Zaslal: čt srpen 20 2015, 18:02 Předmět: Fotovoltaický jev u LED pod laserovým světlem
Zdarec. kdysi jsem něco zkoušel ze svítivýma diodama. Měřil jsem, jestli z nich leze něco, když je vystavím prudkýmu světlu. Nejvíc dávala zelená dioda - něco přes 2 volty. Včera jsem si na to vzpoměl, když jsem tu blbnul se zeleným laserovým ukazovátkem (na letadla s tím nesvítím). Našel jsem tu čirou náhodou dvě zelený LED paralelně, a jednu z nich jsem osvětloval tím zeleným laserem - a ta druhá se rosvítila taky. Když jsem pak k ní připojil červenou nízkopříkonovou LED, tak ta se rozsvítila docela intenzivně.
Je mazec, že ten čip dokáže dát několik mA. Podotýkám, že nemám nějaký laser"dělo" z deal extreme, ale obyč s označením <10mW z "kancelářských potřeb"
To musím zkusit. Tranzistor tu zatím žádný na rozebrání nemám. Jinak pod klasickým světlem KU605 dává kolem 0.5V. (Na zelenou LED to nemá) Proud jsem neměřil. při tomhle napětí každý bočník (u DMM ) ovlivňuje proud.
To že jsou polovodičové přechody zdrojem elektrického napětí už vím delší dobu, ale tady na tý zelený LED v čirým pouzdře mě fascinuje to, že vygenerovaný napětí přímo rozsvítí druhou LED - Samozřejmě na tu zelenou LED svítím laserem. Někdy zkusím ještě modrý LED, jak jsou na tom z fotovoltaickým jevem (bílý nefungujou, mají zatřený čip luminoforem)
Zaslal: čt srpen 20 2015, 23:39 Předmět:
Fotovoltaickej jev je přítomnej u každýho polovodičovýho přechodu, takhle si můžeš pohrát třeba i s tyristorem.
Co se tejče bílý LED, tak využij luminoforu a osviť ho světlem, na který je citlivej, tzn. na modrou, fialovou a IR-A barvou světla (tvrdší vlnový dýlky by mohly taky fungovat, ale pouzdro je pohltí). _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
125mW laser je bez problémů schopný na 10m pomocí LEDky rozehrát reproduktor (bez dalšího napájení, pouze z LEDky), pokud má možnost vstupní modulace intenzity svazku
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.