filtrační kondíky (asi 4,7 mikro/400 V).
Je to také podobně vypadající zdroj se stejnými hlavními součástkami. Výměna bude relativně jednoduchá. Otázka, kterou si kladu vždycky, je to, proč k této závadě vůbec došlo a jak jí v budoucnu předejít. Jestli je na vině nějaké přepětí v síti, nebo to to LNKáčko prostě vzdalo, vyzkratovalo se a odnesl to ten pojistný odpor...
Zaslal: út červen 27 2023, 8:51 Předmět:
Tie elyty nebudu asi pricinou - vidim Nippon Chemicon a Rubycon.
Tieto LNK vybuchuju v roznych zdrojoch a je toho plny internet, dokonca aj web vyrobcu (Power Integrations). Takze je to mozno nejaka navrhova alebo vyrobna chyba tych IO.
Z vašich diskusí tedy vyplývá, že závadu způsobuje asi samotné LNK a pokud preventivně povyměňuji polovinu součástek zdroje, stejně tomu nezabráním. Myslel jsem, že by to mohly dělat právě ty filtrační kondíky, že jim klesne kapacita a už tolik třeba nefiltrují, a proto je při opravě zdroje měním, ale asi to nebude ten pravý důvod. Také jsem přemýšlel nad tím, kolik tun elektrošrotu tento obvod asi napomohl vyrobit... Zapojení zdroje s TNY a VIPER bývají podle mých statistik o dost spolehlivější. TNY jsem měnil jenom párkrát a VIPER snad nikdy.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.