Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Brnící regulační autotrafo
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12366
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po listopad 12 2012, 22:03    Předmět: Citovat

No, a proč myslíš, že se vyrábějí a prodávají diferenční sondy s galvanickým oddělením ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5031
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po listopad 12 2012, 23:20    Předmět: Citovat

Svatá pravda. Diferenciální sondy věc vyřeší k plné spokojenosti. Cena možná někoho nemile překvapí.
http://www.empos.cz/elektricke-a-fyzikalni-veliciny/osciloskopy/sondy/diferencialni/443.html

Mě by zajímala přesnost takové sondy. Pokud je v datašítu napsáno 1% při rozsahu sondy 1400V, tak by to byla chyba až 14V(?) .
Takže kdybych si chtěl změřit úbytek na emitorovém odporu o velikosti do 1V na potenciálu 1,4kV, tak bych naměřil 1V plus mínus 14V? To je měření stejně přesné jako určení stáří Cimrmanových bot metodou rozpadu uhlíku. Tak to asi nebude.
Tady :http://www.tek.com/datasheet/node/796147-high-voltage-differential-probes uvádějí CMMR -80dB pro DC a -60dB pro 100KHz.
Když tedy měřicí konce sondy spojím a připojím je na proměnný zdroj +-1400V, nesmí se výstup pro osciloskop ani hnout. Resp. může se hnout o 0,14V při DC signálu. Při 100kHz už je chyba 1,4V. Je to tak skutečně?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sqad



Založen: Sep 23, 2007
Příspěvky: 154

PříspěvekZaslal: út listopad 13 2012, 9:01    Předmět: Citovat

Ja používam diferenčnú (teda rozdielovú - býva chybne uvedená ako diferenciálna) sondu TT-SI 9110 veľmi často, môžem povedať že presnosť zhruba tie 2% je dodržaná. Má aj trimer, ktorým si je možné výstupný offset doladiť (presnosť 2% je z meranej veličiny, t.j. že ak meriaš rozdielových 200V na potenciáli 500Vdc, môžeš namerať 200V+-4V).

Môže sa zdať, že tá presnosť nie je nič moc, ale je dôležité uvedomiť si, že chyba merania spôsobená nesprávnym ,,prikostrením" meraného napätia kostrou osciloskopu by mohla byť oveľa väčšia, ako len spomínané 2%.
Aj preto je dôležité použiť ju naozaj len vtedy, keď je treba.

PavelFF napsal(a):
Ani další oddělovací trafo pro osciloskop nemusí zabránit různým "fantómovým" jevům způsobeným plovoucím potenciálem všeho proti všemu, parazitními kapacitami a vysokému kmitočtu při velkém napětí. I další oddělovací trafo bude mít parazitní kapacity.

Toto som ja vo svojom príspevku nevyvracal, práve naopak...

_________________
Výsledok logického predpokladu je niekedy nezmysel... bacha na to! Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5031
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út listopad 13 2012, 11:34    Předmět: Citovat

To taky nebylo určeno tobě, nýbrž Hyblosovi. Smile

Co se týče chyby měření, z toho co píšeš by to opravdu znamenalo, že měřit napětí kolem 1V někde na 300V může být problém. I když pokud se dá seřídit ofset, pak by to mělo fungovat.

Takovou sondu si nikdy neopatřím, takže můžu jen teoretizovat. Když jsem dělal rozdílový zesilovač z OZ a odporů, měl jsem problém s přesností už na potenciálu +30V. Takže je jasné, že sondy které to umí do 2kV (a ještě při kmitočtech v řádu MHz)jsou na poněkud vyšší úrovni. I když si furt myslím, že cena 20-30 tisíc je neadekvátní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hyblos



Založen: Jun 11, 2009
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: út listopad 13 2012, 17:07    Předmět: Citovat

fredis napsal(a):
Ale na tvé malůvce máš PE spojený s krytem oddělovacího trafa! Nebo špatně vidím? A zásuvka oddělovacího trafa nesmí mít kolík vůbec, nebo ho mít může, ale nesmí být připojený?


Přívodní šňůra je standartní a kryt je uzemněný. Výstup už ale je v izolované soustavě a zásuvka na oddělováku nesmí mít uzemňovací kolík - asi pro to, aby náhodou na ten nezapojený kolík někdo nepřipojil zem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hyblos



Založen: Jun 11, 2009
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: út listopad 13 2012, 17:14    Předmět: Citovat

To souhlasím, že diferenční sonda je bezproblémový měření. Ale když už bych ty peníze na to měl (jako že nemám), tak bych si místo diferenční sondy rovnou koupil osciloskop s galvanicky oddělenými kanály - a bylo by zcela po problému. To by vyšlo cenově nastejno. Teď to vyřeším ukostřením krytu, což bude dostatečný.

Dnes jsem to ze zajímavosti počítal a při 150V, 300pF a 50kHz vychází proud 10mA. Takže to výceméně odpovídá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2795
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: so listopad 17 2012, 16:25    Předmět: Citovat

Hyblos napsal(a):
O autotrafo nejde. Jde o oddělovací transformátor před autotrafem, které NESMÍ být vybaveno dle platných předpisů zemnícím kolíkem na sekundární straně.

A tuhle blbost ti řekl kdo?
Nesmím mít spojenu se zemí žádnou "živou část", pokud to budu mít jako síť IT, pak se neživé části zařízení (např. kryty) uzemňují!
Jestli nevěříš, podívej se do ČSN 33 2000-4-41, ed.2, je to jedna ze základních norem pro ochranu před nebezpečným dotykovým napětím!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund