Založen: Feb 17, 2017 Příspěvky: 642 Bydliště: Staré Město (UH)
Zaslal: út leden 09 2018, 17:03 Předmět: Krokové motorky z CD/DVD - zapojení
Zdravím vespolek. Dá se nějak dopátrat jak správně zapojit krokové motorky z PC mechanik? Případně jak poznám, že jsou zapojeny správně?
Jeden jsem našel. Měl by být zapojený takto:
Druhý má zapojení do čtverce a žádný popisek na něm není. Zapojený ho mám, jede, ale zdá se mi, že nějak moc hřeje...
Poradí někdo? Nebo to mám nechat tak...
Zaslal: út leden 09 2018, 19:05 Předmět:
Co nemas merak? Zmeraj cievky a mas to. Dolezite je aby cievka A bola pripojena na svorky A.
Hlavne aby si to nepripojil tak ze cievka A bude mat jedden koniec na B a druhy na Acku.
Zaslal: út leden 09 2018, 19:14 Předmět:
Měřák mám, ale šlo mi spíš o ty + a - jestli to musí být nějak symetrické nebo je to "orientační" a zapojí se to jen tak aby to šlo na "správnou" stranu"...
Zaslal: út leden 09 2018, 19:51 Předmět:
Ok, tak tedy +- vyřešeno. Myslel jsem, že je to nějak závitově řešené podobně jako trafa... Je to mé první zapojení krokových motorků, tak jsem to nechtěl hned odpálit... Jinak mám nastaveno 5V/1A. Přičemž u té 1A mi to zdroj omezí na napětí na cca 4,4V. Pokud bych chtěl plných 5V, tak jsem na cca 1,5A....
Zaslal: st leden 10 2018, 10:19 Předmět:
L293 by som nenazval driverom. Je to obycajny h most bez snimania prudu absolutne nevhodny na budenie bipolarnych motorov.
Pouzi to co ti radil kolega.
A doporucujem nastudovat ako a cim sa riadia bipolarne motory.
P.S. prud 1A je pre tak 5krat vecsie motory ako mas ty.
Pre tieto odhadujem tak 100mA za max.
A radsej uz to na ten H most nepripajaj lebo ich spalis.
Inakza 40E bysi mal 2x40cm lineareplus skrutky, za dalsie 20E 20x20matros 2,5m
Za20 ktokace 2ks.
Tak ze za 100E komplet len zosrubovat a troskanarezat.
Pripadne 15E ak by si chcel Zko a vrtat cnc plosaky.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18477 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st leden 10 2018, 10:30 Předmět:
No jestli máš koupenej klasickej CNC shield V3.0 tak na něm jsou přece 4 pozice na drivery , co jsem doporučil. https://blog.protoneer.co.nz/arduino-cnc-shield/
Ten H-most, co používáš je tak na naučení jak generovat fázový signály pro bipolár ale pro praktický použití je to úplně nalevačku. Jestli si s tím chceš takhle hrát dál, dej aspoň pro každej do napájení proudovej omezovač třeba s uA7805 ať si neodsmahneš krokáče nebo H-most, kdyby ses seknul a zažvejkl by se soft a třeba šly dva signály pro most proti sobě. Společný omezení proudu z labor zdroje pro oba najednou to zcela neřeší. _________________ Jirka
Zaslal: st leden 10 2018, 13:20 Předmět:
Jo přesně ten první mám.
Tu desku s těmi L239D jsem dělal, než mi přišlo tohle. Jinak jsem to dělal víceméně podle návodu https://create.arduino.cc/projecthub/Yogeshmodi/sketch-it-cnc-plotter-95019d
To co mám už předělávat nebudu. Měl to být jen pokus o funkčnost zařízení do smaltovny. Celkové "CNC" bude s rozsahem cca 500x500mm...
na těchto "pohybovadlech" jsou jen dvě samostatný cívky, proto 4 konce. Pokud se Ti s tím daří pohybovat, tak to krmíš dobře, akorát nejspíš do toho pouštíš víc, než na kolik je to stavěný. Další věc je to, že originál to slouží k tomu, že to hejbá laserovou hlavou CD/DVD/CD-ROM mechaniky, nebo hlavičkama v disketovce. proto od toho nejde moc očekávat.
Zaslal: st leden 10 2018, 14:46 Předmět:
Tak hýbat se to hýbe podle představ... https://youtu.be/7LQHQtxa4XM Zkoušel jsem ubrat A, ale to už se se mnou nebavilo servo... No jako pokud to bylo nicméně úspěšné. Teď budu řešit "dotace" na tu větší mašinu... A to pak buď seskládám z dílů, nebo koupím celou stavebnici... Bude to laser na řezání papírových šablon... Jen to bude chtít asi "neobyčejný papír"...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.