čím čistíte přepínací kontakty odporové dekády která má již nezanedbatelný přechodový odpor? Já jsem teď vyčistil dekádu Metra XL6 a podařilo se mi po vyčištění všech 6 přepínacích ploch snížit přechodový odpor z 0,8 Ohmů (přičemž se měnil s přitlačení přepínačů) na 0,02 Ohmů. K čištění jsem použil Sidol, ale mám obavy aby se po čase situace spíše nezhoršila. Těch dekád mám tady víc tak proto se ptám.
Zaslal: po říjen 03 2011, 19:23 Předmět:
Kdysi dávno, ale to mě bylo tak 12 , jsem stejný přepínač kupoval v prodejně Metry v Brně na tenkrát "Třídě vítězství ", pokud si ten název dobře pamatuju. Použil jsem ho do nabíječky.. Co zkusit vazelínu na kontakty? No ale aby jsi mě nebil . Je to jen nápad... Ale kdyby bylo třeba, nějakou mám...
Já používám Kontaktol - prodává se ve spreji a stojí zhruba stovku. Stačí ho nastříkat na kontakty a pak párkrát "procvakat". Jsou v něm látky, které zpomalují následnou oxidaci. _________________ Síla bez rozumu se vlastní vahou hroutí (Horatius)
Založen: May 27, 2006 Příspěvky: 2131 Bydliště: okr. Olomouc
Zaslal: pá říjen 07 2011, 8:03 Předmět:
Víc než kontaktol se mi osvědčil sprej WD40. Nastříkám, pořádně procvakám a otřu. Totiž všechny tyhle spreje postupně vysychají a po tom co zaschnou úplně tak tam ty nečistoty zase zůstanou. Takže se musí otřít a pak případně znovu nastříkat.
Ale pozor na věci kde je stříďák - signál, má to svod (kapacitu?) na vyšších frekvencích. _________________ Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet www.sigmaphon.cz
Někdy je vrstva oxidů a špíny tak tlustá, že ji ani kontaktol a podobné spreje nevyčistí. Pak pomůže jedině ogumovat a nakonzervovat.
Guma nee, nektere obsahuji siru a jina svinstva. Ale v prodejnach s elektronikou je k dostani pero na cisteni kontaktu. Je udelano ze sklenenych vlaken a vysouva se podobne jako rtenka. Nadherne obrousi oxidy az na cisty kov.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.