Založen: Nov 24, 2006 Příspěvky: 1988 Bydliště: SR-Bratislava -Devínska Nová Ves
Zaslal: st červenec 02 2008, 10:37 Předmět:
Petr01 napsal(a):
co to znamená vylagrovaný? sorry buď jsem blbej nebo tohle slovo v češtině nemáme
A já bych tipoval že s tím novým ten pokoj vysaju maximálně tak 2x rychleji.. a to bych musel makat jak spriner
A každopádně to prvně zkusím s tím trafem. Když už ho mám vyhodit tak ho prvně odrovnám úplně ne?
To slovo vylagrovany netusim ci je spisovne znamena to nieco ako vydrany motor.
A nemuselk by si bezat ako sprinter. Dajme tomu ze ten ETA 300W so svojim sacim vykonom, musis 1m stvorcovy prejst vysavacom 30krat, a s tym 1200W len 10 krat. Chapes?Tie udaje su uplne s brucha,len tak na predstavu ze nemusis behat ako sprinter.
A napätie by som nezvysoval tomu motoru.
Zaslal: st červenec 02 2008, 10:46 Předmět:
Zapoj ten motor bez trafáku rovnou mezi dvě fáze a bude vyřešeno... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zaslal: st červenec 02 2008, 11:18 Předmět:
Já myslím, že nejlepší metoda tuningu, která velmi účinně zvýší sací výkon, by byla tahle :
- prodloužit celé těleso vysavače, třeba rozříznout na půlku anastavit masivní trubkou
- nastavit hřídel motoru a podepřít ložiskem
- na hřídel instalovat lopatkové kolo kompresoru, do tělesa vysavače osadit věnec rozvodných lopatek - doporučuji dvoustupňové řešení
- na hřídel instalovat - za motor - lopatkové kolo turbíny, před něj a za něj instalovat do tělesa vysavače rozvodné lopatky a celé těleso vyložit keramickými destičkami
- komutátor motoru by měl být umístěn tak, aby zasahoval do pracovního prostoru turbíny
- motor předělat - stator zapojit jako u motoru s cizím buzením, rotor zapojit na vícekvadrantový měnič
- sací otvor osadit bytelným sítem
- ke komutátoru umístit trysky vstřiku paliva
- Je třeba udělat nějaké šikovné řízení palivového čerpadla a motoru, po rozběhu bude původní motor vysavače nejspíš v generátorickém režimu a bude proud, napětí a účiník měničem vracet do sítě, čímž při každém vysávání něco vyděláš
- pokud to celé dobře tepelně zaizoluješ, dalo by se uvažovat i o možnosti ohřívat třeba teplou vodu apod.
Já myslím, že nejlepší metoda tuningu, která velmi účinně zvýší sací výkon, by byla tahle :
.....
- pokud to celé dobře tepelně zaizoluješ, dalo by se uvažovat i o možnosti ohřívat třeba teplou vodu apod.
A co je hlavní, nebudou do toho potřeba sáčky, účinnost vysávání (spalování) se bude blížit 100% a hodně bordelu na koberci bude fungovat jako forsáž.
Zaslal: st červenec 02 2008, 11:41 Předmět:
Tak tak, a když do hadice instaluje fakt silný neodynamiovaný magnet na odlučování železných částí, může si ještě přivydělat, když je občas odevzdá do sběru. Čestný titul magnet-turbo ho jistě v místní sběrně nemine.
Založen: Aug 08, 2007 Příspěvky: 2914 Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.
Zaslal: st červenec 02 2008, 12:36 Předmět:
Pri konci vysávania stačí pridať do sania trochu benzínu a "Fau cvaj ETA" sa samočinne premiestni na iné pracovisko. _________________ Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9718 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: st červenec 02 2008, 13:03 Předmět:
No tak luxuj bez papírové vložky filtru, nech jenom plátěný pytlík. tah se citelně zvýší (menší odpor sání). pokud je to starý aparát tak zas není moc co pokazit. Já mám již 16 let ETA1428 a je slabý, jenže orig.sáčky nejde sehnat tak dávám náhradou svačinové a ty zas mají menší profuk... _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Zaslal: st červenec 02 2008, 13:56 Předmět:
Vážení kolegové bastlíři. Zcela jste opoměli ve svých radách, že vysavač je točivý elektrický stroj a je nutno věnovat též pozornost dynamickým vlastnostem za chodu. Povolená excentricita komutátoru je 0,05 mm a turbiny, včetně navrhovaných přídavných oběžných kol musí být vyváženy nejen staticky, ale i dynamicky. Nevyváženost turbin způsobuje proměnnou úhlovou rychlost a tím i nerovnoměrnou rychlost vzduchu ve vysavači. Pokud se celá soustava dostane do rezonance, tak vzroste průtočný odpor pro vzduch a vysavač má malý výkon. Analogicky to odpovídá paralelnímu rezonančnímu obvodu. Je to jako laděný výfuk u auta, ale v opačném gardu, který má analogii se sériovým rezonančním obvodem. Dost může pomoci tzv. celebridis, který omezi stojatou složku vlnění, fázově ji pootočí o 90 stupňů a převede na podélnou složku vlnění, která zvýší tah inkriminovaného vysavače. Taktéž je třeba věnovat pozornost mezilamelové izolaci komutátoru, která by měla být 0,3 - 0,5 mm pod rovinou komutátoru. Pokud by izolace byť nepatrně převyšovala lamely, tak elektrony musí přeskakovat z lamely na uhlík přes toto převýšení. Elektrony jsou okované "na ostro", jako koně na zimu, aby se dobře mohly pohybovat v atomové mřížce vodičů a pokud je v obvodu nějaká nevodivá mezera, tak se ji snaží přeskočit, aby se dostali do uhlíku. To, jak prudce zabírají, lze vidět pod uhlíkama na komutátoru. To jiskření je od kopyt jak zabírají ke skoku. To je ovšem tak vysílí, že už nemohou tak rychle točit rotorem vysavače a ten netáhne.
Zaslal: st červenec 02 2008, 16:03 Předmět:
Mám za to, že výkon motoru je určitě tentýž jako v době koupě vysavače. Měl jsem donedávna tento model rovněž a mohu konstatovat, že na běžné použití je výkon dostatečný. Jde o to, že když jsem jej kupoval, nebylo ještě počítáno s papírovými pytlíky (ty se objevily krátce po té), takže prostup sání byl lepší. Dále tam někdo něco psal o ucpaných filtrech, tak jej mohu ubezpečit, že tehdejší vysavače žádné neměly (v jednoduchosti je krása-stačil tudíž menší výkon). Další otázkou je, zda-li udávaný výkon nových přístrojů nebývá uváděn tak jak je dnes zvykem u zesilovačů-t.j. bombasticky nadsazený. Pokud má ventilátor všechny lopatky a komora vysavače je těsná, nezadírají se ložiska a nejsou mezizávitové zkraty tak by mělo být vše v normě a budeš si muset skutečně pořídit nějaký nový trhač koberců.
Zaslal: po srpen 18 2008, 12:07 Předmět:
Ak je motor v poriadku, potom zostáva:
1. skontrolovať hadicu, či nieje pripchatá (porovnať sanie bez a s hadicou)
2. plátené vrecko vyfúkať kompresorom minimálne 1× do roka, najmä pri nepoužívaní papierových sáčkov
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.