. . . mě by zajímalo kam a jak máš zapojený ten třížilový barevný kablík !
tipnul bych si, že ten budící pranzistor je blbě zapojený . . .
a proč není přímo v desce ?
Miso225 napsal(a):
To je TIP48 na scheme - je vyvedeny na chladic...
Já to tipuju na "tvůj upgrade". Pod tranzistorem máš sice podložku, ale máš tam taky izol. průchodku?
Podle velikosti šroubku (M3?) dost pochybuju.
Nie je to moj upgrade - ako som pisal ja som to nestaval, ani neprerabal ani nic ine - iba som to otvoril. Chvilu to aj islo - bol dopadnuty kabel zo zdroja a ked som ho pripojil naspat zacalo fungovat, akurat sa zacalo aj dymit z toho rezistora.
Izolacna podlozka tam je - nie je vodivo spojeny s chladicom.
Co ta hodnota rezistora? Aby sme sa vratili k teme...
Bylo by vhodné změřit, jaké napětí má napájecí zdroj, to provedení je děsivé.
Celá síťová část 230V je na předělání.
Neproběhl "upgrade" ve zdroji?
To v červeném kroužku na fotce je pojistka?
Zaslal: po leden 15 2024, 11:40 Předmět:
Podle mého názoru obě "flašky" mají kapacitu 5G.
Při bastlení koncák připojit přes A metr a zkontrolovat osciloskopem jestli to nekmitá a co to bere. Zatím to tedy vypadá na budič NPN darlington. U prvího IN tranzistoru je nakreslené otočené b c e.
Neví někdo z Vás důvod proč je použit jako budič tranzistor TIP 48 s Uce 400V a Ic jenom 1A? Dal bych tam něco s větším Ic max. Do koncáku komplementár
KD607/617.
Jestli jsou na posledním obrázku diody zdroje, vyměnit za 6A.
Luboš
Ano je to poistka ktora ma par vlakien tahanych po vonku a nevedie nikam. Mne to pride ze to trafo tam bolo pouzite stylom co mali to dali... ako aj koncove stupne... Kabel zeleny je odpojeny od trafa - to je to chybajuce minus a zaroven je to ten co bol odpadnuty...
Myslim ze ten TIP48 je tam tiez z dovodu ze bol akurat poruke...
Rozmyslam spravit uplne novy koncovy stupen len neviem ci sa to oplati... Ak mate niekto poruke dobru schemu na nieco take pozrel by som sa na to... Len by som rad pouzil existujuce trafo. Jedine preco sa s tym zabavam je ze bedna je v dobrom stave a aj reproduktory su slusne... Predzosilovac som este netestoval, ale s dobrym koncovym stupnom by to mohlo byt este pouzitelne kombo.
Zaslal: po leden 15 2024, 13:37 Předmět:
Tak není to ve finále nějaká varianta zapojení, které jsem posílal v nástřelu.
Je z internetu. Budič je s KD337 (90V/2A). Ten kondík na výstupu může fungovat jako jednoduchá ochrana reproduktoru u zesilovače s "půleným"zdrojem.( + 0 -) . Je to ale elektrolyt, takto na půlený sym. zdroj ???? Je tam opravdu takto?
Luboš
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12261 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: po leden 15 2024, 14:56 Předmět:
Miso225 napsal(a):
Kontroloval som to a je to nakreslene spravne
. . . kecáš !
ještě jednou se podívej na tvoje schéma a porovnej s tím mojím upraveným
upravoval jsem to kolem budiče, ale ty to máš blbě celé . . . dobře máš jen koncáky . . .
Zaslal: po leden 15 2024, 15:59 Předmět:
hajeklubos napsal(a):
Tak není to ve finále nějaká varianta zapojení, které jsem posílal v nástřelu.
To víš že to je tato varianta. Jednak to má autor blbě nakreslené viz třeba otočené BC212 a KF422. Ale i z toho zbytku je jasné, že to není navrženo na symetrické napájení, protože střed toho napájení pro R7 správně pro bázi (umělá zem) se bere z děliče neoznačených R/R a kondenzátoru 22M a výstup je poté jasně že přes výstupní kondík.
Zaslal: po leden 15 2024, 16:10 Předmět:
Nějak se v tom ztrácím. Začni raději znova. Odpoj celý zesilovač od zdroje. Jestli je to symetrický zdroj měl by vypadat v principu takto. Nové kondíky 5G/63V diody 4x6A/200V a víc, pojistka v primeru trafa, pojistky v +U a -U zdroje. 0 bez pojistky. Pokud toto nebude 100procentně funkční nemá cenu nic řešit.
Záleží na tom, jaké má proudové zesílení ten KD503. Odpor 220Ohm v bootstrapu už je dost vysoká hodnota. A taky na výkonu transformátoru. Asi tak 25-30W. Pak už bude kladná půlvlna omezovat.
Zaslal: po leden 15 2024, 23:49 Předmět:
Takže pánové, pokud se budeme bavit opravdu o zapojení konce podle TWxx, tak mám několik připomínek.
1) TW má nesymetrické !!! napájení. Ze zdroje k němu vedou pouze dva dráty, a to plus a nula, nic jiného !!!
2) Ten kdo to před lety dělal věděl moc dobře proč použil takovou, pro neznalé podivnou kombinaci koncových tranzistorů. V zapojení TW je nutné mít horní tranzistor s velmi velkou betou při větších proudech. To bohužel řada KD60x není schopná. Proto se tam při vylepšování dával KD503, který měl s přehledem při 5A betu minimálně 100. Takto se nechal z toho konce vyždímat podstatně větší výkon než s párem KD60x a KD61x. Kdo máte doma TW, a budete se nudit, tak si to můžete vyzkoušet.
3) A na těch fotkách je jasně vidět výstupní kondenzátor 1000u/63V, takže tam nikdy na tu desku koncáku nemohlo být připojené nějaké symetrické napětí !!!
Pokud ho tam dotyčný někam v zápalu horlivosti připojil, tak se opravdu musí "dýmit"
Jestli musí být symetrické napájení pro vstupní předzes a korekce zatím nevíme. A ani to spojení dvou kondů 5G/50V pro mne není z fotky dobře čitelné, takže nevím...
To že ostatní tranzistory v konci jsou podle toho, co bylo zrovna v šuplíku je jiná věc, ale tenkrát to zřejmě fungovalo
Vašek
Edit: než jsem nadatloval moji odpověď, tak mezitím přibyl příspěvek od feliz_navidad
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5Další
Strana 2 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.