Zaslal: po březen 13 2023, 10:48 Předmět: Kde sehnat malé solární články
Nemáte někdo nápad, kde by se daly sehnat malé solární články jako se používají do kalkulaček? Potřebuji více kusů aby to byl jeden článek a rozměr vyhoví cokoliv mezi 5x8 až 15x15mm.
Založen: Jan 10, 2018 Příspěvky: 546 Bydliště: Olomoucký kraj
Zaslal: po březen 13 2023, 12:56 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
Potřebuji více kusů aby to byl jeden článek a rozměr vyhoví cokoliv mezi 5x8 až 15x15mm.
Bohužel je to asi dvakrát větší, ale já si kvůli článkům nakoupil pár zahradních solárních lampiček ve výprodeji. Jako bonus mi zůstaly měniče, ze kterých jsem na chalupě zrobil noční lampičky, které se živí jednou AA "vybitou" baterkou - vydrží svítit celou noc snad měsíc.
Případně sehnat nějaké reklamní kalkulačky ve výprodeji a vykuchat...
Nebo co čína? Třeba tady koupíš 10 kusů 21Kč/kus: https://www.aliexpress.com/item/1005004152530530.html?spm=a2g0o[/url]
ale má cca 21mm na šířku.
Ten tvůj rozměr do 15mm se snad na kalkulačkách ani nevyskytuje...
Naposledy upravil JoDiK dne po březen 13 2023, 13:24, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: po březen 13 2023, 13:10 Předmět:
Tady něco nevybereš?
TME _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Výrobce fot článků v Rožnově pod Radh. to pro/dával jako odřezky z výroby (2014). Nyní myslím FillFactory, dříve Solartek. Tato informace nemusí být aktuální. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Tohle mi nevyhovuje. Je to taková historická speciální optická závora. Jeden článek je přímo zapojen na bázi Ge tranzistoru a reaguje to na přitomnost pohybu určitou rychlostí malého světelného bodu kdekoliv na ploše článku. Článek má v krabičce výřez 15.5mm a nejde to nějak jednoduše zvětšit.
Obyčejné fotodiody mají moc malou plochu. Článek z kalkulačky zkoušel majitel zařízení rozřezat na menší kousky, ale poměrně rychle to přestane fungovat.
1PP75 by možná vyhověla té spodní toleranci (5x8mm), ale je potřeba to fyzicky změřit.
Nebo toto, ale obávám se, že plocha rozhodně nebude homogenní (jinými slovy budou tam místa, která na světelný bod nebudou citlivá). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne út březen 14 2023, 14:56, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1318 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: út březen 14 2023, 14:51 Předmět:
Doma bych měl mít 10těhle článků, ale jsou jen 6x6mm velké.
Ty panely ze Solartecu mám taky, velikost je tuším 19x12mm. Řezal jsem je tehdy i na menší velikost, byla to hrozná práce, ale dalo se:
https://www.youtube.com/watch?v=7wQfYq5-TBc&t=2s
Jestli potřebuješ, tak se ozvi.
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1318 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: čt březen 16 2023, 8:37 Předmět:
Tyhle jsem kupoval před lety u FARNELa, ale už je zřejmě v nabídce nemá. Jen takový nápad. Každá svítivá dioda se chová v podstatě jako foto článek. Třeba by se na to dal použít nějaký čip typu COB.
Ale jen odhaduji, stejně tak netuším, jak se v tom tvém zapojení bude chovat více čipů v sérii, které jsou zřejmě v takovém čipu, nebo v solárním panelu, právě třeba z té kalkulačky.
Ty řezy od Solartecu jsou jeden článek a mají cca 0,5V i když se různě zmenšují:
https://shop.solartec.eu/sada-12-ks-rezu-fotovoltaickych-clanku-ssc2-z8-24/
Já to budu zapojovat paralelně. V původním zapojení je jeden článek přímo do báze tranzistoru a pak je tam nějaký filtr, aby to reagovalo jenom od určité rychlosti.
Našel jsem nějaké SMD varianty fotodiody BPW34. Ta má velký čip a jde narovnat jedna vedle druhé. Ten první tranzistor vyměním za nějaký nový s velkým zesílením a mělo by to fungovat.
Tak jsem ještě zkusil různé LED a nehodí se. Při osvícení dají klidně i 1,5V ale proud dají sotva 1uA. To by znamenalo překopat zapojení na zesilovač s operákem a to je už moc práce.
Ta BPW34 vypadá nadějně, při osvícení dá cca 0,5V naprázdno a do zkratu dává cca 50uA. Původní článek dával kolem 0,5V naprázdno a do zkratu cca 200uA.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.