Zaslal: pá srpen 21 2009, 15:21 Předmět: sonda k osciloskopu
zdravím všechny,může mi někdo prosím vysvětlit k čemu se používá u osciloskopu sonda?a co v ní je?
Já mám právě už slíben osciloskop ale je bez příslušenství.Čili samozřejmě i bez sondy.A jestli by to šlo i s fotkou,abych viděl jak vypadá taková sonda.
A ještě mě zajímá.když připojím na vstup osciloskopu větší napětí než na které je stavěno tak je mi jasne že vznikne problém,ale když použiju odporový dělič a to výstupní napětí (z děliče) snížím na hodnotu kterou nejvíc snese ten oscik.Můžu takto měřit bez problémů?
Naposledy upravil 555 dne pá srpen 21 2009, 15:24, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: pá srpen 21 2009, 22:17 Předmět:
555 napsal(a):
A ještě mě zajímá.když připojím na vstup osciloskopu větší napětí než na které je stavěno tak je mi jasne že vznikne problém,ale když použiju odporový dělič a to výstupní napětí (z děliče) snížím na hodnotu kterou nejvíc snese ten oscik.Můžu takto měřit bez problémů?
Pokud použiješ odporový dělič, bude buď neúměrně zatěžovat měřený obvod a nebo bude zkreslovat měřený střídavý průběh(bude mít různý dělicí poměr pro různé kmitočty). Kvůli tomu se používají sondy. Ty zkreslují sice taky, ale v při správném použití nepatrně.http://hw.cz/teorie-a-praxe/art2718-jak-spravne-pouzivat-osciloskopicke-sondy.html
Sonda bývá většinou s dělicím poměrem 1:10 , takže napětí na vstup osciloskopu se dostane 10x menší.
Ale pozor, sondy mívají povolené maximální vstupní napětí, a nebývá moc velké, kolem 150V až 300V. Při vysokých frekvencích hodnota max. povoleného napětí ještě silně klesá! Můžeš sondu zničit , pokud ji budeš strkat do TV někam na vysoké napětí. Na vyšší napětí se používají sondy 1:100 , ale taky jim silně klesá zatížitelnost s kmitočtem.http://www.soselectronic.cz/?str=371&artnum=3756
Kdyby ti to nestačilo, napiš do gůglu "sonda k osciloskopu" a uvidíš.
děkuji všem.Našl sem na google jak se ta sonda zapojuje.Je to takhle dobře?
Radši se ptám.
ten Rx a Cx se volí přesně podle osciku.
A dočetl sem se,že sonda se kalibruje trimrem který je v ní,ale já sem nikde nenašel zapojení sondy s trimrem.
Odpor 9M je v sondě. Odpor 1M je v osciloskopu.
Oddělení čárkovanou čarou má naznačit , že na jedné straně je osciloskop "scope"(vpravo) , zatímco vlevo je všechno co je sonda "probe".
Jestli máš sondu koupenou tovární, tak ji prostě zastrčíš do osciloskopu tou stranou, kterou to bude líp a pevněji držet (je tam BNC konektor).
Druhá strana mívá háček nebo hrot a ten připojíš na měřený obvod.
EDIT: Vlastíku, ty lumpe , ty mažeš svoje původní dotazy a já pak vypadám , že mluvím z cesty
Odpor 9M je v sondě. Odpor 1M je v osciloskopu.
Oddělení čárkovanou čarou má naznačit , že na jedné straně je osciloskop "scope"(vpravo) , zatímco vlevo je všechno co je sonda "probe".
Jestli máš sondu koupenou tovární, tak ji prostě zastrčíš do osciloskopu tou stranou, kterou to bude líp a pevněji držet (je tam BNC konektor).
Druhá strana mívá háček nebo hrot a ten připojíš na měřený obvod.
EDIT: Vlastíku, ty lumpe , ty mažeš svoje původní dotazy a já pak vypadám , že mluvím z cesty
Děkuji moc.chci si ji vyrobit,protože cena kupované je hrozná Ale to nevadí když se dá zbatlit.
Jo a za to smázání se omlouvám Já sem právě si pak nad tím schématem té sondy sednul a přemejšlel
a pak mi to docvaklo.A tak sem sel rychle sem smazat ten prispevek.Abych nevypadal jako blbec Ale moc díky!!!!!!
Zaslal: ne srpen 23 2009, 0:52 Předmět:
555 napsal(a):
....chci si ji vyrobit,protože cena kupované je hrozná Ale to nevadí když se dá zbatlit.....
Zbastlit se dá, ale musíš počítat s tím, že bude mít horší parametry než kupovaná, tzn. nebude ukazovat správně na vyšších kmitočtech. Ale pokud máš osciloskop do 2MHz, tak se to ani neprojeví.
V AR-PE č.2 až č.4/1998 vyšel článek o domácí výrobě sond s různým dělicím poměrem a různými vlastnostmi.
Profi sondy mají něco, co běžně neseženeš, a sice ten koaxiální kabel. Střední vodič je totiž z odporového drátu a mimoto je hodně tenký kvůli malé kapacitě. Profi sonda vcelku věrně zobrazí snímaný průběh, zatímco doma dělaná si semtam nějakou vlnku přidá nebo naopak uhladí.
Mám sondu 1:10 Tesla BP7723 a ta má odpor jenom 1MOhm a vnitřní zapojení je trochu složitější a nastavovacích prvků je tam víc.
Zaslal: ne srpen 23 2009, 6:33 Předmět:
Pokud jsi nasetril na osciloskop,zcela jiste se vyplati nasetrit i na sondy.Tezko budes schopen vyrobit neco co bude ne jen trochu vypadat,ale zaroven to nepokazi parametry osciloskopu.Hlavni problem uz vyse napsal Pavel,dalsi by Te cekaly,soucastky(kvalitni trimry) no a vysledek nejisty.
Zaslal: ne srpen 23 2009, 9:05 Předmět:
Ono je to těžké. Pro většinu lidí, co sehnali levně osciloskop z inzerátu, je nepochopitelná a nepřípustná představa, že by měli dát za takovou "drobnost" jako je sonda, stejně nebo i víc jak za složitý osciloskop. Vždyť je to vlastně jen obyčejný pasivní doplněk, zatímco osciloskop je složité zařízení plné elektroniky.
Mám originální sondy HP i Tesla, ale ze škudlilství si je raději šetřím, tak jsem si pořídil i dvě levné čínské, co vypadají v nabídkách obchodů jedna jako druhá. U obou se mi už přerušil střední vodič v místě připojení k plošňáčku na straně s BNC- koaxiál je tam tak mizerně fixovaný (rádoby nakrimpovaný), že se to utrhnout časem musí. Nedávno jsem dostal jednu rozbitou soundu(o dost kvalitnější než ty moje noname) taky s přerušeným odporovým drátkem. Všechny jsem je sice opravil a fungují, ale dostaly přitom zabrat.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.