Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Reproduktory do auta - Známé velké značky vs specializované

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
F7R



Založen: Aug 12, 2014
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: út srpen 12 2014, 18:22    Předmět: Reproduktory do auta - Známé velké značky vs specializované Citovat

Dobrý den
Zajímá mne jestli reproduktory do auta známých masovějších značek jako například Blaupunkt, Pioneer, Clarion nebo třeba Sony a Panasonic jsou horší než značky méně známé a specializované na takovou audiotechniku. Namátkou třeba Hertz, Infinity, JBL, Powerbass, MTX a spoustu dalších, je jich hodně...

Jednou jsem se totiž bavil s jedním člověkem, který prodává autorádia a reproduktory a ten vyloženě zavrhoval značky reproduktorů jako třeba Clarion apod., prostě větší firmy které dělají třeba i ty autorádia. naopak doporučoval ty specializované, které vyrábí jen reproduktory a zesilovače.
Tvrdil mi že reproduktory větších značek co dělají i zdrojové jednotky jsou šmejdy a že je to jenom marketing, kde člověk platí za značku a že špatně hrají.
Vyzdvihoval v nižší cenové hladině (konkrétně to byly reproduktory koaxiální 3-pásmové 130 mm, do 2.000 Kč) značky jako Powerbass a ty Infinity...že dobře hrají například Idea

Ptám se jestli měl pravdu, nebo jen hnojil jedno a vyzdvihoval druhé, na kterém měl větší marži Surprised

Jak je to?

Velice díky za reakce!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12088
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út srpen 12 2014, 19:35    Předmět: Citovat

F7R napsal(a):
reproduktory do auta známých masovějších značek jako například Blaupunkt, Pioneer, Clarion nebo třeba Sony a Panasonic jsou horší než značky méně známé a specializované na takovou audiotechniku. Namátkou třeba Hertz, Infinity, JBL, Powerbass, MTX a spoustu dalších

mám pocit, že v tom máš nějaký zmatek . . .
Clarion není značka, ale sra*ka
a JBL je velmi známá a dobrá značka . . .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32015
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út srpen 12 2014, 19:57    Předmět: Citovat

Tak tos měl číst, co mi na shodné označení Clarionu s Tvým odepsali na jiným webu... Já přitom přesně popsal kterej Clarion a proč tak označuju - ne, šáhnul jsem jim na jejich BOHA a byl jsem vodvařenej... Laughing Laughing Laughing Laughing
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
F7R



Založen: Aug 12, 2014
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: út srpen 12 2014, 20:07    Předmět: Citovat

nevím proč by měla být clarion značka...jejich autoradia jsou špičková
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19566
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út srpen 12 2014, 20:40    Předmět: Citovat

Se součástkovou základnou, která je už přes dvacet let k dispozici, může sestavit špičkové rádio v chatrči i čínský rybář, když zrovna neberou.
Proto se rádia dnes už předhání vlastně jen ve vybavení funkcemi leckdy zbytečnými, v možnostech, které častěji odvádí uživatelovu pozornost od řízení - na místě spolujezdce by měl sedět strojník od rádia, který bude listovat v různých úrovních menu tam, kde dřív stačilo stisknout navyklým pohybem tlačítko nebo otočit knoflíkem třeba i encoderu.
To podstatné, tedy výkon, zkreslení a kmitočtový rozsah, se navzájem typ od typu nijak slyšitelně neliší. Samozřejmě při poslechu na stejné reproduktory. Rozdíly jsou snad jen v citlivosti, ale ty jsou i kus od kusu v jedné sérii téhož typu a podstatnou roli hraje anténa.
Proto pokládám za zbytečné řešit značkové či neznačkové rádio (stejně nakonec zůstane v jediném nastavení a většinu funkcí a přístupu k nim uživatel postupně zapomíná... za co že to vlastně zaplatil tolik?...).

Řeč je o reproduktorech.
Nerozumím tomu, jak správně posuzovat kvalitu reproduktorů v autě, v prostorově i materiálově omezených podmínkách, kde i opravdu dobrý reproduktor lze snadno instalovat blbě, navíc v každém typu jinak blbě, a naopak levnější reproduktor může ve stejných podmínkách poskytovat paradoxně lepší služby a pro uživatele příjemnější zvuk?
Jsou výrobci, kteří si pohrají se zvukem reproduktorů pro konkrétní umístění v konkrétním vozidle, jsou "výrobci", kteří to od nich nějak oprásknou a nechají to namontovat kamkoli.
Ne, že by zde platilo doslova čím blbější sedlák, tím větší brambory, ale vyloučené to není. Výsledek je vždycky známý až po instalaci.


Naposledy upravil Hill dne út srpen 12 2014, 20:41, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4247
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: út srpen 12 2014, 20:41    Předmět: Citovat

bohužel je to o subjektivním dojmu posluchače s určitým placebo efektem a tak říct, že ta či ona značka (myšleno v segmentu známých značek) hraje líp či hůř je duchařina. Kdysi jsem dělal záruční servis pro jednu firmu která didávala auto hifi pro naší republiku. A jedna ze značek byla z levnějšího segmentu najednou děsný průšvih muselo se z celé evropy stáhnou několik desítek tisíc kusů rádií protože výrobce vyráběl i značkové rádia a ulehčil si práci . že nezměnil design, jen přetisknul logo. Rozdíl byl je v ceně cca 5000Kč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 2:37    Předmět: Citovat

Netvrdím že je to pravidlo nebo obecné tvrzení, ale když pomineme situaci, kdy porovnáváme neporovnatelné kategorie, tak se skutečně stává celkem často že značky pro běžného spotřebitele méně známé mohou nabídnout za obdobný peníz více. Přeci jen doba, kdy dnes známí masoví výrobci si své jméno zasloužili je už dávno pryč. Dnes lze kvalitu čekat pouze u vysoce specializovaných firem. Jenže platí že když o něčem nevím tak se těžko můžu shánět že? Kolik lidí zná například značku Sony nebo Panasonic a kolik zná např. Dayton nebo Morel? Kolik lidí je ochotno utratit peníze za nějaké lepší reproduktory než jen ty největší spotřební křápy? A proč by to také dělali když výsledek jen obtížně poznají pokud si v autě neprovedou vhodné akustické úpravy typu kvalitního zatlumení dveří, o kterém opět nemají ani šajnu? Konečně - co je to vlastně ta kvalita? Pro většinu lidí je to jen aby to dělalo co nejvíc duc-duc-duc-cink. Bude člověk, který požaduje toto spojkojenější reproduktory, u kterých se kvalita projevuje jiným způsobem, tedy kvalitním, kultivovaným neuhučeným projevem a kvalitním podáním detailů?
Tohle je nekonečný boj. Každý to vidí jinak a jednotný mustr všeobecně přijímaný všemi neexistuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19566
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 6:07    Předmět: Citovat

Ano, toto podepíšu.
Samotný prostor pro cestující v autě je akusticky jeden obrovský problém: je malý a navíc každý z cestujících včetně řidiče má jiné poslechové podmínky. Ani ty však nejsou stabilní, záleží také na tom, kolik cestujících zrovna jede, jak se rozsadili, kolik z prostoru který zabral a jakým oblečením zatlumil, zda jsou pootevřená okénka...
Objemy "ozvučnic", v nichž lze instalovat reproduktory, jsou pevně dané a rovněž omezené. Jejich tlumení výrobce možná vyřešil, častěji však se zabýval pouze potlačením mechanických hluků motoru, převodovky a běhounů pneumatik, pokud to neřešil společně s firmou, která pro ten který model bude dodávat reproduktory už v základní výbavě nového auta.
O hluku ventilátoru topení či klimatizace nemluvě.
Samozřejmě, lze si s tím vyhrát, ale pořád zůstane otázka, zda jde o poslech skutečně kvalitní, nebo jen o to, aby to dělalo tuc-tuc i venku, nebo o to, aby bylo především rozumět dopravnímu hlášení. Totiž ani tu srozumitelnost není jednoduché zajistit, zvlášť, když vestavba reproduktorů byla podřízená tomu tuc-tuc.
Pokud jde totiž o odstup (bez přihlédnutí k ostatním parametrům), je pravda snadnější jít do vyšších akustických tlaků, ale spíše by se mělo jít do odstranění hlukového pozadí, což v autě naráží na fyzikální hranice.
A přiznám se, že vylepšování akustiky u starších aut mi připadá jako celkem neužitečná práce: vozidlo po záruce má celkově vyšší a stále rostoucí hlučnost, je opět nutné to řešit komplexně, tedy včetně výměny silentbloků, dorazů plastů, vyčištění lopatek ventilátorů atd atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
denis15



Založen: Jun 21, 2005
Příspěvky: 641
Bydliště: Opava

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 7:03    Předmět: Citovat

Vždy jsem byl spokojen s Panasonicem a tak jsem koupil 165mm repro do dveří-jo, basy to umí ale středy mají takový hrb, že to rve uši. Hrůza. Pak jsem do plata, nasrán touto zkušeností, odmítl kupovat značkové repra a koupil konkrétně repra tyto VTREK VT-6931. Hrají za ty peníze skvěle, že až lituju, že jsem si kulaté od této firmy nekoupil i do dveří. Tedy, pokud nemáš absolutně tichého Lexuse či jinou super značku, necpi peníze zbytečně do značek, které berou tuneři Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
F7R



Založen: Aug 12, 2014
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 17:28    Předmět: Citovat

Vsem díky za reakce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
F7R



Založen: Aug 12, 2014
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 19:39    Předmět: Citovat

Ještě bych se zeptal jako laik co je lepší?
Dvoupásmový reproduktor nebo trojpásmový triaxial Question

Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zirafka



Založen: Aug 20, 2006
Příspěvky: 819

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 20:20    Předmět: Citovat

A dodává se k těm super reproduktorům a hyper zesilovačům i speciální označovací značka O-2? ( http://www.dzpce.cz/Specialni-oznaceni-vozidel.html )

Osobně si myslím, že auto je auto a ne prostor pro audiofilské poslouchání čehokoli. Takže vybírat spíše podle peněženky, vkusu a tak podobně Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zirafka



Založen: Aug 20, 2006
Příspěvky: 819

PříspěvekZaslal: st srpen 13 2014, 20:24    Předmět: Citovat

F7R napsal(a):
Ještě bych se zeptal jako laik co je lepší?
Dvoupásmový reproduktor nebo trojpásmový triaxial Confused


To je otázka do pranice. Určitě je lepší mít kvalitní dvoupásové soustavy než nekvalitní trojpásové. Navíc u dvoupásových se snadněji dělá, a počítá, výhybka. A pokud se používá zapojení s výhybkou před zesilovačem, tak si myslím, že šest zesilovačů není větší výhra než čtyři. Už kvůli spolehlivosti a rozměrům takového vynálezu.

Jestli to my lidé s hudebním hluchem nemáme jednodušší Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá srpen 15 2014, 0:15    Předmět: Citovat

Bacha - u těch třípásmových jsem už několikrát narazil na to, že to bylo ve skutečnosti dvoupásmo, ale opticky se to tvářilo jako třípásmo!

To co jsem psal přetím tak tam bych zdůraznil, že jsou i seriozní a skutečně značkové firmy, které vyrábí velmi kvalitní reproduktory do auta. S takovými lze dosáhnout i v rámci možností velmi slušných výsledků z hlediska kvality přednesu, ale většina lidí je nezná. A i kdyby je znala tak většina z nich by je stejkně nacpala prostě jen do díry, další věci neřešila a tím pádem by byl jejich potenciál z větší části pohřben.

Myslím si že má cenu řešit akustiku i starších aut pokud to nejsou nějaké plečky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund