Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak poznat vadnou elektornku

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jakubek



Založen: Apr 28, 2005
Příspěvky: 24
Bydliště: Petrovice u Karviné

PříspěvekZaslal: út červen 14 2005, 21:49    Předmět: Jak poznat vadnou elektornku Citovat

Jak poznat vadnou elektornku? Slysel jsem ze kdysi byl na to takovy "multimetr" ze tam bylo nekolik patic, prepinacema se navolilo vsechno potrebne a nakym zobrazenim se zjistilo jestli to funguje nebo ne. Byvaly ucitel ho udajne ma, ale nechci ho s tim otravovat, spis bych chtel vedet jak se da poznat pouhym okem. napr. ze je vevnitr zacouzenena nebo tak neco ... zkusenejsi v tehle vecech urcite uz znaji nake nejcastejsi vizualni rozpoznavaci znameni, ja sem bohzel dobu elektronek zaspal takze nemam zkusenosti Sad Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5688
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: út červen 14 2005, 22:32    Předmět: Citovat

Vadná elektronka se na pohled poznat nedá, tedy pokud nemá porušené vakuum (zbělaná vrstvička getru většinou na vršku elektronky) nebo že nežhaví. To, jestli je vadná popř. slabá( částečně vyčerpaná emisní vrstva katody) poznáš jedině měřením nebo výměnou. Obrazovka u TV je taky elektronka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaladin



Založen: Jun 16, 2004
Příspěvky: 32
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 6:15    Předmět: Citovat

Vadnou elektronku poznáš podle toho že začne modře světelkovat, některé dokonce svítí pokud je už hodně špatná trvale modře, jinak měřením asi těžko poznáš jesli je špatná nebo není ona elektronka není tranzistor, a tranzistor není elektronka, elekt. bez žhavení nefunguje.
Konstrukce je trochu odlišná, takže její měření není to samé jako u tranzistoru.
Mám nebo jsem měl schéma zapojení měřícího přístroje pro elekt. a můžu říct že je to dost olišné než měřák pro tranzistory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19572
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 7:06    Předmět: provozní podmínky Citovat

Jestli má elektronka getr v pořádku (to černé zrcátko na baňce), musíš ji nažhavit, připojit na ni všechna ostatní napětí podle katalogu (některé elektronky mohou pracovat ve více různých režimech, tak prověřit aspoň v jednom). A změřit proudy anodou a mřížkami.
O emisní schopnosti katody něco vypovídá emisní proud měřený v obvodu g1-k, někdy to pro hrubou orientaci stačí. Katoda ovšem musí být správně nažhavená. Nic se ale přitom nedovíš o strmosti elektronky a její nelinearitě. A na strmosti závisí výsledné zesílení.
Problém je, když je emisní vrstva vyčerpaná nebo otrávená - ve skutečném provozu se do určitého katodového proudu chová celkem normálně, ale pak se charakteristika zlomí a proud dál neroste...copak obrazovka, na té je to aspoň vidět, pokud je ještě něco vidět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jakubek



Založen: Apr 28, 2005
Příspěvky: 24
Bydliště: Petrovice u Karviné

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 8:05    Předmět: Citovat

joo, to je mi jasne ze elektronka neni tranzistor a ze se meri jinak. proto sem dal ten multimetr do uvozovek. videl sem to i na obrazku, takova krabice s hromadou prepinacu, koupena v nakem vyprodeji vojenske techniky nebo tak neco... fakt to nebylo nic s LCD displejem Smile

k tomu zhaveni ... je zhavena uplne kazda elektronka? nebo spis je to zhaveni vzdycky videt? jesi neni zakryte za necim ze bych ho treba prehlidl ... v jednom radiu co tu mam kdyz ho zapnu, zacne jedna elektronka zhavit a postupne to zeslabne na urcitou mez kde uz zustane ... je to normalni?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5688
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 8:08    Předmět: Citovat

Zaladin: Elektronka se dá změřit tak jako každá elektronická součástka. Buď na speciáním měřiči parametrů nebo běžně přímo v zapojení. V praxi to bylo tak, že pokud souhlasila napětí na anodě a mřížkách a elektronka nezesilovala, byla vadná. Pokud světélkuje, má porušené vakuum.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19572
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 9:57    Předmět: jo, každá Citovat

každá elektronka je žhavená, pokusy o elektronky se studenou katodou sice vypadaly slibně, ale to už se něco umělo s tranzistorem, tak toho nechali.
To žhavení samozřejmě může být vidět jen z jednoho směru.
Jestli vidíš, jak se jedna lampa nažhaví a pak pohasne, jde zřejmě o sériové zapojení žhavicích vláken (elektronky řady P... nebo U...) bez rozběhového termistoru, jen s omezovacím odporem. V rádiích, kde lamp nebylo mnoho, to stačilo. Studená vlákna totiž víc žerou, takže ta nejrychlejší lampa takhle zazáří a pohasne. Na druhou stranu to ovšem znamená, že i ostatní lampy mají zřejmě žhavení v pořádku, jinak by nežhavila ani ta jedna.
U paralelního žhavení 6,3V (řada E...) k tomuto jevu nedochází
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaladin



Založen: Jun 16, 2004
Příspěvky: 32
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 13:07    Předmět: Citovat

Myslím že se zabývat lampamy je v denšní integrované době docela nanic, jediná elektronka - (neboli obrazovka se sice používá do dnes), ale v budoucnu bude z cela nahrazena jiným systémem.
Jinak vlastním staré RadioAmatery a tam je schémat zapojení z elektronkami až až.
Jinak elektronky jsou vhodné nebo spíše žádoucí u zběratelů, kteří chtějí ty své kousky rozběhat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
DjRix



Založen: Apr 30, 2005
Příspěvky: 1247
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 18:19    Předmět: Citovat

No nevím,ale myslím že by tě za tohle spousta hifistů se svými lampovými "miláčky" ukamenovala......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
viliam



Založen: Jan 16, 2005
Příspěvky: 92

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 20:17    Předmět: Jak poznat vadnou elektornku Citovat

Na meranie elektrónok sa používal aj používa merač BM215. Každá elektrónka má svoju kartu, podľa ktorej sa meria. Toto meranie je iba orientačné, najlepšie sa elektrónka vyskúša priamo v zapojení. Nie je pravdou, že elektrónka, v ktorej je modrý výboj je vadná. Všetky výkonové elektrónky takto už od výroby svetielkujú, následkom toho, že sa nedá v nich vytvoriť dokonalé vákuum (veľkosť, rozmernejšie elektródy, hrúbka a tvar elektród, ich usporiadanie, čistota a hrúbka emisnej vrstvy katódy,... atď).
Toto všetko sa podiela na znižovaní vákua v elektrónkach.
Už tu bolo spomínané, čo sa týka činnosti elektrónky skoro všetko, počnúc
indikátorom vákua (getrom, ktorý sa po vyčerpaní banky elektrónky vysokofrekvenčným ohrevom odparí a tým pohlcuje zvyšné zbytky molekul vzduchu v elektrónke), sériovým a paralelným zapojením vlákien elektrónok, žeravením až po elektródy, strmosť, emisie.
A na Tvoj názor, že ........se zabývat lampamy je v denšní integrované době docela nanic..... iba toľko, že každý poriadny muzikant používa elektrónkové zosilňovače, tiež veľa nadšencov a hifistov, ako píše DjRix, aj ja osobne, a musím sa priznať, že sa im tranzistorové zosilňovače (aj s fetmi na koncovom stupni) nevyrovnajú.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DjRix



Založen: Apr 30, 2005
Příspěvky: 1247
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červen 15 2005, 20:47    Předmět: Citovat

Přesně tak,jedna věc je to co naměřím a druhá to co slyším a v muzikantské sféře opravdu nejdou tranzistorové zesilovače dost dobře používat,důvody proč tomu tak je byly mnohokrát v odborné literatuře popsány.Zesilovače s "s brilantě čistým a ničím nezabarveným přednesem" patří spíše pro časopisy S&V a jim podobné,v praxi je totiž právě ono "zabarvení" tím co dělá zesilovač zesilovačem a já hodnotím zesilovač podle toho jak hraje a né podle tisícin procenta v kolonce zkreslení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
SpektrumTv
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so červen 18 2005, 23:35    Předmět: Poradna Citovat

Problém elektronek je už minulostí. Jak by asi vypadal řídící systém v raketoplánu? Stroj o velikosti vlaku o 100 vagonech,z toho 50 vagonů by byl palubní počítač, 49 vagonů náhradních elektronek,a v tom posledním by byl zpocený partyzán který by rychlopalně vymě´noval vadné lampy. Měření elektronek je spíše akademická záležitost,protože za 40 let práce v Tv servisu jsem používal měřič elektr. první měsíc.Potom to byla jenom ztráta času. Nejlépe je změřit pracovní napětí v zapnutém přístroji na elektrodách, přesné je to multimetrem a poznamenat si to.Porovnáním hodnot se dá zjistit proud v obvodu dotyčné /česky/lampy a tím její kvalitu a funkčnost. Pokud není studená nebo červená tak bude na 99% /asi/dobrá pracovnice.Jestli se naměřené údaje po zahřátí mění,může za to vlastní emise první mřížky ,která zvyšuje proud ,zvyšuje zkreslení nebo kmitočet oscilátoru a.t.d. Je třeba vyzkoušet i ostatní součástky kolem posuzované elektronky. Hodně zdaru a Práci čest!!!!
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund