Tak teď jsem si všiml, že jsem neodpověděl na radu, jaké je napětí na vývodu 4 při stisknutém tlačítku fyz. regulace. Nestisknuté 0,3V, stisknuté 0,7V. Moje chyba. Teď tu padlo ověřit, zda vzniká ta závislost před korekcemi nebo až za nimi. Ověřím, jak se vrátím z práce.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po únor 27 2017, 14:45 Předmět:
Jak se mění napětí na pinu 4 podle nastavené hlasitosti?
Není-li odvedený žádný proud z pinu 4 na zem, mělo by na něm být o fous větší napětí, než na pinu 13.
Je-li tam stále jen 0,7 V, je integrák A273 (nebo TDA1073, to už vyjde nastejno) v háji a fyziologická korekce je zapojená natvrdo na max.
Takže přůběh na vstupech korekcí je na 100Hz i 1kHz stejný, na 10kHz jsem tak o 4dB níž. To je předpokládám OK.
Napětí na pinu č 4. je při nestisknutém tlačítku LIN při min hlasitosti 0,27V, při střední poloze i maximální pak 0,34V. Při stisknutém tlačítku je tam 0,7V při všech polohách. Napětí na pinu 13 je od min po max hlasitost od 1,9 do 7V. Nezávisle na stiksnutém tlačítku LIN.
Zaslal: po únor 27 2017, 18:51 Předmět:
Toto měření napětí moc neřekne. Musel bys změřit frekvenční průběh na C41 nebo C42. Po odpojení pinu 4 A273 od země se musí frekvenční průběh narovnat, a to bez ohledu na polohu potenciometru hlasitosti.
Změřeno, omlouvám se za prodlevu. Měřil jsem při odpojeném R113, průběhy na C42. Charakteristika je stejná, pořád + 14dB na 100Hz, a cca 7 na 10KHz. Pak to ovšem znamená, že chyba musí být někde v TCA730.
takže u "TCA730" je nefunkční ovládání fyziologie, vůbec se tím netrap, samozřejmé je že se nejedná o originál ale o NDR pajc (originál má jiné pouzdro a potisk) několik takových obvodů mám doma, tak jsem je koupil a také jsem se potrápil.
udělal jsem pokus se zavedením 2,4V na pin 4, a ejhle fyziologie se vypnula, pokud se podíváš na schema, tak je to jasné - ovládání pin 4 není využito
asi soudruzi v NDR zase někde udělali chybu
pokud seženeš originál TCA 730 tak je vše v pořádku, mám ho v jednom zesilovači a naprostá spokojenost (RFT SV3000, TCA730+TCA740+TDA2020) ty kopie jsou prostě jen kopie
sehnat originál
dnes je to celkem problém, já měl štěstí, koupil jsem před 5ti roky dva poslední, ač za relativně velký peníz, ale fungují tak jak mají (č1 a č3)
a jedna A273D která je také v pohodě
od té doby jsem koupil několik různých leč problémových exemplářů
podle obrázků je myslím vidět že výrobce je různý
tca730_1.jpg
Komentář:
takový mám a je OK (předpokládám že je to originál)
Zaslal: út únor 28 2017, 22:31 Předmět:
A proč chceš pořád měnit, co funguje?
Co ti brání to předpětí na pin 4 A273D přivést?
Přidané odpory jsou označené červeně, hodnotu označenou hvězdičkou je žádoucí vyzkoušet a použít i poloviční hodnotu, ona ta fyziologická regulace při velmi malých poslechových hlasitostech leckdy naopak chybí, takže není nutné se jí zbavovat úplně, stačí jen omezit její účinnost... přesněji - posunout úroveň, nad kterou je vyřazená z provozu.
uprava_Z710.png
Komentář:
...aby tlačítko LIN v Z710 skutečně mělo nějaký účinek...
Pravda, chtěl jsem jen zjistit, co způsobuje tu nelinearitu charakteristiky a to se povedlo. Řešení je přivézt předpětí na pin 4, který tu regulaci vypne, ale budu muset IO nahradit takovým, kde je ten pin 4 zapojenej. To asi opravdu řešit nebudu.
A proč chceš pořád měnit, co funguje?
Co ti brání to předpětí na pin 4 A273D přivést?
Přidané odpory jsou označené červeně, hodnotu označenou hvězdičkou je žádoucí vyzkoušet a použít i poloviční hodnotu, ona ta fyziologická regulace při velmi malých poslechových hlasitostech leckdy naopak chybí, takže není nutné se jí zbavovat úplně, stačí jen omezit její účinnost... přesněji - posunout úroveň, nad kterou je vyřazená z provozu.
ano přesně tak to mám v jednom zesilovači vyřešeno, úroveň napětí na pinu 4 má být max. 3V (dal jsem 33k+6k8 a to je těch 2,4V) , a je zachována možnost vypnutí, měl jsem původně v úmyslu řídit napětí v závislosti na nastavené hlasitosti (lze tím ovlivnit na kolik je fyziologie účinná), ale potom jsem to odložil na výhledově
p.s. pin 4 se musí ovládat externím napětím, potom to funguje, třeba je to tak správně
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.