Vedeli by ste mi poskytnúť nejakú schému predzosilovaca pre spomínané gramo HC13? Mám samotné chasis a potrebujem ho pripojiť na bežný zosilovac.Nie na Moderato na nom som to len skúšal Na Moderate mám originál chasis.
Zaslal: út prosinec 04 2012, 17:08 Předmět:
Záleží co tam máš za přenosku, pokud je krystalová, jako třeba ta VK, tak předzesilovač není potřeba. Pokud je dynamická, tak hledej RIAA předzesilovač, je spousta ověřených schémat.
Teď se dívám že HC13 je určené jen pro krystalovou VK, pokud to tedy po připojení k zesilovači nehraje, je někde chyba, pravděpodobně v přenosce, ve vlhku rychle odejdou, jak už napsal EKKAR...
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12693 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: út prosinec 04 2012, 17:13 Předmět:
Lukas-Peca napsal(a):
Teď se dívám že HC13 je určené jen pro krystalovou VK, pokud to tedy po připojení k zesilovači nehraje, je někde chyba, pravděpodobně v přenosce, ve vlhku rychle odejdou, jak už napsal EKKAR...
nebo je pod ramínkem uražená packa,
která šťouchá do zkratovacích kontaktů
a po spuštění grama má odzkratovat signál z vložky . . .
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35368 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út prosinec 04 2012, 17:14 Předmět:
Krystalový přenosky nepotřebujou preamp, těm stačí jen normální zesilovač s vysokou vstupní impedancí - vhodná je kolem 1MΩ ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: st březen 25 2026, 19:33 Předmět:
Ahojte pánové,
dostal jsem Moderato od kolegy z práce, pobývalo nějakou dobu v garáži. Jeden repro trochu chrastil, avšak rozchodil se provozem na rádio. To po vyčištění a prostříkání všech kritických míst běží uspokojivě. Ale gramofon jede slabě na levý kanál. Raménko bylo v hrotech nakřivo usazené, opraveno. Některé drátky v odnímatelné hlavičce k přenosce byly utrhané, taky opraveno. Podezření na přenosku padá, zkoušel jsem ji vyměnit za jinou, projev stejný. Nastoupil multivibrátor. Tak jsem jej použil a zkoušel při různých kmitočtech jak jsou slyšet z leva i prava při přikládání do zdířek v konektoru na raménku - bez znatelného rozdílu. Ještě mě napadá zkusit zapojit pětikolík zezadu na jiný zesilovač.
Podle schématu když rádio hraje dobře a vyváženě na oba kanály, měl by tedy i gramofon. Nemáte s tímto někdo zkušenosti?
Spoj ty výstupy přenosky paralelně L+P. Pokud to pak bude hrát stejně, je to přenoskou. Někdy se to stává, když máš nastavený nízký přítlak, to šasi nemá kompenzaci antiskatingu.
Zaslal: st březen 25 2026, 20:44 Předmět:
No právě, že brum je totožný z leva i prava. Přítlak jsem nastavil asi příliš nízký. Obřas přeskakuje na nějakým tom šrámku. Přehrával jsem dokonce i nějaké monofonní desky, ale výsledek stejný. Zkusím tedy proklemovat L + P.
Zaslal: st březen 25 2026, 20:57 Předmět:
2 věci . Safír na hrotu vydrží do 100 desek , potom bys ho měl vyměnit . Dále levná raménka nemají dobře sladěný dostředný pohyb . Ano i přítlak by jsi mohl nastavit . Kolik jsi naměřil ? Základní pomůcka gramofila . Ještě přidám k tomu mazání vláken . Bylo tady vlákno o mytí desek , asi bylo též kanalizováno a to je tak do půl roku ......
Zaslal: st březen 25 2026, 21:26 Předmět:
Přenoska i hrot je hádanka, nevím kolik mají nalítáno. Pod mikroskopem jsem viděl chuchvalec chlupů a krystal. Jak má ale vypadat, nevím. Přítlak jsem zmenšoval posunutím závažíčka, protože na mě zprvu gramec hvízdal jako na psa. Vlivem vlnitosti desky si přenoska sedala na polštářek z prachu pod bříškem a hvízdalo to. To jsem nikdy neslyšel. Tak jsem přítlak trochu snížil, aby se chvějka tolik nezabořila. Vážku nemám. A hle, po proklemování obou výstupů z přenosky hraje z obou kanálů stejně. Ano, na vině je přenoska, nebo jsou už chvějky opotřebované. Pokusím se obě blesknout...
Hrot tam zjevně ještě je. Ale to prosednutí, že přenoska drbala po desce plochou, je divné, tak velká zátěž tam zas nastavit nejde. Takže chyba bude v ní. Mám několik VK4302 přenosek a mizerné jsou po čase všechny, budeš muset shánět náhradu tohoto typu: https://www.ame.cz/vyhledavani.aspx?FullText=vk4302
Nebo tam přímo uchytit standardní magnetodynamiku, vzhledem k šasi tu nejlevnější a přidat předzesilovač. Místa je uvnitř dost a provozně je to vlastně levnější.
Zaslal: čt březen 26 2026, 7:09 Předmět:
U těch přenosek se scvrkne ta gumová kostka, ve které je chvějka uchycená, a pak vlivem přítlaku kostka vyjede z vložky ven a dosedne to na ni. Dělají to dneska skoro všechny. Nejlepší je to předělat na univerzální čínskou krystalovou přenosku nebo lépe na dynamickou přenosku, ale to by bylo potřeba doplnit předzesilovač, navíc dynamika bude více snímat brum od trafa a motorku.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 2 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.