Já jsem z toho už zmatenej, je fakt, že když se dívám na zapojení OZ tak opravdu zapojení prvního OZ je jako rozdílový zes. Jak tedy mám zapojit tuto proudovou ochranu pomocí tohoto snímaného rezistoru přes OZ na PIN5? (Platí to první zapojení. viz první obrázek této diskuze)
Zaslal: út prosinec 16 2008, 6:52 Předmět:
mě osobně se líbí t ozapojení s těmi operáky, jenom bych ten druhý zapojil jako komparátor s nastavením a na výstup tranzistor který by rozepnul pin5 od gnd při překročení proudu. A pin4 bych nechal klasicky zapojený jako na prvním obrázku . Ještě bych ošetřil nějakými keramikami tem poťák kvůli dropům jinak se občas stává, že to napětí lítá jak na houpačce, když je méně kvalitní poťák
Zapojovat výstup komparátoru na pin 5 je blbost, to z toho udělá tak akorát řehtačku, při nadproudu to vypne - zapne - vypne - zapne - vypne - zapne - vypne - a pokud to někdo nevypne tak zapne - vypne - zapne - vypne
přesně tak, komparátor s nastaveným ref. napětím tak, aby vyhodnotil vysokou urovní překročení povoleného proudu, akorát jsem uvažoval dát na výstup komp. třeba monostabilní klopný obvod... Problém je však v tom, že teorii znám ale zapojit tak, aby to fungovalo v praxi moc neumím
Zaslal: út prosinec 16 2008, 12:54 Předmět:
máš pravdu Andreo, ale co je podstatné, říct je má li to být proudová pojistka či omezení a jaký t omám mít vlastně účel, jestli jako laboratorní zdroj, tak jsem spíše příznivec lineárních , než impulzních zdrojů. To ovládání se pak musí přizpůsobit podmínkám, rozhodně, to není taková stavebnice jako např s 723jkou . Pokud pojistka vyhoví pin 5 pokud omezení, bude to pin 4 . Samozřejmě ten způsob provedení je variabilní. Ale beru to jen jako směrování určitým směrem. Osobně jsem tyhle věci děla s tl 494 a péčkový fetem
No jedná se o laboratorní spínaný zdroj, který je v podstatě navržený ale je nutné k tomu přidat ochranné moduly (obvody) zdroje jako je např. proudová ochrana proti zkratu. Ta je v podstatě povinná.
Založen: Jun 30, 2005 Příspěvky: 1576 Bydliště: Pardubický kraj
Zaslal: út prosinec 16 2008, 21:10 Předmět:
Nepomohlo by napájet komparátor a klopný obvod nezávislým napětím ustabilizovaným lineárně přímo z těch 40V, potom by se mohl klidně ovládat pin 5, pokud by se spínaná část zastavila, stále by pin 5 držel na vysoké, pak by už řechtačka být nemusela.
Ano, napajéní komp. a MKO a vlastně i prvního OZ budu napájet ze vstupního napětí v podstatě z napětí těsně před LM2576. Navrhl jsem si napájecí obvod pomocí tranzistoru a 7805 na U = +5V. Tohle napětí bych použil i jako referenční napětí pro komparátor....Napájení lze provést i jednoduchym zapojením a to pomocí rezistoru a klasické zenerky na 5,1V.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.