Zaslal: út září 01 2009, 6:32 Předmět: měnič solárního panelu na síť
mohl by jste mi někdo osvětlit , jak se měří množství dodané elektřiny do sítě z měničů , ze solárních panelů. Přemýšlím jak je to dělané když se vlastně sejdou dva zdroje AC proudu které by měli mít hypoteticky stejné napětí , jak to ten měnič do sítě protlačí?
Založen: Jun 30, 2005 Příspěvky: 1576 Bydliště: Pardubický kraj
Zaslal: út září 01 2009, 8:02 Předmět:
Pozná se to podle orientace napětí vůči proudu, viz. spotřebičová a zdrojová orientace. Protlačí to tím, že dodává o něco málo větší napětí než je v sítí.
Zaslal: út září 01 2009, 8:29 Předmět:
copak to bych chápal, ale hypoteticky bydlím v ulici kde šikovný dealer přesvědčil 2 lidi aby měli na jednom vedení solární panely který bude mít mírně vyšší napětí?
hypotetické bydlení tě vůbec nemusí vzrušovat, protože prakticky a nehypoteticky si jistý monopolní energetický dodavatel dávno protlačil nutnost splnění x technických specifikací k tomu, aby někdo mohl do společného vedení přispívat. To prakticky vylučuje nějaké amatérské úvahy.
(Tím nenamítám ničeho proti spojování sousedů neoficiálně.)
Zaslal: út září 01 2009, 9:34 Předmět:
no né mě jde o to praktické provedení čistě ze zájmu, nechci to vyrábět, pořád ještě nejsem přesvědčený o tom že je to tak děsně výhodné. Jenom jsem se nad tím zamýšlel když vezmu teorii o spojování zdrojů , tak mi prostě nějak neštymuje kolik toho vlastně třeba čez ode mne odebere , stále mi vychází, že jen to co mu bude zrovínka v dané lokalitě scházet , což je v létě kdy je nejvíc světla zrovna nejmíň , než v zimě kdy topím svítím a sluníčko ta mrcha není.
Nerozumím tomu, jakou roli v tom hraje lokalita. Pro směr proudu je rozhodující napěťový spád, za předpokladu soufázového průběhu. Takže jediné dvě věci co musíš dodržet je fáze (tím i kmitočet) a napěťová hladina. To je obojí otázkou řízení toho měniče.
Problém je v tomto případě daleko složitější v ostatních než technických záležitostech
Založen: Feb 22, 2005 Příspěvky: 1440 Bydliště: Kunratice u Prahy
Zaslal: út září 01 2009, 13:41 Předmět:
Impedance sítě je velmi nízká, takže se napětí v místě nedá pár stovkami W nějak výrazně ovlivnit. Je to stejné (jen opačné) když zapneš vařič 1 nebo 2 kW. Změní se napětí místní sítě ? _________________ Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Zaslal: út září 01 2009, 14:31 Předmět:
i to bych pochopil , ale na druhou stranu, aby měnič něco do sítě s nízkou impedancí protlačil + o něco zvýšil napětí musí mít ještě nižší impedanci ne?
i to bych pochopil , ale na druhou stranu, aby měnič něco do sítě s nízkou impedancí protlačil + o něco zvýšil napětí musí mít ještě nižší impedanci ne?
A proč by musel? Nakresli si paralelní řazení dvou zdrojů se svými vnitřními impedancemi v sérii a budeš mít jasno.
Zaslal: st září 02 2009, 19:53 Předmět:
Mě tedy přijde docela divný už jen to, že bych výkon do sítě dodával ze zdroje s vyšším napětí. Nefunguje to náhodou jako ten generátor s asynchroním motorem ? Když se roztočí nad provozní otáčky tak začne dodávat do sítě výkon. Neposouvá tedy ten měnič fázi výstupního napětí vůči síťovému napětí v závislosti na tom jaký výkon chce (může) uživatel dodávat ?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.