Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Varná konvice z Penny TLM - vadný kus nebo vadná serie??

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1527
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: čt leden 09 2014, 23:31    Předmět: Varná konvice z Penny TLM - vadný kus nebo vadná serie?? Citovat

Koupil jsem dnes v Penny varnou konvici TLM typ FTE083-1.5A. Dodavatel OLPRAN spol.s.r.o., Libušina 101, 77900 Olomouc. Made in China. Říkám si za 199 Kč nerez na chatu dobrá.

Po prvním zapnutí jsem si všiml, že červená provozní kontrolka se rozsvítila, ale po chvíli zhasla, i když konvice ještě ohřívala. Vypnutí při varu bylo normální. Při druhé zkoušce kontrolka nejdříve nesvítila a v průběhu ohřevu se rozsvítila. Při třetí zkoušce kontrolka nesvítila, ale při zvednutí konvice z podstavce za provozu okamžitě vypnul proudový chránič při přejásaném rozsvícení kontrolky. Zkoušku zvednutí za provozu jsem zopakoval, opět vypnul proudový chránič.

Ihned padlo podezření na svod topného tělesa na kostru. Proměřil jsem vše jen ohmmetrem, megmet doma nemám. Vše se zdálo v pořádku. Zkrat na kostru při malém měřícím napětí nikde nebyl. Pokud ten chránič nevypnul za provozu, musel ten svod být na nulové straně topného tělesa. Při zvedání konvice z podstavce se rozpojil nejdříve asi nulový konec topného tělesa a tím se fáze přes topné těleso uzemnila na ochranný vodič a reagoval ten proudový chránič.

Našel jsem rozdvojku, která má na jedné straně fázi vlevo, na druhé straně fázi vpravo. Normálnímu spotřebiči to nesmí vadit. Zkusil jsem znovu konvici na straně rozdvojky s fázi vlevo, vše bylo OK, až na tu kontrolku.

Pak jsem přepojil konvici na druhý konec rozdvojky s fázi vpravo. Žádný malý svod, ale při 230 V průraz jako řemen, okamžitě vypadl jistič 10 A zásuvkového okruhu a k tomu i hlavní jistič bytu 16 A a přidal se i proudový chránič.

Konvici samozřejmě nerozdělám a jdu ji vrátit. Jinou stejnou nechci, obávám se, že kamarádi v Číně vyrobili možná zapojení, které je určeno výhradně pro zapojení fáze na kolík vlevo. Možná je vada jen v tom svodu (pro 230 V průrazu) topného tělesa, ale pak totálně musela selhat výstupní kontrola.

Pro jistotu varuji před tím krámem z Číny prodávaným v Penny od dodavatele OLPRAN. Zdá se, že výrobek neprošel nějakým schválení prodeje v ČR, nebo v lepším případě se jedná o nahodile vadný kus.

Jen ještě přemýšlím jak je zapojena ta kontrolka, že svítila i nesvítila a při vypínání proudového chrániče se jasně rozzářila. Bez rozdělání to však už nezjistím. Jen ještě dodám, že po tom průrazu se konvice tváří opět normálně. Ohmmetrem žádný svod a topné těleso má za studena očekávaný odpor 37 Ω. Na 230 V jsem ji už nepřipojil, ale očekávám, že by při fázi vlevo opět fungovala.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Soemtron



Založen: Jun 23, 2013
Příspěvky: 1085
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt leden 09 2014, 23:49    Předmět: Citovat

Tady to moc nepomůže, práskni to na ČOI. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ohryzek36



Založen: Dec 24, 2008
Příspěvky: 2376
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: pá leden 10 2014, 0:00    Předmět: Citovat

Toto není vadná série ani vada v topném tělese a ani něco pro ČOI, akorát obyčejná závada, přesněji prodřená izolace u doutnavky - ta je u té konvice uchycená ke kusu plechu, co je přišrubovaný/ přibodovaný k topnému tělesu a má ostré hrany, přes které se prosekla izolace jednoho vodiče až na holý drát a ten je také skoro přeseklý (doutnavka vysazuje) a jako bonus při správné kostelaci fáze a nuláku vyhodí jističe klidně i venku na baráku...

Prostě jsem to nedávno také řešil - ale je to docela vzácná závada Very Happy .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1527
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: pá leden 10 2014, 8:01    Předmět: Citovat

ohryzek36 napsal(a):
Toto není vadná série ani vada v topném tělese a ani něco pro ČOI, akorát obyčejná závada, přesněji prodřená izolace u doutnavky.......

Dík za zkušenost z praxe. Máš určitě pravdu. Všiml jsem si, že po tom zkratu je v místě nad doutnavkou v nerezovém dně vypálená asi 1,5 mm hnědá tečka od výboje při zkratu. Ta tečka tam dříve nebyla.

Pokud je to vzácná závada, tak mám smůlu, že vyšla zrovna na mě. Na druhé straně je štěstí, že vadná konvice vyšla na elektrikáře, který má v pořádku doma rozvody a jištění.

Při chatrném jištění a velkém odporu zemní smyčky si umím představit i vznik požáru od této závady.

S velkou radostí jdu, druhý den po koupení, tu konvici do Penny vrátit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5693
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: pá leden 10 2014, 16:32    Předmět: Citovat

Co bys čekal od konvice v ceně šesti piv kupovanou mezi rohlíkama ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15559
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: pá leden 10 2014, 18:45    Předmět: Citovat

No, určitě aby fungovala aspoň 1 rok, ale co chceš od montérů a dodavatelů jízdních kol, že ? Reklamovat a rovnou nechat vrátit peníze pro nebezpečnost výrobku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund