2004 Příspěvky: 20406 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne leden 28 2007, 22:03 Předmět: Přítlačná kladka - muzeum
Kamarád mi přinesl rádiomagnetofon Fair Mate CR-270, výrobce se mi nepodařilo zjistit.
Hezký muzeální kousek, parametry odpovídající době vzniku, ale jinak velmi zachovalý. Mechanika jako nová, těžký setrvačník, bez vůle v ložisku, opotřebení hlav nepatrné, řemínek nový.
Přítlačná kladka je ale naprosto zkamenělá, nepomohlo ani přebroušení. Rád bych ji nahradil, rozměry jsou celkem obvyklé: průměr 12,5mm, výška gumy 6mm, celková výška 7mm, průměr osičky 2 mm. Jenže tady je ten zádrhel - osička má uprostřed výšky kulovité rozšíření na průměr 2,25 mm.
Nevíte někdo, pod jakým označením by se dala někde sehnat, ať nemusím vymýšlet, jak ji nahradit?
Díky.
Sfot(23).jpg
Komentář:
...a takhle holá osička - kulička uprostřed je dobře patrná.
Zaslal: ne leden 28 2007, 23:04 Předmět:
Myslím že ten vnitřní bílý díl je dvoudílný, z každé strany je zasunutá půlka a mezi něma zůstane mezera pro to osazení. Osobně bych skusil buď vyměnit jen to obložení,nebo fortunkou odbrousit to rozšíření a použít standardní kladku. Originál se asi ude shánět blbě.
Ještě mě napadlo jedno domo-robo řešení: Vyndat ten držák ven,nahřát tu osičku a ni nasunout kladku s osazením 2mm,ta kulička se "otiskne" do plastu a bude. Bez improvizace to asi jen tak nepůjde. _________________ Klídek chlapi,to je nulák...
Zaslal: ne leden 28 2007, 23:11 Předmět:
Zkusil bych sehnat kladku, která má stejné rozměry a podobný náboj, a zkusil bych tu gumu vyměnit. takhle jsem řešil i ty totálně odcházející aušusové JVC reverzní mechaniky.
Zaslal: ne leden 28 2007, 23:43 Předmět:
To rozšíření je asi proto aby kladka byla pořád na stejném místě aby nathala pásek mimo stopu na hlavě pokud to obrousíš a vyleštíš a dáš novou kladku a tu dobře vypodložíš(nějaké foliové podložky aby to klouzalo)tak by to mělo fungovat.
Zaslal: po leden 29 2007, 6:07 Předmět:
Tam jde o to, že kolem té kuličky se musí kladka kývat, aby si srovnala stopu s páskem.
Na téhle měnit obložení zkusím, až najdu vhodné. Ale nejspíš to nemá smysl - chodí na té kuličce o půl milimetru do strany. Takže ani nemůžu zjistit, jestli měla dole díru tak, aby přes tu kuličku těsně či volně přešla, nebo zda měla uvnitř jen osazení, které by se na té kuličce "houpalo", a dolů by měla díru 2,25.
Ohřátí mě už také napadlo, ale jen jsem další kladku zničil, na to bych musel mít nějaké udělátko, které by ji podrželo tak, aby byla po celou dobu nalisovávání a chladnutí "v ose".
Prostě viděl jsem mechanik magneťáků nepočítaně, ale tohle ještě nikdy. Nebo jsem tehdy nemusel kladku řešit.
Jak sám naznačuješ, když mechanik jsi viděl nepočítaně a tenhle kuličkový úlet jednou, šlo nejspíš o konstruktérský úlet. Slepou vývojovou větev. Jestli ti ten stroj stojí za úsilí, vyndej celou páku i s hřídelkou, okuličkovanou hřídel vyraž, vezmi ze staré CD mechaniky kalenou hřídelku 3 nebo 4 mm, na soustruhu zkrať, na jedné straně vyřízni závit pro upevnění v páce, na druhé straně žlábek pro ségrovku. Vezmi normální kladku, uprav díru podle hřídelky, vypodlož kalenou podložkou a pojisti ségrovkou. Je to na zbytek životnosti toho kazeťáku.
Zkoušel jsem kdysi i nové "opláštění" kamenné gumy navlečením černé zahradní hadice na obroušenou starou a pak přebroušení na soustruhu - na válec psacího stroje Remington.
Zaslal: po leden 29 2007, 18:49 Předmět:
Prozatím díky všem, Sambiliongovi předem. Samozřejmě, pokud mi náhoda nepřihraje vhodnější řešení, počkám. Vlastně počkám si i tak, jsem zvědavý, co je v tom manuálu.
Radixi, jak to vidíš na těch fotkách: kladka má dole průměr díry 2,5 mm, nahoře 2,2 mm a někde uprostřed má mít ty 2 mm, ale není to kulatá díra, ale elipsa.
Nějaké přefutrovávání kladky vaklající o půl milimetru do strany je marná práce.
Výměnu osičky si ponechávám v záloze, pak totiž nebude jednoduché trefit souosost, jestli kladka nebude mít možnost se srovnat sama. No, uvidíme.
Problém s nastavením souososti se řešíval zářezy na plechové nosné desce osy s kladkou, takže se osa dala "nakroutit" - např. řada B7xx. Nebo, jak vidím z fotky, ložisko tónového hřídele je na 3 šroubech po 120°, možná by se daly podložit pružinkami a naklápět tónový hřídel?
Vymletí 0,5 mm z 2 mm celkově je neobyčejné, neumím si představit v takovém poměru vymletí hřídele pračky, dokonce ani Zetoru
obzvlášť vzhledem k působící síle a rpm.
Ty rozměry musí být nějak, jak píšeš. Ten otvor se musí nahoru kuželovitě rozšiřovat, aby se mohla kladka kývat.
Vidím asi dvě řešení, jedno, jak navrhuje Crifodo - vyměnit i osičku za hladkou.
Nebo udělat kladku novou, nejlépe z mosazi nebo bronzu a na obvod natáhnout gumu.
Zaslal: po leden 29 2007, 20:46 Předmět:
Také nevím, jak k tomu oválu uvnitř ta kladka přišla, ale před asi 15 lety, kdy k tomu kazeťáku přišel, už na něm kazetu přehrát nešlo. Tedy šlo, až na to kolísání. A to se nedalo vydržet. Tak přístroj používal jen jako rádio s docela příjemným zvukem, ten má dodnes. Jestli se v tom vrtal někdo předtím, to neví.
Jak Zetor, to nevím zase já, ale nedávno jsem viděl v autodílně, kam jezdím, jednoho majitele Pažouta Boxera: rozhodl se, že do technické má ještě půl roku, tak to s tou vůlí v ložisku (asi 6 mm na okraji ráfku, tomu prý odpovídá radiální vůle právě těch 0,5mm, povídal automechanik) ještě tak 3-4 měsíce počká. A odjel s tím i přes varování, že to brzy na silnici neudrží....
Zaslal: po prosinec 04 2017, 6:17 Předmět:
Fair Mate CR-270 mám taky a kladka je zatím v pořádku. Když jsem na ni vztáhl ruku, taky se kvedlala na té výduti uprostřed osky. Nikdy sem takový provedení neviděl. Přístroj je ale běžně k vidění a má ho dost lidí, kteří se dostali nebo dostanou do stejné šlamastiky s kladkou jako pan Hill a určitě nás bude zajímat jak skončil jeho příběh s divnou kladkou.
Založen: Aug 17, 2010 Příspěvky: 2789 Bydliště: kousek od Zlína
Zaslal: po prosinec 04 2017, 8:03 Předmět:
Crifodo: čím chceš kalenou osičku soustružit, jednak je to malý průměr, pak je tvrdá, takže se spíš ulomí a ten zápich pro ségrovku?
Hille:jediná možnost vyměnit tu osičku, mám tu nějaké mechaniky, třeba bude pasovat i do držáku, ale chtělo by to nějaký rozměr. Stejně nechápu, proč celý držák neprodloužili, aby kladka držela na obou koncích.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.