Založen: Apr 25, 2013 Příspěvky: 2081 Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Zaslal: so květen 06 2017, 18:42 Předmět: Rušení příjmu radia (rozděleno)
Poradil by mi někdo, na koho se mám obrátit ohledně rušení příjmu radiového signálu v našem domě ? Nejvíce se to projevuje na AM rozsazích, ale proniká to částečně i do VKV, je to obvykle navečer (nepravidelně), příjem je znemožněn i na několik hodin, trvá to už roky.
Přemýšlel jsem o různých možnostech, ale nic mne nenapdlo. Pokud by to bylo neustálé, uvažoval bych třeba o internetiu , nějakého čerpadla z výměníkové stanice a pod.
Zaslal: so květen 06 2017, 19:04 Předmět:
Na ČTÚ, ne?
Akorát těch zdrojů rušení je dneska strašně moc, si vem třeba spínáky, který jsou skoro všude. Klidně to může dělat zmrzačená zabíječka telefónu. _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Zaslal: ne květen 07 2017, 12:15 Předmět:
Děkiuji za reakci, ten článek jsem si přečetl , zkusím se optat na ČTÚ.
Problém je v tom, že to není pravidelné, ale jak jsem uvedl, trvá to už několik let.
Jestli to trvá několik let a tyto poruchy v příjmu jsou pozorovány večer, vypadá to na stmívač. Špatně odrušený triakový regulátor osvětlení v některé z okolních domácností. Elektroinstalace v domě se pak stává anténou a postižený posluchač pak v domě slyší zejména na AM v širokém vlnovém rozsahu bručení 50 Hz.
Dalším zdrojem může být i výbojkové venkovní osvětlení.
Na úsporky bych moc nesázel, pracují na vyšších kmitočtech a od sítě jsou „odděleny“ stejnosměrným zdrojem, ve kterém bývá tlumivka a filtrační kondík. Navíc by měly splňovat normy na elektromagnetickou kompatibilitu.
LED žárovky jsou zase v domácnostech záležitostí relativně novou.
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1433 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: ne květen 07 2017, 20:07 Předmět:
Podle posledního příspěvku se dají vyloučit různé stmívače a spínače večerního osvětlení. Hlavním podezřelým se tak stávají různé spínané zdroje, ve 14 hod. nejspíš v PC. Takže tranzistorák a jít po stoupačce v baráku. A případně po dohodě s majiteli bytů vypnutím jističe pro byt odhalit hříšníka. To ale bude soukromě docela složité, lepší je do toho zapojit Odrušovací službu ČTU. Mají na to zařízení a možnosti.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po květen 08 2017, 14:17 Předmět:
Protože se diskuse odchýlila od tématu dotazu a začala se věnovat teorii pole, oddělil jsem ji z tohoto vlákna a přesunul sem.
Zpět k tématu:
záleží na tom, na kterém sídlišti ve Dvoře bydlíš. Jestli na Strži, tam už toho průmyslového rušení bude málo (leda by naproti Inotexu vzniklo něco, o čem ještě nevím), pak by to muselo být přímo z domu. Po městě jsou ale místa, kde to sám těžko pomocí tranzistoráku najdeš, protože to rušení nemusí nutně pocházet ze stejného domu, tím méně ze stejné stoupačky.
Ale ing Bukače z ČTÚ a jeho boys by to zajímat rozhodně mělo.
Zaslal: po květen 08 2017, 17:50 Předmět:
Zdravím kolegu Hilla do Jičína ! Nebydlím ve Stži, ale naproti Miuzeu, což je na druhé straně města. V tom Inotexu, o které se zmiňuješ, jsem celý život pracoval a částečně pracuji i teď v důchodu.
Zkusím ty stoupačky a stransistorákem nenápadně obejdu všechny byty, třeba dle intenzity rušení něco zjistím.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po květen 08 2017, 18:58 Předmět:
Jo, tak to Ti občas parkuju poblíž domu, když máme v muzeu nějakou akci.
Ale tam si netroufám odhadnout zdroj rušení, protože možností je tam víc. Může to být velký odběr a připékající se svorka sítě, může to být řízený pohon měničem bez síťového filtru, podobně vyzařují stmívače, PWM regulátory atd.
No, dobré pořízení.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.