Zaslal: čt leden 25 2024, 23:10 Předmět:
Můžeš použít elektronické čerpadlo, co má synchronní motor napájený ze střídače. Je o dost dražší a má o dost menší spotřebu elektřiny. A má impulsní výstup, kde frekvence odpovídá skutečným otáčkám motoru. Pomocí PWM si můžeš plynule řídit jeho otáčky. Za jak dlouho ti to čerpadlo cca odchází? Já zatím měnil čerpadlo v kotli jednou, po více, než 25ti letech... _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Čerpadlo vydrželo cca 12let, ale už minimálně 2-3roky jelo přidřené se sníženými otáčkami. Myslel jsem si že výměník v boileru není schopen přenést plný výkon 24kW kotle, ale po výměně je to OK.
Dávat tam můžu jen čerpadlo které uvede výrobce kotle - je to jeho součást a není tam moc místa na typ s jinými rozměry. Navíc ho mám nově vyměněné.
Čerpadlo odchází proto, že se přidře ložisko, je to na něm dobře vidět.
filtr tam je a nebyl nijak příliš zanesený.
Kond je OK.
Průtokový snímač by nejspíš nic neřešil, protože průtok se bude dost měnit podle toho jak se budou postupně otvírat nebo zavírat jednotlivé radiátory.
Měl jsem na mysli jestli by nešlo postavit hlídání otáček na základě snímání mag. polí, back EMF, nebo podobných věcí.
Zaslal: pá leden 26 2024, 7:46 Předmět:
byl jsem pozván k opravě ohřívání bazénu a tam byl docela zajímavý prvek . Byla to clonka na čepu umístěná v trubce, která měla na druhém konci magnet a mimo trubku jazýčkový kontakt. Když voda proudila vyhnula plochou clonku a ten magnet sepnul jazáčkový kontakt.
Zaslal: pá leden 26 2024, 8:38 Předmět:
Neřeš to a příště ho prostě preventivně vyměň po 10ti letech. Nemusí to být přesně ten typ, jen stejná modelová řada, všechno může zůstat, stačí vyměnit plechovku s rotorem uvnitř. A zkontroluj ten kondenzátor, jak je psáno výše. Čerpadla se většinou vylítají tak, že začne rotor škrtat o stator, zadřít se to může, ale není to úplně běžné. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Založen: Jun 20, 2005 Příspěvky: 886 Bydliště: Hospoda u Třebíče
Zaslal: pá leden 26 2024, 10:45 Předmět:
Co měření proudu? Při tom postupném přidírání bude proud stoupat, což by se dalo vyhodnotit a signalizovat...
Ale samozřejmě ten kond (jak píše Zaky) je první na ráně .
Může na štít čerpadla nabastlit mikrofonní kapsli a snímat zvuk rotoru. Mám sice zkoušečku na odhalení směru otáčení rotoru, ale ta je podle mě necitlivá na zaseklý rotor ( jak magnet na klíčence, tak krabička se dvěma cívkama vedle sebe a elektroniky, co vyhodnocuje fázový posun indukovaného napětí mezi nima)
>>yakl<< Tak na to a jiné definice zvuků mi stačí šroubovák nebo jiný předmět přiměřené délky přiložený na bolavé místo a druhým koncem do ušního boltce. Funguje to velice dobře. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Já potrebuju měřit počet otáček. Prosté měření proudu motoru nejspíš bude k ničemu, protože se bude lišit podle toho jak se termostatické baterie přivírají, jak se přepíná boiler apod.
Řešit točí/netočí nepotřebuju, v okamžiku kdy se čerpadlo přestane točit kotel vypne teplotní pojistka a tak to jednoduše zjistím.
Čerpadlo se přidíralo na hřídelí a otáčky postupně klesaly, zřejmě několik let, je to na ní pěkně vidět. Ke konci například nebyl kotel schopen vyhřát boiler když jel na plný výkon, musel jsem ho nahřívat pouze sníženým výkonem. Neustále rachotil a vypínal termostat maximální teploty. Myslel jsem si že jen výměník v boileru není schopen přenést plný výkon kotle, ale teď po výměně to funguje krásné.
Opravář neměnil celé čerpadlo, vyměnil jen tu elektrickou část s rotorem které někde našel starší ale prý v dobré kondici, příruba kde je napojena voda tam zůstala. Pokud bych chtěl vyměnit celé čerpadlo, musel by se kvůli přístupu demontovat celý kotel - je dost blbě umístěny a není tam přístup. Do toho se mi 2x nechce.
S tím mikrofonem jde rozeznat počet otáček, nebo jen jede/nejede?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.