Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Stejnosměrné sycení třífázového trafa
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: pá prosinec 23 2011, 12:10    Předmět: Citovat

Tak jsem opět objevil Ameriku, a v ní člověka jménem John Chan. Ten před 20 léty publikoval nelineární a ztrátový model magnetického obvodu. Takže odsimulovat to třífázové trafo nebylo až tak náročné, jen výsledky jsou bez praktického ověření, nikdy jsem takové trafo nedržel v ruce.

Na vymyšleném jádru z materiálu Sonaperm se ukazuje střední sloupek jako méně sycen, při chodu naprázdno i se zátěží jednocestného usměrnění. Zdá se, že v praxi je takové usměrnění nepoužitelné, při větším odběru intenzita magnetického pole dramaticky roste. Jako u jednofázového.



Jadro.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Jadro.png
 Velikost:  43.79 kB
 Staženo:  79 krát


Hyst-ABC-naprázdno.png
 Komentář:
Osa x: 1 V <:> 1 A/m
Osa y: 1 V <:> 1 T

Stáhnout
 Soubor:  Hyst-ABC-naprázdno.png
 Velikost:  41.58 kB
 Staženo:  89 krát


Hyst-ABC-záťež-ss.png
 Komentář:
Osa x: 1 V <:> 1 A/m
Osa y: 1 V <:> 1 T

Stáhnout
 Soubor:  Hyst-ABC-záťež-ss.png
 Velikost:  62.18 kB
 Staženo:  87 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miroslavkovar



Založen: Mar 10, 2012
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: ne březen 18 2012, 18:27    Předmět: Citovat

Mám rád teoretické úvahy a mrzí mě, že jsem se k tomuto tématu dostal až teď. Snad to bude ještě někoho zajímat. Zadání je hodně hypotetické, v praxi se nejčastěji používá usměrňování šestipulsní a to bez středního vodiče. Zvlnění výstupního napětí je pak minimální. Ale zadání je dáno a schéma zapojení také. Já osobně souhlasím s panem Bernardem, že jádro transformátoru nebude v žádném sloupku stejnosměrně syceno. První předpoklad, že délka cívek bude taková, oproti jejich vzdálenosti, že můžeme všechny tři délky magnetických siločar považovat za stejné. V síti je opakovací frekvence 50 Hz, čili délka 20 ms. Každou diodou půjde tedy proud pouze po dobu jedné třetiny z časového úseku 20 ms (20/3 ms), pak začne do zátěže dodávat proud sousední dioda. Po tuto dobu 20/3 ms bude jeden sloupek řekněme stejnosměrně magnetován v jednom směru, ale mag. siločáry se budou zpět uzavírat přes dva sousední sloupky, ale obráceným směrem a s polovičním mag. tokem. Pro další dobu 20/3 ms se to posune na další sloupek a tak se to bude stále posouvat dokola. Můžeme tedy říci, že každým sloupkem půjde po dobu 20/3 ms jistý magnetický tok daný proudem zátěže a tímtéž sloupkem půjde po dobu 2x20/3 ms magnetický tok poloviční a obráceným směrem. Provedeme-li integraci těchto toků za dobu 20 ms, což odpovídá jedné půlvlně, bude celkový integrál nulový a žádný sloupek nebude stejnosměrně sycen.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5031
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st březen 21 2012, 13:09    Předmět: Citovat

miroslavkovar napsal(a):
... Já osobně souhlasím s panem Bernardem, že jádro transformátoru nebude v žádném sloupku stejnosměrně syceno.....
Já to pochopil spíš naopak.

miroslavkovar napsal(a):
.... První předpoklad, že délka cívek bude taková, oproti jejich vzdálenosti, že můžeme všechny tři délky magnetických siločar považovat za stejné....
Jenže pro skutečné trafo je to předpoklad nesprávný. Krajní cívky jsou na tom navzájem stejně, ale prostřední je na tom jinak, jak je vidno z obrázků od Bernarda a jak to je možno i intuitivně vytušit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
piitr



Založen: Oct 19, 2007
Příspěvky: 1003

PříspěvekZaslal: st březen 21 2012, 13:36    Předmět: Citovat

Já myslím, že aby se to nepřesytilo, musel by taky být stejný odpor primárního vinutí u všech fází, včetně odporů přívodních vodičů, na což je asi těžko se spolehnout. Takže prakticky to asi opravdu není dobré zapojení. Navíc dvoucestné usměrnění dá menší zvlnění (alespoň myslím) a zátěž se rozloží na víc diod, což mi taky přijde jako plus.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
miroslavkovar



