Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Záhadná kulatá zásuvka-společná AM anténa?
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 20:19    Předmět: Záhadná kulatá zásuvka-společná AM anténa? Citovat

Zdravím všechny. Dnes jsem byl překládat ADSL linku v jednom bytě v domě na sídlišti z 50.let. Klasická cihlová bytovka, jaké se stavěly v té době. Protože majitel nechtěl nic tahat po bytě, využil jsem kablíku pro rozhlas po drátě, který byl připraven ve zdi již při stavbě domu, jeden konec byl v krabici stoupacího vedení na chodbě, druhý v kulaté krabičce přímo v obýváku. Protože ADSL je navrženo pro přenos nestíněným krouceným párem, chodila přípojka po tomto vedení velmi dobře.
Vedle krabičky ve které byl stočený kablík dráťáku byla síťová zásuvka 230V a vedle ní zmíněná záhadná kulatá zásuvka. Rozměrově byla stejná jako kulaté síťové zásuvky ze 30. - 50.let minulého století. Narozdíl od nich byla tato zásuvka mělká, neměla ochranný kolík a obě zdířky měly o něco menší průměr než normální síťová. Takže běžná síťová vidlice pro 16A do ní nešla, vidlice s tenčími kolíky (jako je na plochých šňůrách přístrojů bezpečnostní třídy 2) se do ní zasunout dala, což sice nevadilo (v zásuvce není napětí), ale rozhodně to nebylo účelem této zásuvky. Nad její levou zdířkou byl namalován schematický znak antény, nad pravou znak uzemnění. Protože dům byl stavěn v letech, kdy TV a FM vysílání bylo u nás teprve v plenkách se zřejmě při výstavbě počítalo s připojením AM přijímače a event. i rozhlasu po drátě. Přijímač zřejmě měl být připojen do vstupních zdířek šňůrami s banánky z této zásuvky.
V zásuvce byl klasický keramický vnitřek s dvěma zdířkami. Pod šroubky byly napojené dva opředené měděné vodiče (tzv. hadráky) které mizely v trubce neznámo kde. Majitel mi řekl že tyto zásuvky jsou v každém bytě v obýváku a že o jejich účelu neví. Nesetkal jsem se s ní poprvé. Z dětství ji pamatuji z bytu mého dědy, tam byla v dětském pokoji. Při mých tehdejších pokusech se stavebnicemi Radiokonstruktér Kyjev a Pikotron jsem ji samozřejmě vyzkoušel jako zdroj signálu, ale co si pamatuji, žádného zlepšení příjmu jsem nedosáhl. Na kus drátu to hrálo lépe. Pak jsem si jí všiml ve škole, kde byla v ředitelně vedle školní rozhlasové ústředny. Bývá občas vidět v bytech z 50.let, ale nikdy jsem si nevšiml že by v ní někdo měl něco připojeného.

Majitel bytu byl velmi rád že jsem mu zprovoznil WiFi na modemu a připravil ethernetový kabel vedle do pokoje k IPTV. Požádal jsem ho proto zda by mi nepůjčil klíč od půdy, protože jsem chtěl rozlousknout tu záhadu s anténní zásuvkou. Což milerád udělal. Napadlo mě samozřejmě, že rozvod vystupuje na půdě, kde by mohla být zavěšena nějaká drátová anténa. Nevystupoval Evil or Very Mad . Našel jsem jen rozvody společné TV antény, instalované dodatečně v 70.letech stoupacím vedením jinými pokoji v lištách. Prošel jsem celou půdu, našel jsem zbytky kabelů od starých TV antén, dokonce starý přívod rozhasu po drátě z venkovního vedení na střeše. Po vyústění tohoto rozvodu však nebylo na půdě ani stopy.

Protože zásuvka je typizovaná a setkal jsem se s ní několikrát, musely být tyto AM společné antény skutečně ve své době realizovány a používány. Nenašel jsem však k tomu žádné informace, i Google je je na ně v tomto případě velmi skoupý Twisted Evil . Nevíte někdo jak to fungovalo? Byla drátová anténa na půdě, společná pro celý dům? Byly používány nějaké širokopásmové elektronkové zesilovače a jak bylo zajištěno aby se nerozkmitaly? Když konvertovat do jiného pásma to v tomto případě není možné a výstupní rozvod byl nestíněný? Jak bylo vyřešeno oddělení jednotlivých účastníků, aby se nerušili, když v zásuvkách žádné oddělovací členy nejsou? Co kdyby na to někdo připojil audion a "přetáhl" zpětnou vazbu, vždyť by zarušil příjem dané stanice všem na stoupačce. Byly zásuvky paralelně, či snad byla z každého bytu stoupačka svojí trubkou až na půdu a tam bylo nějaké zařízení (zesilovač apod.)? Jak jsem již napsal, nikdo o tom nic neví, je to v každém bytě v tom domě, na půdu (kde by měla anténa logicky vystupovat) to nevede a pamětníci stavby již nežijí. Nevíte někdo, jak tohle fungovalo?

Děkuji za jakékoli informace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19579
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 20:39    Předmět: Citovat

A nenapadlo tě, že by to mohl být pozůstatek po staré elektroinstalaci z dvacátých až třicátých let, bývala v izolované soustavě, tedy bez kolíku, počítalo se se spotřebiči do 10A, odtud malý průměr dutinek?
Rozteč tomu nasvědčuje.
Někdo si při rekonstrukci ty zásuvky v domě nechal pro jistotu, kdyby ta novota nebyla tak spolehlivá...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9684
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 20:44    Předmět: Citovat

no jo, ale uvádí že na krytu zásuvky je schématická značka antény a uzemění, leda že by kryt nebyl originální, vzdálenost obou hrotů 19mm zase vzbuzuje dojem síťového rozvodu
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mates13



Založen: Feb 18, 2009
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 20:50    Předmět: Citovat

Společné antény z třicátých let jsou celkem rozsáhle popsány v knize: Novodobé přijímací antény - jejich projekty a stavba - Ing. jiří Havelka 1939

Dá se to shrnout asi takhle:
pro málo účastníků se používal u antény (buď dlouhodrátové horizontální, nebo tyčové vertikální, ta měla někdy nahoře ještě kapacitní nástavec) tzv. "anténový transformátor", odtud vedl celým domem primitivní koaxiální kabel, v prvním bytě na cestě od antény byl anténní přepínač s jiskřištěm a se samostaným přívodem uzemnění, kdy tento "první nájemník" dostal na starost v případě blížící se bouřky anténu připojit na uzemnění, odtud vedl koaxiální kabel k dalším účastníkům, jednotlivé odbočky byly přímo připojené k hlavnímu vedení a pak přes další "anténové transformátory" se to nyní již dvojlinkou a banánky připojováno k přijímačům. Na konci hlavního vedení byl zakončovací odpor.
Dílčí "anténové transformátory" byly většinou součástí účastnické zásuvky. Vyráběly se ale i primitivní koaxiální zásuvky, s tím, že koax někdy vedl až k přijímači a byl zakončen bakelitovou zástrčkou, ve které byl transformátor a trčely z ní dva banánky, to mělo však nevýhodu. Protože takováto stíněná síť s anténovými transformátory dobře přenášela kmitočty DV a SV, ale s velikým útlumem KV, proto většinou kus nestíněného drátu od zásuvky ve zdi do přijímače, pak mohl fungovat ještě jako pomocná anténa na KV.

Pro více účastníků se používaly ještě různé lampové zesilovače, vyráběly je např. firmy jako Philips, nebo Telefunken. O zapnutí napájení zesilovače se staral většinou domovník, který to ráno zapnul a v noci vypnul...vymýšlely se i různé "vychytávky" jako např. automatické zapnutí zesilovače, přes relé, když některý z účastníků zapojil banánek do přijímače atd. to se ale nikdy neuchytilo, protože z pohodlnosti to samozřejmě nikdo stále neodpojoval a nepřipojoval. Nakonec to většinou dopadlo tak, že zesilovač běžel trvale a byl napojen ze společného měření pro osvětlení chodeb.

pokud je zájem, tak to z té knihy oskenuju celé....


Naposledy upravil mates13 dne čt listopad 25 2010, 21:41, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 20:56    Předmět: Citovat

Tak to byla zásuvka, do které se připojilo rádio, anténa a uzemění lampového rádia...

A nebyla to taková ta malinkatá telefonní zásuvička
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:02    Předmět: Re: Záhadná kulatá zásuvka-společná AM anténa? Citovat

Dratak napsal(a):
Vedle krabičky ve které byl stočený kablík dráťáku byla síťová zásuvka 230V a vedle ní zmíněná záhadná kulatá zásuvka...

proč si nám to nevyfotil,
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:12    Předmět: Citovat

Díky všem za odpovědi. Ne rozvod ze 30.let to nebyl, celé sídliště je z 50.let. Je to kousek od školy, kam jsem chodil, a ta je z roku 1960, taky letos slaví 50. výročí. Co si pamatuju tam byla stejná zásuvka v ředitelně. Rozvod ze 30. let mívala moje teta v Krupce u Teplic, v obýváku měla skutečně zásuvku bez kolíku a navíc připojenou v instalaci paralelně na lustr. Takže když si chtěla pustit televizi (a nesvítit přitom) musela povolit žárovku v lustru a zapnout vypínač pro světlo.
Na tomhle je opravdu namalován znak antény a uzemnění a rozteč zdířek je normalizovaných 19mm. To neměly jen síťové zásuvky, zdířky pro gramofon a vnější reproduktor starých rádií mají také rozteč 19mm. Zástrčka vysokoohmových sluchátek má také 19mm a nemá středový kolík (jako zástrčky pro gramo a repro), takže je záměnná s vidlicí 230V Evil or Very Mad Evil or Very Mad .

Nevyfotil jsem to protože na mém starém PDA již foťák nefunguje, taky chudák přežilo dva pády ze sloupu. Ale pokud se tam zase dostanu a nezapomenu, vyfotím to.


Naposledy upravil Dratak dne čt listopad 25 2010, 21:18, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mates13



Založen: Feb 18, 2009
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:16    Předmět: Citovat

CZJKP1 napsal(a):
proč si nám to nevyfotil,

Na tom není co fotit a navíc, když jde někdo montovat Wi-fi, tak si většinou nebere foťák Laughing....takovou zásuvku mám někde taky, pokud toužíš po fotce, tak Ti jí zítra můžu vyfotit.....

Dratak napsal(a):
Ne rozvod ze 30.let to nebyl, celé sídliště je z 50.let.

To myslím nevadí, ve třicátých letech byla takováto společná anténa poprvé popsána, mohlo se to ale klidně používat i ve čtyřicátých a padesátých letech...

Podle mě, dráty ze zásuvky vedou někam do krabice (možná společné pro celé patro) kde pravděpodobně byl ten "anténový transformátor" odtud asi vedl stoupačkový koax na půdu...(ale to jsou jen dohady).....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9684
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:28    Předmět: Citovat

ano...i šňůra od telegrafního klíče SSB měla vidlici 19mm a pěkně pasovala do zásuvky 220V / 50Hz na stěně...další si už domyslíte jak udělat tmu v baráku (lépe nezkoušet)
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:32    Předmět: Citovat

Ona do síťové zásuvky pasovala i šňůra od vysokoohmových sluchátek ze stavebnice Radiokonstruktér Kyjev a to bylo určeno dětem!!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad . Věděl jsem tehdy samozřejmě že tam to nepatří, ale určitě se našel někdo koho to napadlo do sítě šoupnout. Myslím že ta sluchátka se jmenovala TON-2 a měla na šňůře i regulátor hlasitosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mates13



Založen: Feb 18, 2009
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:38    Předmět: Citovat

Idealizovaný výkres dobové společné antény....


anten.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  anten.jpg
 Velikost:  193.3 kB
 Staženo:  164 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:53    Předmět: Citovat

na tyhle zásuvky jsem narazil v jednom domově mládeže z 50. let, byly ve "společenských místnostech" kde byla kdysi zřejmě gramorádia, vedle byla dokonce promítací kabina na 16mm Club, dnes pohozené VHS a sem tam funkční DVD. Přívody jak popisuješ, buď ucvaknuté nebo někde mizející v trubce. Vzhledem k vývoji na AM dokonale pasé, ostatně v téhle době analogové TV přijímače už taky.

OT: Dratak, máš SZ!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 21:55    Předmět: Citovat

mates13 napsal(a):
CZJKP1 napsal(a):
proč si nám to nevyfotil,

Na tom není co fotit a navíc, když jde někdo montovat Wi-fi, tak si většinou nebere foťák Laughing....takovou zásuvku mám někde taky, pokud toužíš po fotce, tak Ti jí zítra můžu vyfotit.....

Dratak napsal(a):
Ne rozvod ze 30.let to nebyl, celé sídliště je z 50.let.

To myslím nevadí, ve třicátých letech byla takováto společná anténa poprvé popsána, mohlo se to ale klidně používat i ve čtyřicátých a padesátých letech...

Podle mě, dráty ze zásuvky vedou někam do krabice (možná společné pro celé patro) kde pravděpodobně byl ten "anténový transformátor" odtud asi vedl stoupačkový koax na půdu...(ale to jsou jen dohady).....


Ano pls, vyfot mě jí.

Tehdá u babičinech sousedům byla pod oknem, na takových těch dřevenných deskách, ozdobných jak bývají, byla porcelánová zásuvka,bez kolíku,, tehdá jsem si tam nesl světlo a nešlo tam, tak jsem to tam alespoň strčil, aby se to dotíkalo těch zdířek, jestli to bude ,,svítit! nesvítilo, za mnoha let, se sousedka stěhovala, já si v bytě prohlížel a bral pozůstalé elektrověci, zdemontoval co šlo, na řadu mimo jiné přišlo i na tuto zásuvku, vzpomínám si jak držla na jedom šroubku a po odmontování sem viděl, tu zaštíplou dvojlinku ode spodu, pak jsem si domyslel, proč to tenkrát nevítilo Very Happy

Zásuvka se odmontovala, a zkončila někde u mě, ale buchví kde zkončila budto někde je, nebo je vyhozená, že se rozbyla, nebo jsem ji obdaroval tátovy do služební výstavky.

Když se stěhovala babička (postupně se musel celý barák odstěhovat, neboť ho odkoupil jiný italský majtel, který měl jiné úmysly, a chtěl vše zrekonstruhovat) našel jsem tehdá zásuvku u babičky, za nábytkovou stěnou, který byla desetiletí neodtahována, ještě takovou tu ,,kulatou,,, bílou, již plastovou, z kolíčkem, ale kolíček byl vylomený, asi aby bylo možo připojovat zařízení, které nemělo zástrčky přispůsobené pro kolíček, myslel jsem si z prvu, že je tam kryt, aby to bylo zalepená díra, nebot sse tím dalo /díky tomu, že tam ebyl kolík, a šroubek byl ve středu/ zlehonka otáčet, překvapení ale nastalo, když jsem odšrouboval, a byl tam celý vnitřek, tehdá si vzpomínám, že mi rodiče dovolili odmontovat si pouze ten kryt, neboť to byl jediný byt, kde neměla býti elekřina odhlášena /kvůli té rekonstrukci/ ten kryt někde mám. té neodhlášené elektřiny využil i poslední bydlící /známý/ neboť se tam dostali houmlesi, a nabourali se do všech bytů, kde rozkradly za ,,nezastavené,, vodě baterie a utekly, crčící voda z bytů, se zanedlouho dostala i do bytu, posledního bydlícího, kterému začaly hořet jističe, tak si natáhl prodlužovák Very Happy, než to vyschlo. baterie zaslepil majtel a byl pokoj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mates13



Založen: Feb 18, 2009
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 22:10    Předmět: Citovat

CZJKP1 napsal(a):
Ano pls, vyfot mě jí.

OK, vydrž prosím do zítra, musím jí pohledat....Very Happy
ale je to kulatá zásuvka z tmavě hnědého bakelitu a u zdířek to má bílým písmem vyražené symboly antény a uzemnění...
Škoda, že Dratak nezjistil kam ta dvojlinka vede....třeba tam někde v krabici ve zdi je ještě ten VF transformátor......je zajímavé, že ve 30. letech se to už tahalo tím "primitivním koaxem" až do jednotlivých zásuvek a v padesátých, byly tedy odbočky k účastníkům obyčejnou dvojlinkou....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 22:19    Předmět: Citovat

mates13 napsal(a):
je zajímavé, že ve 30. letech se to už tahalo tím "primitivním koaxem" až do jednotlivých zásuvek a v padesátých, byly tedy odbočky k účastníkům obyčejnou dvojlinkou....

divíš se, při těch materiálových limitech po válce? proč se asi mj. prasily instalace z hliníku... Sad



z1.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  z1.jpg
 Velikost:  173.31 kB
 Staženo:  92 krát


z2.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  z2.jpg
 Velikost:  205.82 kB
 Staženo:  78 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.80 sekund