Začal jsem prvním kusem, druhý se zdá být relativně funkční ...
Všechny černé svitkové kondenzátory a černý elektrolyt 25uF byly po smrti ...
Šroubové kondenzátory 32uF ve zdroji mají svoji kapacitu, ale v reproduktorech je slyšet silný brum 50Hz ...
Ke druhému stupni, respektive k druhému elytu 32uF jsem paralelně připojil nový kondenzátor 47uF, ale žádná změna...
Elektronka 6L31 už neměla žýdný getter, koupil jsem novou a vymněnil ...
Kromě těch černých svitků je tady spousta TC-124, nikde jsem k nim nenašel nějaké info, jestli má smysl se na ně zaměřit, jako je tomu třeba v případě
"hovňáků" nebo elektrolytů zvaných "zeleniny" a podobně...
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12404 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: pá březen 03 2023, 17:10 Předmět:
hlavně se zaměř na změření svodů exponovaných kondíků.
ten brum v reproduktoru může způsobovat i velký svodový proud kondíků, teda některého z těch co jsi jmenoval . . .
to, že jsi tam přidával elyt a nic se nezměnilo, to jen potvrzuje.
No, já nevím, ale podíval bych se na napětí. Ty nahrazené kondíky byly skutečně vadné? Není někde na kostře studeňák?
Přes kondík s krátkými vývody zkratovat G1 koncové lampy. Změní se brum?
Tak koncová lampa je tam jenom jedna a ty ty černé svitky se doslova roztékaly po šasi a rezistorech a OPRAVDU byly všechny vadné, dokonce i ten krabicák pro výškové repro, který měl svod a ukazoval 82uF
Anodové napětí je v pořádku, zkusil jsem i druhou, novou EZ81 ...
Napadlo mě vzít 6BC32 z druhého Orchestru, byla tam Čínská 6G2, r.v.1961, vzhledem k tomu, že ten druhý kus je od mých prarodičů, kteří již dlouho nežijí, ta elektronka tam bude už nějaké desetiletí ...
S tou 6G2 brum skoro zmizí úplně, ale pro změnu ta lampa šumí jak vodní elektrárna, přesně ten zvuk, co znám, když jsem dal obyčejné 6N2P do RIAA předzesilovače na místo 6N2P-EV ...
Kapacitu tolik neřeš. Je potřeba měřit svod. Na g1 musíš mít 0V. Zároveň zkontroluj, jestli máš na katodě 10V podle schématu, tím zjistíš, že ti neujel proud elektronkou.
Na g1 je 0V, na katodě 6L31 je 11V, C34 25uF jsem měnil jako první, rezistor 250R je v pořádku, už tedy zbývá jen C32, ty kondy 32uF ve zdroji můžou mít svod, ale proč to s tou čínskou lampou 6BC32 nebrumí téměř vůbec ? Navíc mám pocit, že v tom Orchestru od prarodičů to je jediná měněná lampa ...
Zaslal: so březen 04 2023, 13:03 Předmět:
Zapni to bez 6BC32, musí to být zticha. Pak ji tam vrať a zkratuj její mřížku na zem, opět to musí být zticha. Brum nebo šum je u těchto lamp dost rozšířený, nejsou moc spolehlivé.
Zapni to bez 6BC32, musí to být zticha. Pak ji tam vrať a zkratuj její mřížku na zem, opět to musí být zticha. Brum nebo šum je u těchto lamp dost rozšířený, nejsou moc spolehlivé.
Zapnul jsem bez 6BC32, brum je stále přítomen, vložil jsem lampu zpátky, zkratoval mřížku / PIN 1 / a pořád brumí ... Takže ty původní elektrolyty ve zdroji mají svod, chápu to dobře ? Jen mě mate to odlišné chování s tou Čínskou 6G2 ...
Zaslal: so březen 04 2023, 16:49 Předmět:
wishmasterX napsal(a):
Šroubové kondenzátory 32uF ve zdroji mají svoji kapacitu, ale v reproduktorech je slyšet silný brum 50Hz ...
Ke druhému stupni, respektive k druhému elytu 32uF jsem paralelně připojil nový kondenzátor 47uF, ale žádná změna...
a zkusil jsi ten elyt připojit k tomu "prvnímu" ?
wishmasterX napsal(a):
a pořád brumí ... Takže ty původní elektrolyty ve zdroji mají svod, chápu to dobře ?
a zkusil jsi ten elyt připojit k tomu "prvnímu" ?
wishmasterX napsal(a):
a pořád brumí ... Takže ty původní elektrolyty ve zdroji mají svod, chápu to dobře ?
spíše mají velký vnitřní odpor (ESR)
Já jsem neměl odvahu k tomu "prvnímu" dát větší kapacitu, než je udávané maximum 50uF ...
Já jsem ty kondy 32uF zkoušel přes ten Multi-tester TC-1 a hodnoty byly
téměř stejné, jako u toho nového kusu ... Při prvním měření bylo ESR 60R, zkusil jsem to znova a spadlo to tuším na 5R, ten tester občas ukazuje nesmysly, tak jsem tomu nevěnoval pozornost ...
Zaslal: so březen 04 2023, 17:20 Předmět:
Ještě zkontroluj ohmmetrem vodivost spojení pouzdra elytu s kostrou. Dost často to má přechoďák. Stačí tím elytem trochu pootočit, aby se ta styčná plocha obrousila.
Zaslal: so březen 04 2023, 17:37 Předmět:
ten první elyt není přímo na chassis, ale má pod sebou izolační podložku a "velké pájecí očko" . . . a to může být zoxidované . . .
rozebrat, očistit . . . zkontrolovat odpor R21
ten první elyt není přímo na chassis, ale má pod sebou izolační podložku a "velké pájecí očko" . . . a to může být zoxidované . . .
rozebrat, očistit . . . zkontrolovat odpor R21
Udělal jsem vše podle instrukcí, přebrousil očko jemný smirkem, očistil isoprophylem, smontoval zpátky, R21 je v pořádku, pro klid duše jsem C32 vyměnil za TC209 ...
Ten demontovaný a očištěný "první" elyt 32uF na Multi testeru ukázal 36uF a 1.2Ohm ESR ...
Vodiče s opadanou izolací jsem nahradil novými ...
Zkusil jsem i druhý kus koncové 6L31, ale brumím "vesele" dál ...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.