ekokotal samozřejmě blekotá naprostý sračky, poslední APCčka co braly napětí ze sekundáru trafa a srážely to lineárem jsou eště nejaký ty prehistorický plechový Backy co umí akorát voltage signalling. Různý bzučení u APCček je bohužel běžnej stav, co to dělá konkrétně je asi zbytečný řešit.
Zaslal: st květen 20 2026, 11:32 Předmět:
Nové elyty mj. 22uF jsou objednané, zkusím je vyměnit, třeba to pomůže. Jsou v tom tři zákaznické IO, takže toho zas tak moc nezmůžu. Má ta APC Back-UPS CS 500 přece jenom 23 let a opravuju ji spíše ze zvědavosti. _________________ 010203
Zaslal: so květen 23 2026, 23:59 Předmět:
Konečně mám sondu 100:1, takže mohu měřit výstup APC Back-UPS CS 500. Teda osciloskop nebo UPS musí být plovoucí. Jinak by došlo ke zkratu. UPS byla tedy odpojená od sítě a pustil jsem cold start.
Zaslal: ne květen 24 2026, 0:05 Předmět:
Vyměnil jsem všechny, to jest 6ks smd elytů 22u 16V a jeden 33u 16V. Měly lehce sníženou kapacitu a hlavně o dost větší ESR až cca 22Ohm. Nové elyty mají ESR cca 0,6Ohm. Zatím jsem zjistil, že při náhlém připojení dvou 100W žárovek k běžícímu měniči se vzpamatuje za cca 290ms. Původně to bylo cca 500ms. Někdy vyzkouším, jak moc si rozumí s osobním počítačem...
Zaslal: ne květen 24 2026, 0:48 Předmět:
Na tom schematu asi chybi zpojeni hlavniho trafa, sou tam jen nake svorky, netusim. Studene zarovky tomu kratkodobe nalozi vetsi zatez nez jmenovity vykon menice, furt se mi zda, ze to nejak omeuje proud pripretizeni, jakmile se vlakna nazhavi, nadproud ooadne a strida se vetsi na normal...
Zaslal: ne květen 24 2026, 0:55 Předmět:
Jen tak narychlo jsem zjistil, že UPS nyní dokáže zálohovat můj osobní počítač. Zatím jsem ho teda měl jenom v setupu bez naběhnutých Windows. Napětí už nijak moc neklesá. Někdy ještě zkusím zaznamenat osciloskopem, co se tam děje. Na to budu potřebovat oddělovací transformátor... Nebo dvě 100:1 sondy, diferenciální měření by se dalo taky udělat.
Ty dvě studené 100W žárovky paralelně se asi moc nelíbí žádné UPS, krátkodobě berou značnej proud. Za studena mají odpor asi 19 Ohm, takže krátkodobej odběr je až 12A. _________________ 010203
Zaslal: ne květen 24 2026, 1:02 Předmět:
Jo na tohle sem si ve sberaku ulovil peknej oddelovak 1:1, ma tusim dokonce stinici plech mezi vinutima. Nebo naky bateriovy skopek. Jeste sem nezkoumal streva mehobl Rigola, ale vubec bych se nedivil, kdyby tam byl naky spinak z 220 na 12v, ktery by se dal odpojit a misto toho krmit baterkou...
Zaslal: so květen 30 2026, 23:26 Předmět:
Zvláštní, nyní už zase UPS APC Back-UPS CS 500 nedokáže zálohovat PC. Po výpadku napájení klesne výstupní napětí měniče asi na 136Vac a trvá to cca 239ms, než se měnič rozběhne... Možná někdy ještě zkusím hledat nějaké studeňáky...
UPS je cca 23 let stará, Může být narušený některý ze 3 zákaznických IO, nebo to ani není závada, ale nějaká nevhodná shoda okolností... možná je zdroj v mém PC nějaký nevhodný.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.