Založen: Mar 19, 2011 Příspěvky: 1953 Bydliště: Jižní Čechy Dačicko
Zaslal: ne duben 27 2014, 9:51 Předmět: LED 10W
Zdravím všechny.Jak už jsem někde tady psal,bastlím si svítilnu na potápění. Koupil jsem LED 10W s těmito údaji-napětí čipu 9-11V proud 900mA. Chystám se to napájet baterií poskládanou z NiMh AAček 2700mAH.Moje otázka zní :Mám použít 10Ks těchto článků což mi dá napětí 12V nebo bude lepší jich použít 12 a mít k dispozici 14,4V.Místo tam mám.
Proudových zdrojů je na netu i tady na EB popsáno opravdu hodně. Pokud by mi někdo doporučil nějakej opravdu osvědčenej s dobrou účiností budu rád.
za každé info díky,Tomáš.
Zaslal: ne duben 27 2014, 15:08 Předmět:
Sežeň si větší baterii z akuvrtačky, nebo 2 menší nepřímo propoj paralelně přes diody.
Tyhle aku jsou těsný dost (nebo se spoj dá přejet vhodným lepidlem), "věžička" s konektorem se dá snadno utěsnit gumičkou. Dobrý a kvalitní kusy maj dlouhou životnost, třeba mám 12 let akuvrtačku Makita s původním NiCd aku 12V/1.3Ah- jedna baterie odešla, ale ta druhá jede skoro jako zamlada. _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Zaslal: po duben 28 2014, 6:24 Předmět:
MetalGod dík za reaci,ale já neřeším zdroj jako takovej nebo jeho utěsnění. Celé to bude v hliníkovým nebo nerezovým válci. Konektory budou použitý LOLA. Myslím ,že baterie 2700mAH bude pro 10W LED s proudem 900mA dostatečná. Baterie budou složeny tak,že jich bude 5 nebo 6 u sebe a toto 2x nad sebou. no a protože 5 nebo 6 barejí zabere stejné místo tak jsem se ptal zda stačí těch 12V nebo bude lepších těch 14,4V.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18477 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po duben 28 2014, 15:50 Předmět:
Jestli to je světlo do ruky, tak si ho nejdřív namaluj, spočítej objemy, váhy a pak teprv přemejšlej nad typem aku a pak to znova přepočítej na objem a uprav. Archimeda určitě znáš, takže by to mělo být neutrál a nebo se aspoň k neutrálu blížit. Nějaká cihla, kterou když pustíš z ruky utopíš v blátě a nebo plovák, co ti ulítne na hladinu je zcela na H.
Jirka
Zaslal: po duben 28 2014, 20:08 Předmět:
LED se napájí proudem... napětí je jaksi vedlejší údaj! A scorpions-cz píše o step-down proudovém zdroji. Když se podíváš na V-A charakteristiku diody, bude Ti jasné ze směrnice tečny proč
Zaslal: út duben 29 2014, 6:46 Předmět:
Celeron původně jsem to plánoval tak,že bude zdroj oddělenej od hlavy. Sám si mi tady na EB radil kde sehnat vodotěsný konektor. Pravda je ,že pokud bych použil LiIon tak to můžu udělat jako celé světlo do ruky a tam by to vyvážení mělo smysl.
Zaslal: pá listopad 07 2014, 21:19 Předmět:
Přesunuto _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.