Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Digitální regulátor teploty grilu
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Viper_T



Založen: Jun 24, 2007
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: st únor 20 2013, 13:52    Předmět: Digitální regulátor teploty grilu Citovat

Ahoj,
předělávám elektrický kontaktní gril Tefal GC 3050 z původně bimetalového termostatu na přesnou digitální regulaci. Bimetal měl totiž hrozně velkou hysterezi a například při nastavení na max. teplotu 250 °C rozepnul při této teplotě, ale poté sepnul, až když teplota plotýnek klesla na cca 140 °C. To jsem nějak nemohl překousnout, a když jsem k tomu přičetl, že se ulomila plastová rukojeť, tak jsem si řekl, že místo reklamace to prostě předělám Smile

A teď proč sem vlastně píši, chtěl bych se s Vámi poradit ohledně tří věcí:

1) Topná spirála má 2000 W, a tak si říkám, zda je dobrý nápad jí spínat v režimu PWM s periodou řekněme kolem 1,5 s. Spínaná by byla samozřejmě v nule, to řeší optotriak MOC3041. Jen mi jde o to, že bydlím na kolejích a je tu kdovíjaká elektroinstalace. Když například sepnu varnou konvici 2000 W, tak lehce problikne světlo.
Pokud tedy budu spínat spirálu každou 1,5 s a světlo bude v tomto rytmu problikávat, bude to něčemu vadit? (rušení sítě, životnost spirál...)
Pokud by to mohlo způsobovat nějaký problém, samozřejmě mohu zvětšit periodu, ale myslím si, že to zhorší kvalitu PID regulace.

2) Teplotní čidlo je NTC termistor do 300 °C a bude umístěno v prostoru pod plotnou, kde jsou také spirály. Napadlo mě, zda by čidlo nemělo být nějak tepelně "odděleno" od spirál. Jde o to, aby čidlo snímalo teplotu, na kterou jsou zahřáté plotýnky, ale pokud by bylo jen v prostoru mezi spirálami (co nejblíže plotýnkám), tak by se kromě teplem okolí ohřívalo navíc ještě přímým zářením spirál. Nejlepší umístění co mě napadá je tedy ze spodu těsně pod plotýnkou a ještě ze spodu překryté plechem (proti záření). Dává to smysl nebo plácám nesmysly? (Lze to vyřešit lépe?)

Schéma a foto: (pdf,png,jpg) https://docs.google.com/folder/d/0B6dhusadyuECTzYxcVhZMmR3czQ/edit?usp=sharing

IE9 z nějakého důvodu nezobrazuje pdf a png... na Firefox a Chrome je to ok.

Díky!


Naposledy upravil Viper_T dne st únor 20 2013, 18:45, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st únor 20 2013, 14:07    Předmět: Citovat

Tam na konci je něco pro tebe , jak PWM , tak teplota . Jen běžná chyba začínajících regulačních techniků- chtějí věci zbytečně na přesno . Very Happy
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=56023&highlight=regulace
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan_F



Založen: Oct 03, 2005
Příspěvky: 1538
Bydliště: nedaleko Humpolce

PříspěvekZaslal: st únor 20 2013, 21:54    Předmět: Citovat

Flákotě je jedno jestli se škvaří při 249,1°C nebo při 250°C. Natož ještě digitální displej...


regulátor grilu.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  regulátor grilu.pdf
 Velikost:  171.87 kB
 Staženo:  231 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Viper_T



Založen: Jun 24, 2007
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: st únor 20 2013, 23:18    Předmět: Citovat

Milan_F: Možná to vyznělo, jako že řeším +-1 °C, ale to určitě ne. Z měření teploty je ale vidět, že teplota se základním bimetalovým termostatem kolísá v obrovském rozmezí - jak jsem psal předtím, tak je to 140 - 250 °C, a to je sakra hodně. Ta regulace bez zpětné vazby s 555 podle mě není příliš použitelná. Ono je to obrovský rozdíl, když jede plotýnka na prázdno a potom na ní položím dvě 300g flákoty masa.
Asi to vypadá, že to řeším příliš složitě, ale řekl jsem si, že chci vědět kolik je na grilu teplota a ta tam bude po celou dobu přípravy +- 10°C nehledě na to, zda tam rozpékám rohlík, který je samý vzduch, nebo peču maso, které je samá voda.
Regulaci teploty procesorem chci použít proto, že gril má velkou setrvačnost a regulace musí být trochu chytřejší, pokud nemá teplota příliš kolísat. Navíc bude jednoduché změnit konstanty v procesoru, než přepajovat odpory a kondíky pokud by to nevyhovovalo.
Jde mi spíše o původní otázky:
1) Je vhodné spínat 2 kW spirálu každou sekundu nebo dvě?
2) Odstínění termistoru od přímého záření spirál, možná se pletu, ale plotny se budou ohřívat poměrně pomalu, zatímco miniaturní temistor je ohřátý raz dva a chyba by pak mohla být velká (nastřelím třeba 20 °C)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt únor 21 2013, 6:29    Předmět: Citovat

1) je to šuma fuk 2) to musí vyzkoušet v praxi i výrobci
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4511
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: čt únor 21 2013, 9:09    Předmět: Citovat

10stupnou nepodstatne a nezabudaj ked ten gril nema dost matrosa ktory je ohriaty na tebou ziadanu teplotu, ta spirala nema sancu pri odbere tepla udrzat 10st rozmedzie teploty, +-25st bude celkom v norme. Ale vyskusaj a podel sa snami o namerane hodnoty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Viper_T



Založen: Jun 24, 2007
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: ne červenec 21 2013, 22:45    Předmět: Citovat

Zdravím, pokud by to náhodou ještě někoho zajímalo, tak zde je ukázka výsledku: https://docs.google.com/file/d/0B6dhusadyuECaDZ1bDJvTTN6Uk0/edit?usp=sharing

Regulátor jsem seřídil tak nějak od oka intuitivně, tak je asi stále velký prostor pro zlepšení. Nicméně, musel jsem do algoritmu PID regulátoru zařadit několik dalších udělátek, aby se to chovalo trochu rozumně ve většině situací, protože grill má obrovskou setrvačnost, a také velké dopravní zpoždění. Snad se vyjadřuji správně, nejsem z automatizace.
Je totiž ohromný rozdíl, když se gril poprvé roztápí a akumuluje v sobě spoustu tepla, které se ještě nepřeneslo tam kam by mělo, a stavem, kdy už je teplota regulována jen jemně. Stejně tak současné nastavení reguluje celkem mizerně na nízkých teplotách cca pod 120 °C, naopak nad tyto teploty je to celkem ok.

Hmm, když to tak píši, tak by možná pomohlo dát teplotní čidlo téměř ke spirále... Zkusím to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1460
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: po červenec 22 2013, 23:25    Předmět: Citovat

dal bych jedno čidlo na ten flák železa na kterým máš ten žvanec, a druhé na spirálu. regulace hlídá teplotu té desky, a když se blíží, hlídá dle křivky teplotu spirály aby byla o něaký ten stupeň vyžší. to musíš odzkoušet. ten rozdíl se postupně snižuje.
a když už ten procesor a tak si hraješ, tak to může sledovat jak často klesá teplota, a třeba spirálu topit na +2°C protože máš úniky tepla do okolí vlastně nonstop. a ty úniky to bude předcházet nahříváním spirálou i když tam je požadovaná teplota.
a dle mě je lepší regulace plynulá než jednou za čas vypálit plný výkon. jednak ti neblikají světla, ale dle mě to pulzování bude zvětšovat kmitání. protože když to plynule naladíš výkonem na 50W a ztráty sou 50W. ale když ty tam kmitneš 2kW tak ti to vylítne na tělesu o vyžší teplotu, a na varné desce se to taky asi projeví sinusovou teplotou.
já sem v grilování laik. mám dřevěné uhlí Cool

_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4497
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 16:08    Předmět: Citovat

Oživím tohle vlákno dvěma dotazy. Nešlo by v zapojení co sem dal cz-fantasy-6 použít rovnou SSR relé S202S02 místo kombinace optotriaku a dalšího triaku?
A pak ještě dotaz na Viper_T, jak to dopadlo? Máš už to vychytané a dotažené do vítězného konce?

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Viper_T



Založen: Jun 24, 2007
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 21:10    Předmět: Citovat

Hehe, to už jsou skoro 3 roky co jsem to řešil Very Happy Ale musím zaklepat, gril doteď funguje a používám ho pravidelně.
K regulaci... Snažit se o nějakou velkou absolutní přesnost teploty přímo na plotýnce asi nemá příliš smysl. Snažím se kompenzovat spád ploténky, ale je to závislé na tom, jak rychle daná flákota masa nebo čehokoliv jiného odvádí teplo.
S relativní přesností je to ale perfektní Smile Pokud nastavím teplotu třeba 195 °C, tak jí to zvládá udžovat +/- 1-2 °C (v ustáleném stavu).
Regulaci výrazně prospělo odstranění pouzdra kolem NTC čidla, kterým jsem ho chtěl odstínit proti záření. V praxi to ale zvyšovalo setrvačnost zpětné vazby a bylo to na nic.

PID regulace je ale na nic pokud jde o první zapnutí ploténky, protože to má obrovskou setrvačnost a v tu chvíli se to chová úplně jinak. Tenkrát jsem to vyřešil tak, že po startu spočítám podle jekéhosi empiricky získaného vzorce jak dlouho musím naplno zahřívat na 100% aby teplota doběhla do blízkosti požadované teploty. Jakmile rychlost růstu teploty klesne pod určitou hodnotu, nebo to přestřelí, tak přejdu na PID regulaci. Je to nejrychlejší způsob jak nažhavit ploténku bez většího překmitu na nastavenou teplotu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4497
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 21:33    Předmět: Citovat

To zní zajímavě. Je jen otázka, jak je to se zapojením a případnou náplní do procesoru. To bys sem dal? Potřebuji nějak vylepšit regulaci u mého grilu Rohnson R-255, ta hystereze je opravdu tragická.
_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Viper_T



Založen: Jun 24, 2007
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 22:37    Předmět: Citovat

Schéma a DPS jsem našel, ale bohužel jsem to tenkrát dělal v Altiu :/ Tak pokud by ti to k něčemu bylo tak to sem dám. Se zdrojákem je to trochu horší, na disku to nemám. Možná bych to mohl mít na starém disku co je 200 km daleko.

Můžu vytáhnout FW z procesoru, ale to by bylo nepoužitelné - musí se upravit konstanty NTC a regulace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4497
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 22:45    Předmět: Citovat

Zapojení by stačilo, DPS bych si stejně asi dělal podle sebe. Horší je to s tím programem. Úprava konstant, to už by bylo potřeba to trochu rozvést. Ale nijak na to nespěchám, když to vydrželo tak dlouho. Třeba se do té dálky někdy vypravíš a vzpomeneš si. Wink
_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4497
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 22:45    Předmět: Citovat

Zapojení by stačilo, DPS bych si stejně asi dělal podle sebe. Horší je to s tím programem. Úprava konstant, to už by bylo potřeba to trochu rozvést. Ale nijak na to nespěchám, když to vydrželo tak dlouho. Třeba se do té dálky někdy vypravíš a vzpomeneš si. Wink
_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Viper_T



Založen: Jun 24, 2007
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: po listopad 16 2015, 23:13    Předmět: Citovat

Altium soubory: https://dl.dropboxusercontent.com/u/55759677/Heat.zip
Zdrojáky možná najdu příští víkend, ale příliš velkou naději tomu nedávám.
Já bych to tedy stejně řešil trochu jinak pokud bych to navrhoval dnes, ale to by asi byly detaily ve schématu. Regulace na obě ploténky, ARM místo PIC, DC/DC měnič místo lineárního stab. - docela to topí z 12 V na 5 V. Ale co se dá dělat, pořád to funguje,tak proč to předělávat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund