Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Frekvencie DVB-T -> prijimace
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19578
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so srpen 13 2011, 19:36    Předmět: Citovat

kasa napsal(a):
...Souhlasím, že nesprávná NIT může být dalším důvodem, proč některé přijímače nenaladí muxy konvertované nebo transmodulované nějakým nedokonalým zařízením. Bohužel existují montážní firmy, které se kvůli ceně nechají investorem dotlačit k polovičatému řešení....

Proč nedokonalým zařízením? Jde přece o profesionální konvertor pro STA, který pro analogový signál naprosto vyhovoval jak selektivitou, tak průběhem skupinového zpoždění a zesílením. Jen nepřevádí HF na stream a zpět, ale pouze přeloží přijímané pásmo jednoho kanálu o celistvý násobek 8MHz nahoru nebo dolů. Naprosto přesně, oscilátor řízený krystalem.
Pak se stane, že někomu ten digitál normálně funguje, druhý ho nenaladí.
Takže jediná cenově přijatelná cesta je v pouhém zesílení kanálů s přijímanými multiplexy, zesílení a distribuce bez konverze. V nejhorším případě se vymění některé úseky kabelů a podle potřeby rozbočovače a zásuvky.
Druhá možnost je ta, kterou navrhuje Kasa - to je získání streamu z přijímaného signálu, výměna tabulky obsahující NIT a několik dalších parametrů, modulace a vysílání do rozvodu na příslušném kanále.
V tomto případě ale stejně není vhodné použít k distribuci kanály v pásmu VHF, protože opět mnohým settopboxům nebudou některé parametry signálu vyhovovat a nebude to fungovat, a to i přesto, že na zásuvce naměřené hodnoty multiplexu budou naprosto vyhovující.
Jestli výrobce settopboxu počítá s tím, že pásmo VHF-H (nebo u nás III.TV pásmo) je podle ženevské dohody vyhrazené pro rádia, nemusí povolit dekódování obrazu ze streamu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mikollar



Založen: Dec 26, 2004
Příspěvky: 1426
Bydliště: Košice - okolie

PříspěvekZaslal: so srpen 13 2011, 19:47    Předmět: Citovat

Samozrejme ak by to bolo financne mozne tak by sa nakupovala ina technika Smile, sirenie nekonvertovanych DVB-T je taktiez nerealne financne, kde by sa museli vymenit vsetky zosilnovace a nie je ich malo, momentalne osadene pracuju len do 550MHz. Ale to je tak, ak sa robi nieco pre ludi, tak aby si to mohlo dovolit co najviac ludi (za 6E 28 programov + 6 v DVB-T)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kasa



Založen: Mar 24, 2010
Příspěvky: 205

PříspěvekZaslal: so srpen 13 2011, 22:57    Předmět: Citovat

@ Hill: Nemyslíte si, doufám, že lze pro konverzi COFDM kanálu použít konvertor určený pro analogový signál? To je samozřejmě vzhledem ke kmitočtové charakteristice nesmysl. Všichni jsme si to ale museli vyzkoušet, že to opravdu nejde Smile
Polovičatost jsem myslel v tom, že změna kanálu DVB-T se nemůže dělat pouhou frekvenční konverzí, jako to stačilo u analogu, ale JEDINĚ demodulací -> zpracováním streamu a následnou COFDM modulací. Pokud je NIT a šířka pásma OK, musejí fungovat všechny přijímače i v pásmu VHF. Se Ženevou to nemá vůbec nic společného, DAB je dávno mrtvý a čínský konstruktér stejně netuší, že nějaká Ženeva existuje.
Zesílení DVB-T signálu na původní frekvenci určitě není jediná cesta, bežně se přesouvají kanály z V. pásma dolů na C21... Naprosto nejlepší je ale transmodulace a skládání vlastních muxů z DVB-S/S2 do DVB-T/T2. To je jediná správná cesta při modernizaci STA a TKR.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19578
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne srpen 14 2011, 11:51    Předmět: Citovat

To je v pořádku, však to tu výše píšu taky, že konvertorem pro analogový signál to nejde. Nebo je tomu rozumět jinak?

Bohužel jsem už byl u případu, že v STA zůstaly konvertory s tím, že přece na tom kanále byl předtím analog, takže přes ně půjde digitál. A nešel.
Bylo kvůli tomu zle, protože samozřejmě, když se na domovní schůzi hlasovalo o investici do STA včetně rozvodů kvůli digitalizaci, se našel jeden chytrý, který označil přítomného odborníka (a to on je, znám ho) za agitátora vyžírků. A že to není třeba měnit. Na to obyvatelé domu slyšeli, protože nemuset za nic zaplatit, je přece terno. Tak přehlasovali těch několik, kdo byli pro.
Skončilo to pokrčením rameny - tak ať si tedy počkají, až to skutečně vypukne.
Počkali si tedy a vydrželi slovy dva měsíce. Pak jsem se o tom dověděl i já, jestli prý by to "nějak nešlo poladit". Přišel jsem, viděl jsem a nepotěšil jsem je.
Dnes tam mají sestavu kanálových vložek Alcad, podobnou, jakou máme my, s distribucí přijímaných kanálů bez konverze. A to funguje. Jen se to pak zdrželo ještě výměnou kabelů a zásuvek o nějaký ten den a, je to tedy jen můj pocit, takže ho neberte moc vážně, že ani dodavatelská firma příliš nepospíchala s nástupem: nezavěšujte, jste v pořadí....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po srpen 15 2011, 8:58    Předmět: Citovat

Jenže ono to tak jednoduché nebude . U nás hlasovali pačně . Za prachy se koupily satelity a je satelitní rozvod . Zaplacen-družstvo vlastníků . No a minulý týden se slávou na původní rozvody , za prachy družstva vlastníků , se připojila kabelovka . Už tam raději na schůze nechodím . Naposledy sem byl , naštěstí , dům je většinou důchodcovský , a tak se mělo hlasovat o pouštění teplé vody na osmou ! Tak jsem jim musel vynadat , ať si uvědomí , že ti , kteří jim na důchody zatím vydělávají , stávají jaksi na pátou . Dalším nápadem bylo odstranění! poměrových měřidel tepla ... už jsem se zařekl .. Omlouvám se za OT . Ale ještě před první "přemontáží" jsem se zde ptal a bylo mi odepsáno , že některé tyto staré bloky tuto kmitočtovou konverzi umí a je to snad zřetelné přímo z označení šupliku . Pochopitelně toto "kmitočtovou polohu" neřeší .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
newman



Založen: Feb 16, 2012
Příspěvky: 13
Bydliště: Jižní Morava

PříspěvekZaslal: čt únor 23 2012, 10:32    Předmět: Citovat

Kmitočtová konverze z pásma UHF do pásma VHF je problematická ze dvou důvodů:

1. Ne všechny TV a STB umí přijímat ve VHF pásmu signál se šířkou 8 MHz
2. Některé "příliš chytré" TV mají problém s nesprávným údajem v NIT

Jediné technicky správné řešení je použití tzv. DVB-T regenerátoru, který signál zpracovává až na úrovní TS a provádí novou COFDM modulaci. To je ovšem zařízení, které stojí cca 5x tolik co běžný kanálový procesor.

_________________
A čím to bylo prosím tě? Odpor, pitomej odpor!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7959
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: čt únor 23 2012, 11:09    Předmět: Citovat

Máš zajisté pravdu ale už to nikdo neřeší. Reaguješ na příspěvek z 15. srpna 2011.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund