Založen: Nov 28, 2004 Příspěvky: 1802 Bydliště: pod Black Mount
Zaslal: po září 03 2018, 19:34 Předmět: Náhrada kruhové zářivky
Pracovní lampa s lupou která má kruhovou zářivku u které je velká spotřeba zářivek mě donutila k úvaze jak nejlépe nahradit zářivku LEDkama. Nedělal jste si někdo tuto úpravu? Podělte se s postřehama při stavbě.
Zaslal: po září 03 2018, 21:19 Předmět:
Koupil jsem v Lídlu minulý rok tuto lampu s lupou:
https://www.lidl-shop.cz/LIVARNOLUX-LED-lampa-s-lupou/p100228398
a svítí to jako blázen. Používám to většinou jako lampičku při opravách. Výhodou jsou klouby, je možné ji různě polohovat dle potřeby. Takže je zde otázka jestli ze staré nepřendat do nové jen tu čočku (pokud je kvalitní) ...
Vašek
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18477 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po září 03 2018, 22:01 Předmět:
V tom Livarnu je opravdu skleňená jak píšou? Kámoš si podobný Livarno koupil před asi 4 lety a byl tam plastovej odlitek, co zkresloval jak sviňa. _________________ Jirka
Je fakt, že lupa z optického skla z Druopty 130mm stojí okolo 350 jen samotná.
Optika z kvalitního plastu nemusí být v zásadě špatná, pokud se nepoužívá na pracovním stole. Prach z vrtání dps a odstříknutá pájka ale rychle prokážou rozdíl mezi sklem a plastem, stačí pár čištění.
s tou kruhovou zářivkou, mám v kuchyni mnoho let Philips Master TL32W Made in Thailand a kromě výměny startéru předloni svítí bezchybně.
Zaslal: út září 04 2018, 8:21 Předmět:
Měl jsem stejnou lupu se zářivkou a tlumivkou, zářivku jsem měnil cca každé 2 roky. Když se rozpadla, koupil jsem novou se zářivkou a elektronickým předřadníkem. Mám ji asi 6 nebo 7 let a trubice je původní, stále OK. Svítí to denně cca 6 hodin.
Ake je svietivost a zivotnost tych LED oproti ziarivke?
Inak preco ta ziarivka odchaza? Vsak bezne vydrzia kludne >10 rokov svietenia po 8 hodinach.
Zatiaľ to mám nainštalované asi 2 roky. Svietivosť je subjektívne určite lepšia, predovšetkým to NEBLIKÁ počas štartu ani za prevádzky ako žiarivka, ktorú vidím blikať na sieťovej frekvencii. Pri niekoľkohodinovej práci ma to vážne se re, unavuje to oči.
Nakoniec má lampa iba polovičnú spotrebu ako predtým. Investícia do úpravy bola zanedbateľná oproti cene novej kvalitnej lampy dobrým sklom a LED, ktorá vychádza najmenej 50€
Zaslal: út září 04 2018, 12:08 Předmět:
tiez mam sklenenu lupu s kruhovou ziarivkou, - odhadujem ze to mam asi 6 rokov, a minuly rok som vymenil ziarivku, a zatial vsetko ok. Vymena ziarivky raz za 5 rokov mi nevadi..
Zaslal: út září 04 2018, 20:29 Předmět:
V tom Livarnu asi skleněná nebude. Já přes ni nekoukám . Proto jsem také hned napsal, že by stálo za to tam přendat tu ze staré lampy!!!
Její viditelný průměr je 125mm + něco uvnitř pro uchycení.
Jinak každopádně LED-ky svítí mnohonásobně lépe než zářivka. Kdo si přijede se svoji starou, rád ukáži a porovnáme. Ideální by bylo ještě změřit intenzitu světla na stole, ale nevlastním na to bohužel měřidlo.
Vašek
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.