Založen: Mar 10, 2012
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: st březen 21 2012, 15:51    Předmět: Citovat

Tady šlo o teoretické zadání. Jinak v mé úvaze jsem vyšel z toho, že délka jednotlivých cívek je delší než jejich vzdálenost, proto jsou všechny (tři) siločáry v jednotlivých kombinacích sloupků stejné. Právě při této úvaze je délka siločáry mezi prvním a druhým sloupkem stejná, jako mezi druhýma třetím, jen mezi prvním a třetím je o něco málo delší, ale to jsem zanedbal, protože i v praxi není u třífázových traf v tomto velký rozdíl. Průřezy sloupků jsou stejné, takže magnetický odpor každého sloupku je stejný. Jestliže není připojena zátěž, je magnetický tok ve všech sloupcích stejný, jeho vektor je však v každém sloupku posunutý o 120°. Jde-li max. mag. tok např. prvním sloupkem, "vrací" se zpět druhým a třetím a to polovičním tokem. Jde-li pak max. mag. tok druhým sloupkem, vrací se zpět prvním a třetím... Pokud připojíme zátěž, přičte se vektorově k tomuto magnetickému toku (u ideálního trafa posunutého o 90°za napětím) ještě tok, který je ve fázi s napětím (zátěž na sekundáru je činná) a vzniká vlastně transformací sekundární zátěže do primáru. U jednofázového trafa by tento proud stejnosměrně sytil, či přesycoval jádro, protože by měl vždy pouze jeden směr a to středním sloupkem jedním směrem a oběma krajními (které, ale mají u jednofázového trafa poloviční průřez!) zpět. Kdežto u řešeného třífázového trafa se vektor magnetického toku v každém sloupku mění s "přepínáním" sekundárních diod. O tom jsem už psal dříve.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5031
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st březen 21 2012, 17:12    Předmět: Citovat

miroslavkovar napsal(a):
...... U jednofázového trafa by tento proud stejnosměrně sytil, či přesycoval jádro, protože by měl vždy pouze jeden směr a to středním sloupkem jedním směrem a oběma krajními (které, ale mají u jednofázového trafa poloviční průřez!) zpět. ....
S tímto výkladem přesycování nesouhlasím. Vidím to tak, že proud do zátěže nezpůsobuje žádné sycení jádra (ani stejnosměrné ani střídavé). Dokonce čím větší proud zátěží, tím menší sycení. Sycení jádra způsobuje primární napětí (které je přísně střídavé) po odečtení úbytků na sériových impedancích trafa(R a XL na primáru) = magnetizační napětí.
A magnetizační napětí je stejnosměrně posunuto, pokud je na výstupu trafa dioda (jednocestné usměrnění). V jedné půlvlně je velký úbytek napětí na (R+XL) , ve druhé není. "Sinusovka" magnetizačního napětí má dvě různé "amplitudy".

U 3f trafa to může být nějak podobně a ještě složitěji. Pokud je na reálném trafu konstrukční nesymetrie, tak nepomůže ani vzájemné odčítání mezi fázemi.
Možná je to dokonce i tak, že i kdyby trafo bylo ideálně symetrické("3D" tvar jádra), že by při uzlovém usměrnění přesto nějaká stejnosměrná složka vznikala. Ale to netuším. Na to je tu Bernard a jeho simulátory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miroslavkovar



Založen: Mar 10, 2012
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: čt březen 22 2012, 19:44    Předmět: Citovat

Snad už poslední teorie. °Pak už to musí "rozlousknout" Bernard. Primárnímu napětí je úměrná magnetická indukce. Magnetický tok je úměrný primárnímu proudu, který je u ideálního trafa s dostatečnou indukčností posunutý oproti napětí o 90°. Je-li zátěž na sekundáru lineární, transformuje se tato zátěž do primáru a to tak, že proud primáru je vždy složen z vektoru magnetizačního proudu a vektoru transformovaného proudu ze sekundáru (podle charakteru zátěže a transformačního poměru). Pokud u jednofázového trafa zapojíme na sekundár činnou zátěž přes diodu, poteče zátěží kromě střídavé složky proudu i složka stejnosměrná. Střídavá složka se může transformovat do primáru, jenže stejnosměrná nikoliv. Tato stejnosměrná složka proudu bude posouvat magnetizační křivku magnetického obvodu a bude se zvětšovat i magnetizační proud primáru, protože bude klesat permeabilita mag. obvodu a tím i indukčnost. Při extrémním nárůstu stejnosměrné složky proudu na sekundáru může dojít k přesycení jádra trafa. Pokud použiji tuto teorii na zadání usměrňovače s třífázovým trafem, vychází mi, že jednotlivé sloupky jádra se v kolísání mag. toku jádrem, které je dáno pouze jednocestným usměrněním napětí každé fáze, budou střídat, jak co do velikosti, tak směru. A z mé strany dost teorie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: čt březen 22 2012, 20:33    Předmět: Citovat

Teória chybná,.... prúd tečúci záťažou neovplyvňuje magnetický tok v jadre. V reálnom trafe zmenšuje sa magnetický tok vplyvom úbytku napätia na činnom odpore vinutia.
Pri použití nesymetrikej záťaži sa budí primár nesymetrickým napätím.
Toť vsjo.
So supravodivým vinutím nevznikne žiadna nesymetria aj pri tej jednej dióde na sekundárnej strane.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5031
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá březen 23 2012, 10:34    Předmět: Citovat

procesor napsal(a):
...So supravodivým vinutím nevznikne žiadna nesymetria aj pri tej jednej dióde na sekundárnej strane.

A co úbytek na rozptylové indukčnosti? Ten se přece nějak projeví i na supravodivém vinutí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: pá březen 23 2012, 10:53    Předmět: Citovat

To sa musím zamyslieť, ako sa rozptylová na nesymetrii zúčastňuje. Samotná indukčnosť sa neuplatňuje, rozptylová...?
Edit:
http://www.elektrotechnika.6f.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=75&limitstart=1
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: so březen 24 2012, 18:59    Předmět: Citovat

miroslavkovar napsal(a):
..... Pak už to musí "rozlousknout" Bernard. ....

Je mi líto, že musím zklamat takovou důvěru. Víc už na toto téma asi nenalouskám. Tak dám aspoň k dispozici schéma simulace, možná, že někomu přijde vhod.

Převod transformátoru N1:N2 je pomocí šesti ideálních traf rozdělen na N1:1 a 1:N2. Na každém sloupku je jakoby jen jeden závit, a ten má vlastnosti Chanova modelu indukčnosti. Magnetický tok v tom sloupku je určen integrací napětí na té indukčnosti, magnetická indukce proudem tou indukčností na jednotku ekvivalentní délky siločáry. Všechny konkrétní parametry jsem si kvalifikovaně vycucal z prstu. Wink



3F-xfm-simulace.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  3F-xfm-simulace.png
 Velikost:  101.35 kB
 Staženo:  84 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5031
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so březen 24 2012, 20:14    Předmět: Citovat

No ano, z toho obrázku už je to jistě všem naprosto jasné Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
frantajetel11



Založen: Nov 13, 2008
Příspěvky: 1922
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: so březen 24 2012, 21:05    Předmět: Citovat

Shocked Shocked Shocked NO SAMOZŘEJMĚ!!! Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miroslavkovar



Založen: Mar 10, 2012
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 19:04    Předmět: Citovat

Chtěl bych se připojenou fotografií ještě jednou vrátit k zajímavému tématu teoretické diskuse ohledně jednopulsního třífázového usměrňovače. Až po dlouhé době po ukončení diskuse jsem našel v technických tabulkách fy Siemens doporučená zapojení usměrňovačů pro usměrňování třífázového proudu a to podle IEC. (Omlouvám se, že po přetažení foto do přílohy, hodně ztmavlo, takže text je hůře čitelný. Foceno na MAKRO, větší rozlišení zabírá více než 300 kB.)

Hned ve druhém sloupci jsou uvedeny všechny příklady jednopulsního třífázového usměrnění. Pokud to uvádí IEC, tak to musí fungovat bez přesycování jádra. To, že na sekundáru je použita lomená hvězda není podstatné, to jen přispívá k rovnoměrnějšímu zatížení jednotlivých fází na primární straně, ale na řešení původního zadání teoretického dotazu to nemá vliv.



IMG_1045.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  IMG_1045.JPG
 Velikost:  67.42 kB
 Staženo:  89 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.25 sekund