Chlapi mam takovy problem a snad mi tady nekdo dokaze pomoct. Posledni dobou delam jen do digitalni techniky, tak ted resim celkem "banalni" analogovou zalezitost a nejsem ji schopen uspokojive vyresit.
Mam takovy trabl (zadani):
Z výstupu sondy mi leze napeti v rozmezi 0-5V , ovsem dle ruzne aplikace muze toto napeti nabyvat treba jen hodnoty 2,3-4 V (je to ruzne - dle aplikace cidla). A ja bych potreboval vzdy toto prevest na napeti 0-5V pro dalsi zpracovani v mcu. Takze pokud by napriklad na vstup obvod bylo napeti rekneme 3,1V (minimalni hodnota) tak na vystupu bude prave 0V. Pokud bude napeti na vstupu 4,2V (maximalni hodnota) tak na vystupu bude prave 5V. Nastaveni by se melo resit 2 trimrama (spodni a horni napeti). Obvod se jednou zkalibruje a uz se do toho nebude zasahovat. Potrebuji aby to bylo +-linearni. Pokud me pamet neklame tak by se na to mel pouzit obvod s OZ, ale proste nemuzu si vzpomenout jak na to. Za nakopnuti spravnym smerem budu moc rad.
Predem diky
Zaslal: čt prosinec 12 2013, 13:35 Předmět:
Non-invet vstup zaves na senzor (môže ísť cez odpor približne sa rovnajúci paralelnej kombinácii odporov pripojenách na inver vstup).
Invet vstup cez odpor pripoj na bežec trimra od GND po +5V.
Medzi invert vstup a výstup OZ pripoj Trimer cca 5x(menší,alebo aj väčší...záleží na tých hodnotách min./max.) ako je odpor medzi invert vstupom a trimrom na +5V/GND.
Pripoj senzor s minim.výstupom, nalaď na výstupe 0V trimrom +5V/GND.
Pripoj senzor s max.výstupom a trimtom na výstupe a inver.vstupe nastav zosilnenie na +5V na výstupe.
Skús zopakovať postup a doladiť.
Konvertor.JPG
Komentář:
Široký výber rai to rail operákov s napájaním 0/+5V
Posilam rychle schematko jestli jsem to pochopil spravne.
Pokud je to OK. Mohl bych jeste poprosit o vhodne hodnoty rezistoru a OZ ? Asi nejaky rail-rail ? S tim ze Input muze byt 0-5V (ale v 99% pripadu nikdy nebude mit tyto idelani hodnoty ale rekneme, ze se bude pohybovat mezi 2 a 4V) a Out vzdy 0-5V
Doplnil jsem tedy vhodne rezistory a ted jeste zbyva ten vhodny OZ.. V tom neprebernem mnozstvi typu se trosku ztracim. Ja kdyz uz pouzivam OZ tak jen sporadicky a na audio takze nejake LMka maximalne TL072/74, ale tady nevim jaky operak by byl vhodny. Hlavne by nemel stat velky ranec a mel by byt dobre dostupny..
Predem diky
M.
EDIT:
R1 - nastavuju "0" pri minimalnim vstupnim napeti
R4 - nastavuju +5V pri maximalnim vtupnim napeti
Snad sem to pochopil dobre..
Takze jsem tu z dalsi "verzi". Zmenil jsem rezistor na vstupu a jako operak jsem zvolil TS914 smd. Schematko jsem prekreslil , jen si nejsem jisty jak jsi myslel ten C2 - takhle , nebo na zem ? Kdyby to bylo blbe tak prosim o opravu .
Diky.
M.
Zaslal: čt prosinec 12 2013, 17:04 Předmět:
Nevýhodou zapojení je to, že nastavení trimrů je vzájemně závislé - nastavíš jeden, pak druhý, zpátky na první..., pro přesné doladění musíš těch kroků absolvovat několik.
Tak to rozděl do dvou OZ. Na ceně dvojitého OZ se to neprojeví. Kladl bych důraz na tu referenci 5V. _________________ Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Urcite budu otevreny dalsim napadum nez budu navrhovat PCB. Pokud by prvni "kalibrace" byla mirne slozitejsi tak to nejak zvlast nevadi - nastavi se to jednou a snad naporad (snad ). Ovsem pokud by bylo jine reseni, ktere by bylo elegantnejsi, tak jsem urcite na nej velmi zvedavy a budu jen rad pokud se ho dozvim...
Zaslal: čt prosinec 12 2013, 17:55 Předmět:
Myslím, že to nie je ani takto nejaký problém.
Ak sa nula nastaví s max. zosilnením (R2 na max), nič netreba opakovať.
Iný je problém s kompenzáciou vstupnej nesymetrie a teplotného driftu.
To už potom zaváňa použitím precízneho prístrojového zosilňovača, ale tam už bude potrebných na napájanie ±10V a cena môže aj 10x a viackrát vyskočiť.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.