Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Napětí v STA

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vitav



Založen: Jan 22, 2007
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: st leden 31 2007, 19:25    Předmět: Napětí v STA Citovat

Nevíte někdo čim je způsobeno že mam mezi zemí a stínícim vodičem anteního rozvodu napětí 40V? Připojuji si totiž TV výstup z gr. PC do TV když to připojuju a dotýkám se rukama case PC tak těch 40V neni jednak moc příjemny:-D . To my tak neva ale Jestli se tim neposere TV vystup grafarny nebo rozvod STA když to takhle jakoby skratnu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2057
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: st leden 31 2007, 19:54    Předmět: Citovat

rozdil potencialu (stozar a rozvadec byva uzemen jinam nez PC a TV), pak nektere TV , proste pricin je vic. Dej mezi TV a uc.zasuvku galvanicky oddelovac a je klid. Mel jsem tu TV takto poskozenou i graf.kartu s odpalenym TV out. Ale tady vetsinou staci dodrzet jednu zasadu a to vse pripojovat kdyz je to vse vypnute.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19572
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st leden 31 2007, 20:04    Předmět: Citovat

Víme. Plášť koaxiálu musí být ukostřený ve skříni STA, ale pak bys na jeho konci neměl naměřit víc, než asi tak jednotky voltů AC, jinak by kabel po ukostření přes PEN topil. Vznikne totiž zemní smyčka, která je běžná v dvoudrátových rozvodech (společný pracovní a ochranný vodič PEN, známý nulák). Různými odběry na vodiči PEN vznikají v různých bytech různé úbytky napětí, jinak řečeno, v každé zásuvce je "nula" jinak odlišná od potenciálu země, tedy i na konci napájecího přívodu do skříně STA, kde by mělo dojít prostřednictvím antén a hromosvodů ke spojení s uzemněním. No, mělo by.... Tím víc, čím volnější jsou šroubky ve svorkovnicích a zásuvkách.
Tím, že propojíš plášť koaxiálu přes kostru počítače na PE kolík zásuvky, začne téci vyrovnávací proud. Napětí mezi koaxiálem a kolíkem se sníží na pár desetin voltu, ale pláštěm koaxiálu začne téci proud. Viz též Ohmův zákon.
Že to může být naprázdno (v nespojeném stavu) i přes 40 V, může být také tím, že anténním konektorem TVP teče vždy nějaký unikající proud. Sice bezpečný, ale, zjednodušeně, když se sejde 40 stejných televizí na stejné fázi, bude tento proud 40x větší. Když navíc je špatně ukostřená STA (nebo není vůbec, například při použití antén typu síto mohou být pláště koaxiálů ukostřené jen jediným třmenem ve skříni STA, který nakonec nemusí mít ani kontakt, zdroj má dvojitou izolaci, zemní se jen konstrukce antény nespojená s koaxiálem), můžeš mít na plášti koaxiálu naprázdno i více, než 100V.

Jediná pomoc je přestřihnout koaxiál mezi zásuvkou a PC a oddělit jak jádro, tak plášť koaxiálu, keramickými kondenzátory o kapacitě kolem 1nF - 2n2. Pro síťový kmitočet velká impedance, pro TV signál zanedbatelná.
Nebo použít oddělovací vf transformátorek, také se občas dají sehnat.
A nemusíš si s tím lámat hlavu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt únor 01 2007, 10:29    Předmět: Citovat

Nepíšeš jaký to je kabelový rozvod, předpokládám že panelák. Problém má dvě roviny, elektrickou a legislativní. Jestli je na plášti kabelu fakt 40V, je to na rychlé oznámení majiteli objektu, protože 40V už rozhodně není "malé napětí". Buď máte v domě čerstvou poruchu v instalaci nebo někdo s*re na periodické revize. Obojí by se mělo urychleně vyřešit. Máš taky možnost, že si zničíš video nebo PC a pak budeš uplatňovat náhradu škody na vlastníkovi objektu.
Po stránce věcné stačí většinou to galv. oddělení jak píšou výše, jestli si myslíš že přitom neuděláš nějaký renonc v účastnické zásuvce a nezhoršít třeba signál ostatním. Jsou i oddělení "šňůrového" typu, které ale může jednoho dne někdo jiný vytáhnout a problém se objeví znova Wink
kromě toho, jestli je anténní rozvod v nějakém neutěšeném stavu, je možné že bude v bordelu i po jiných stránkách, koroze vodičů a konektorů která způsobuje intermodulace a rušení, nebo špatná ochrana proti atmosférickému přepětí - tomu galvanické oddělení ne vždycky zabrání.
Připojovat audio/video techniku do takové sestavy je poukázka na zničení, třeba digi foťák přes USB nebo COM port do PC a zároveň adaptérem na síť= jiskřička na konektoru a jaký byl Surprised
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vitav



Založen: Jan 22, 2007
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: čt únor 01 2007, 10:41    Předmět: STA Citovat

Jo jasný no. Skusim to odělit s tima kondikama a uvidim. Jo jinak jak jsem neuvedl mam starej rozvod sitě PEN. A co kdyby se v rozvaděči STA jednoduše uzemnil stínící vodič koaxiálu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt únor 01 2007, 12:08    Předmět: Citovat

ten tam dávno uzemněný měl být. To je starost provozovatele STA.
Jinak, jak píše Hill, úbytek se nabere až cestou dolů, takže i s uzemněným nahoře tambude nějaké napětí. Když už tak pospojit PEN se stíněním v bytě. Jestli máš starou instalaci v hliníku a pak jednou někde PEN upadne, máš fázi na kostře Evil or Very Mad takže radši nulovat a ještě uzemnit na kvalitní zemnič. Měl by to stejně vidět a změřit profesionál, jestli jsi trochu zodpovědný Wink
Viděl jsem pár STA ke kterým lidi nevolají odbornou firmu ale zafušuje do toho každý, kdo jde zrovna kolem té skříně. Podle toho to pak vypadá. Možná tam máte něco podobnýho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vitav



Založen: Jan 22, 2007
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: čt únor 01 2007, 14:28    Předmět: Citovat

To jo no, ale zase se dohadovat z domovníkem Twisted Evil zřejmně to nikomu v baráku nevadí takže se na to vykašle dokaď to nikomu nezničí tuner v TV nebo podobný připojený věci tak stim nikdo delat nic nebude. Asi nejlepší řešení bude když to skusim odělit transformátorkem nebo kondíkama a doufat že při oznámení časem na to přijde revize. Jinak bydlim v tom novějšim paneláku s celkem dobrou elektroinstalcí sice na hliníku ale neni to tak starý, a STA ve výtahový šachtě na střeše kde byly asi před rokem mněněny antény ale rozvod zůstal pravděpodobně původní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund