Zaslal: so únor 07 2015, 10:48 Předmět: Sprchový kout, zony.
Zdravím, potřeboval bych poradit.
Nějak si nejsem jistý jestli jsem to z norem vyčetl správně, tak bych chtěl poradit jestli je můj případ ok.
Mám sprchu s pohyblivou hlavicí a chtěl bych do ní dát světlo na strop(nad 2,25), je možné použít světlo s ip2x v případě že ho budu napájet obvodem self 24V ss? Pokud ano, můžu dát vypínač pro to světlo do zony 2? ale tam bych chtěl spínat 230 ještě na trafo, aby většinu dne neběželo naprázdno.
Trafo plánuju dát do rozvaděče úplně mimo koupelnu na hajzlík.
Je to takto proveditelné? přemýšlel jsem, že bych tu elektriku v koupeně překopal úplně a prdnul tam ještě Fíčko 10mA, ale nevím jak je to v naší sovětské elektroinstalaci proveditelné.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32853 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so únor 07 2015, 10:53 Předmět:
Pokud chceš dát "fíčko", musíš nutně původní "dvoudrátovou" instalaci učuněnou v soustavě TN-C změnit na "třídrátovou" soustavu TN-S. bude to braný jako rekonstrukce, bude na to tím pádem potřeba revize a nevím jak se bude revizák tvářit na současnou existenci části bytu s instalací TN-S a zbytku s instalací TN-C - aspoň u mne se na to netvářil nijak nadšeně... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: ne únor 08 2015, 20:44 Předmět:
Koupelna určitě s 30-kovym a venkovní prostory taky.V ostatních místnostech bych dal 100mA FI,tady máme 30 na celej barák a občas "bezdůvodně" vypadne různejma "dějema" v odrušovacích filtrech.Z těch filtrů do PE mnoho neteče,ale pokud jsou v každý blbině,těch 30mA k vypadnutí se dá po baráku nasbírat.
Tak to nakonec udělám jinak, vypínáčem v zoně 2 budu vypínat jen 24Vss.
Je nějaký risk v použití těch měničů 230/24, které se prodávájí spolu se světlama? samozřejmě musí vyhovovat normám, ale nevím jak jsou na tom s poruchovostí atd. nebo je lepší koupit trafo bezpečnostní trafo a dodělat filtraci?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.