Zaslal: pá září 05 2008, 10:43 Předmět: Posunuti (opozdeni) obdelniku o nastaveny cas
jeste bych se chtel zkusit poradit, jak nejjednoduseji a nejspolehliveji (nejaky konkretni integrak, nebo cokoliv) posunout (ne zkratit!) obdelnik (1/2 T) 15V, 5-20KHz o nastaveny cas (ktery napevno nastavim treba na 4us) pri jakekoliv frekvenci z rozsahu?
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32853 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá září 05 2008, 15:48 Předmět:
Tak ten monostabil - a místo keramickýho kondíku nebo trimru do CR článku dej 2 zkroucený izolovaný drátky - zkracováním si nastavíš potřebnou kapacitu v řádu desetin - jednotek pF jednou pro vždy. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: pá září 05 2008, 21:43 Předmět:
alvr napsal(a):
jeste bych se chtel zkusit poradit, jak nejjednoduseji a nejspolehliveji (nejaky konkretni integrak, nebo cokoliv) posunout (ne zkratit!) obdelnik (1/2 T) 15V, 5-20KHz o nastaveny cas (ktery napevno nastavim treba na 4us) pri jakekoliv frekvenci z rozsahu?
to mi připomíná pokusy o vyladění posunu signálu z PLL do rezonance, a pokud ne je to přinejmenším hodně podobná záležitost.
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 642 Bydliště: Moravský Krumlov
Zaslal: so září 06 2008, 16:24 Předmět:
jankop napsal(a):
Proč mám pocit, že jedinej, kdo pochopil správně položený dotaz, nebo si dovede představit reálné řešení, je zrovna kuchařka M.F.
No ono totiž její navržené řešení je asi tak nejrozumější, součástky dostupné naprosto všude... Akorát si myslím, že to hradlo 74HC86 není nutné, lze to obejít a vystačit se dvěma IO. Zpoždění 4us zas není tak krátké a HCMOS na to bohatě stačí.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32853 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so září 06 2008, 18:57 Předmět:
Jedinej problém možná bude v tom, že se s tím bude muset trošku laborovat a měřit - mám takovej prapodivnej pocit, že signálové zpoždění není u hradel garantovaná datasheetová hodnota - garantované je pouze rozmezí nejmenší a nejdelší doby při daném napájecím napětí, takže počet v sérii řazených hradel se nedá přesně stanovit předem. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: so září 06 2008, 22:01 Předmět:
Marie Fůrie napsal(a):
jankop napsal(a):
To mě napadlo taky, ale časy jednotek us se tak už dosahují obtížně.
Nemyslela jsem naskládat za sebe 18 hradel To by byla právě ta zpožďovací linka
Prozradím že by to byly 74HC86, 74HC123 a 74HC74
A nebo využít oblíbený AVR Změřit ,zpozdit, přeposlat. Pro 20khz zbyde hromada času _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 642 Bydliště: Moravský Krumlov
Zaslal: so září 06 2008, 23:31 Předmět:
ZdenekHQ napsal(a):
Marie Fůrie napsal(a):
jankop napsal(a):
To mě napadlo taky, ale časy jednotek us se tak už dosahují obtížně.
Nemyslela jsem naskládat za sebe 18 hradel To by byla právě ta zpožďovací linka
Prozradím že by to byly 74HC86, 74HC123 a 74HC74
A nebo využít oblíbený AVR Změřit ,zpozdit, přeposlat. Pro 20khz zbyde hromada času
Problém je v tom, že vzniká určitá fázová nejistota, protože výstupní signál už není synchronní s původním, ale se signálem oscilátoru AVR. Podle mě je to nejméně vhodné řešení, MKO + KO typu D je asi to nejjednodušší, výstupní signál je stále synchronní se vstupním a má přesně stejný poměr šířky k mezeře.
Proč mám pocit, že jedinej, kdo pochopil správně položený dotaz, nebo si dovede představit reálné řešení, je zrovna kuchařka M.F.
No ono totiž její navržené řešení je asi tak nejrozumější, součástky dostupné naprosto všude... Akorát si myslím, že to hradlo 74HC86 není nutné, lze to obejít a vystačit se dvěma IO. Zpoždění 4us zas není tak krátké a HCMOS na to bohatě stačí.
Ta 74HC86 je tam proto, aby MKO reagoval na obě hrany. XOR + RC = spouštěcí impuls při každé hraně
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.