Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pískání ventilátprů u regulace skrze PMW regulátor

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
validos



Založen: Aug 05, 2011
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 20:46    Předmět: Pískání ventilátprů u regulace skrze PMW regulátor Citovat

Ahoj,

koupil jsem si regulátor na 4 sériově zapojené ventilátory Sunon KD1212PTS1-6A DC12V 4,8W a dost nechutně mi pískají jak pohnu s potenciometrem a začnu regulovat. Pročítal jsem tu něco ve starém fóru a došel k poznatku že by měla pomoci tlumivka a ještě něco k tomu jelikož asi používám pulzní zdroj. Předesílám že tomu nerozumím. Dokážu vyměnit součástku. Měl jsem dřív zdroj z Gesu přesně tento typ http://www.ges.cz/cz/mw-9130gs-GES07506646.html a jiný PMW regulátor a reguloval s ním a tímto zdrojem 8 těchto ventilátorů a fungovalo to absolutně skvěle. Teď mám několik zdrojů které jsou v provedení podobné nabíječce na mobil. Některé s regulací od 3v do 12v 300ma a 500ma a pak s pevnou hodnotou 9V 1,2a a taky jsem zkoušel autonabíječku 6A a všude to píská stejně. Jedná se mi o to zda pořídit zase onen zdroj což je ale dost peněz i když bych možná zainvestoval jelikož se může na ledacos hodit pokud by byl problém přímo v tomto. A nebo zda by stačilo někde něco povyměňovat. Prodejce se mi neozývá a tak to musím nějak dořešit. Teď to reguluju lineárně na 7,5V 500ma a zdroj je dost horký i když je tedy zvláštní že ze začátku byl horký o dost víc než teď po třech dne používání a také mi přijde že ventilátory se ustálily o něco níže nicméně když jsem dal pryč 180,- za PMW regulátor tak ho tu nechci mít na okrasu. Na adrese http://www.ulozto.cz/9890838/pmw-regulace-rar jsem nahrál schéma které jsem dostal k regulátoru. Děkuji za případnou pomoc.



PMW regulace.rar
 Komentář:
Scháma

Stáhnout
 Soubor:  PMW regulace.rar
 Velikost:  248.6 kB
 Staženo:  167 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fwpok



Založen: Mar 23, 2011
Příspěvky: 47
Bydliště: Prešov,Slovensko

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 20:58    Předmět: Citovat

No neviem ci to len tak jednoducho vyriesis pretoze zo skusenosti viem ze ventilatory zviknu piskat pri podpeti pripadne pri priliz mäkkom zdroji kde cez nich netecie patricny prud,podla mna bude problem PWM regulacia,(rada od hlavy ktora pravdepodobne situaciu neviriesi): skus dat paralelne k ventilatoru MKT pripadne keramicky kondik a trochu sa pohraj s kapacitami,kondik by mohol preklenut kratkodobe podpetie no nesmie byt zase priliz velky pretoze vtedy otacky prilis nezregulujes.
pls nekamenovat,je to lennapad ktory sa mi zda logicky no nemusi byt spravny no za pokus nic nedas. Smile

_________________
Jeden myslel,myslel vymyslel furik primontoval nanho motor a furik išiel sam.

Zbieram elektrónky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5919
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 21:13    Předmět: Citovat

Samotný ventilátor je tiež "spínač". Ten hluk môže vznikať interferenciou tých dvoch frekvencií. Nemení sa so zmenou rýchlosti ventilátora?
Skúsil by som pred tie fukery predradiť tlmivku a zablokovať kondenzátorom (zo strany ventilátorov). Tak to mávajú riešené bežné zdroje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
validos



Založen: Aug 05, 2011
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 21:30    Předmět: Citovat

Mění. Reaguje na potenciometr. Jak s ním lehce z krajní pozice hnu okamžitě zmizí hukot vzduchu ale nastoupí zvuk takové jakoby cirkulárky. Jako kdybych vrtal vrtačkou a ten se snižováním otáček jde k hlubšímu tónu a až jsou slyšet jednotlivé impulsy. To s tou tlumivkou chápu. Jsem laik. Takže to chápu že mezi ventilátory a regulátorem stříhnu kabel na plusu a dám tam tlumivku. Feritové kolečko s vynutím. Zdroj do PC tu mám takže to vyberu. Nicméně teď mě napadlo jestli bych tedy nemohl použít zdroj od PC rovnou než z něho dolovat tlumivku. Nicméně nechápu to o zablokování kondenzátorem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5696
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 21:42    Předmět: Citovat

Dej k tomu ventilátoru paralelně elyt, kapacitu určíš zkusmo, aby ty pazvuky byly co nejvíce potlačeny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5919
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 21:46    Předmět: Citovat

A pred elyt smerom k zdroju tú tlmivku. Ale keď máš funkčný zdroj, tak čo špekuluješ? Tranzistor v zapojení sledovača, potenciometer, dva-tri odpory a máš to. Schému nájdeš ľahko.
Edit, kúri. PC zdroj nechaj na pokoji a kúp si tú tlmivku. Niekto zdatnejší poradí presnejšie, akú.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
validos



Založen: Aug 05, 2011
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: pá srpen 05 2011, 22:04    Předmět: Citovat

Kondenzátor paralelně chápu. Vyzkouším ale zítra. Tak zdrojů tu mám spousty ale to asi nejsou zdroje jako zdroje ty malé trafa co jsem zkoušel. A zdroj z PC tu mám funkční. Netočí se v něm ventilátor a jen cuká ale vypadá že funguje a ventilátorů tu mám zase plnou igelitku takže bych ho opravil a to s tím tranzistorem by bylo ale lineární regulace ne? Chci využít tu pulzní. Nemám to do PC. A jsem laik. Teď už mám NB. Dřív jsem měl PC a rval do toho neuvěřitelný peníze a dal pak všechno pryč. Teď se nudím a řeším chladící podložku pro mikrověž nad stolem zároveň jako takovou poličku a aby to i hýbalo se vzduchem přede mnou. Ta věž mě stála 20tis ale na rozdíl od počítačů v ní ta hodnota jaksi zůstala. A hraje už 15 let téměř každý den. A mimo to nad tím jsem taky přemýšlel šla by ta mikrověž vylepšit? To jen spekulativně. Abych nepřeskakoval. Teoreticky kdybych ji rozebral a povyměňoval třeba kondenzátory za nějaké nejlepší co existují a tak. To by mě bavilo a nebál bych se toho že ji zničím. Ale aby to mělo určitý smysl i byť třeba minimální...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: so srpen 06 2011, 7:17    Předmět: Citovat

No, to je ortieľ nad vežou !? Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund