Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Konverze RF signálů do základního pásma
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
GeBu



Založen: Nov 28, 2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt listopad 29 2012, 10:02    Předmět: Citovat

Děkuji za odpověď. Ten článek v Revue vypadá velice dobře - moc děkuji.

Jinak poprvé v životě slyším o tom, že nelinearita je definována jako obvod, jehož vlastnosti se mění v čase. Zatím jsem se setkal pouze s tím, že byla definována jako nelineární závislost dvou veličin. A když jsme probírali modulace tak nám bylo řečeno, že se dají generovat dvojím způsobem: pomocí nelinearity a pomocí časově proměnného obvodu. Bylo to jasně logicky odděleno.

PS: Často se stává, že když to nepoberou tak raději mlčí. Já to tak nedělám Smile. Já jsem toto vysvětlení slyšel několikrát, ale sám ho zatím neberu, protože se nemůžu dostat přes ten most od nelineárního směšovače k tomu spínanému. Ptal jsem se několika lidí, co to vysvětlení četli, ale taky jim to hlava nebere. Já si myslím, že problém je v tom, že naše hlavy jsou nastaveny na to vysvětlení na nelinearitě, kde se většinou pracuje ve frekvenční oblasti (tedy jako, že vzniká součet a rozdíl - Ale jak jsi ukázal tak se to dá řešit i v časové oblasti, ale to se používá jen jako důkaz a v hlavě zůstává to součtové a rozdílové spektrum), kdežto v časově proměnných obvodech je potřeba pracovat s časovými průběhy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19578
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt listopad 29 2012, 11:00    Předmět: Citovat

Jestli ti jde jen o to, pochopit rozdíl mezi detekcí či směšováním na nelinearitě a stejnými funkcemi řešenými spínači, zkusím to oklikou:

začni třeba obyčejnými detektory v televizích: až do hromadné výroby integrovaných obvodů pro obrazovou mezifrekvenci se dělaly jednocestné detektory s Ge diodami, pak se přešlo na synchronní detekci, kde se spínačem vzorkují jen krátké časové úseky vždy ve špičce průběhu. Spínací průběh se získává nejčastěji zesílením a omezením nosné vlny, fáze se upravuje fázovacím článkem. Vyjímečně se spínače ovládají z vlastního oscilátoru řízeného smyčkou PLL.
Pochopitelně - u mezifrekvenčního zesilovače se nosná nemění (dříve 38,0 MHz, pak se přešlo na "evropskou" 38,9 MHz) takže to není problém.
Podobně se pomocí obnovené nosné detekuje například modulace SSB, ale to už jsme poněkud jinde.

Další příklad jsou stereofonní dekodéry, i v nich se nosná 38kHz a pilotní kmitočet 19kHz nemění, přesto se způsoby detekce používaly různé (vyechám maticové dekodéry, zmíním jen detekci s časovým multiplexem):
- superpozicí obnovené nosné 38kHz na přijatý signál, tím se rozestoupily obálky a šlo detekovat jeden kanál diodou v jednom směru a druhý kanál diodou pólovanou opačně (detekce na nelinearitě)
- obnovenou nosnou ovládanými kruhovými nebo křížovými přepínači (detekci na nelinearitě se zabránilo zablokováním nosné, byl-li pilotní signál slabší, takže vlastně šlo o spínaný detektor)
V obou případech se nosná obnovovala pomocí pilotního kmitočtu jeho zdvojením výběrem druhé harmonické vzniklé na nelinearitě, posléze natvarováním a seřízením správné fáze jedním či dvěma rezonančními obvody
U poslední generace stereodekodérů už se pomocí smyčky PLL synchronizuje vnitřní oscilátor 76kHz, z něj děliči 2 a 4 vypadnou nosná 38kHz a kmitočet pro porovnání fáze s pilotním 19kHz. Vzorkování průběhu zajišťují výhradně spínače.

Je to poněkud OT, ale ve schématech spotřební elektroniky se dá na základě toho, co jsem výše napsal, pobrat rozdíl mezi detekcí na nelinearitě a detekcí synchronní.
Abych nezapomněl - i obvod určený primárně pro detekci FM signálu (MAA661) se dá použít jako kvalitní krystalka pro AM. Nosná se v něm zesílí do omezení a po správném natočení fáze se obvod chová jako spínaný usměrňovač. Odstup se zlepší o 3 dB, selektivitu lze ovlivnit dolní propustí po detekci, protože směšovací produkty způsobené sousedními (nesynchronními) nosnými tento detektor "přeloží" o kmitočtový rozestup "nahoru nad poslouchané pásmo" a lze je odfiltrovat dolní propustí.
Dokonce si takto umím představit nelinearitu měnící se v čase - to je podle mne ten spínač, který vzorkuje definovanou část průběhu...
Jestli to vidím nebo vykládám blbě, rád se nechám vyvést z omylu či mystifikace. A promiňte příspěvek jen okrajově se dotýkající tématu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeBu



Založen: Nov 28, 2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt listopad 29 2012, 11:08    Předmět: Citovat

Ten článek se týká něčeho trochu jiného - obecného principu SDR - hlavně vzorkování, což se mi také bude hodit.
Mě jde o to "selským rozumem" pochopit tu "amatérskou realizaci" ve formě Taylorova směšovače. Jak se to dělá profesionálně mne netrápí - tam se většinou používá kruhový diodový směšovač, který mám v hlavě přebraný. I když teď si uvědomuji, že mám přebraný demodulátor a ne směšovač.

Bernard napsal(a):
Ale dá se najít i fundovanější výklad, třeba článek v Elektrorevue.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeBu



Založen: Nov 28, 2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt listopad 29 2012, 12:18    Předmět: Citovat

Ano, je to tak Sad. Mám ten kruhový diodový modulátor selským rozumem promyšlený pouze pro modulátor a demodulátor tedy případy, kdy jsou frekvence hodně odlišné.

Jinak ve skriptech: Vejražka F.: Signály a soustavy. 1992. Vydavatelství ČVUT je na straně 187 uvedeno: "U soustavy proměnné v čase, kde je přepínač, můžeme opět proces modulace chápat jako násobení signálu ... obdélníkovým signálem." Takže měl Bernard pravdu, ale zase není vysvětlené, proč to tak můžeme chápat Sad.

Je v těch skriptech pěkně ukázáno to co mi problém nedělá, že v případě modulace na nelinearitě opravdu z obvodových rovnic vyjde násobení.

Problém se tedy redukuje na to, jak dokázat, že v časově proměnných obvodech dochází také k násobení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Wizard



Založen: Jul 15, 2012
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: ne leden 06 2013, 15:02    Předmět: Citovat

Tak, díky za odpovědi. Přiznám se, že jsem tedy až tolik nepochopil. Je tedy řeč o směšování do základního pásma. Ale jak to probíhá? Na vstup 4066 jde celá řada RF signálu a na výstupu mám najednou spektrum omezené dolní propustí třeba na 192kHz. Jak je to možné? Ja docílím nulové mezifrekvence za QSD? Jak je možné že když přivádím na QSD signál z LO stejný jako frekvence RF, že dostanu ještě možnosti vidět spektrum např +-96kHz?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund