Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka Indesit WIB111
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Servo

PříspěvekZaslal: so květen 16 2026, 13:50    Předmět: Citovat

Tu hodnotu jsem vzal orientačně dle tvého odhadu 1k. Vzal jsem poťák 10k a nastavil zhasnutí žárovky. Změřil odpor, vzal rezistor 1k a k němu přidával. 1k bylo málo(pračka se nerozjela) 1,1k bylo moc(zámek se sám zamkl), tak jsem dal 1050ohm.

Nepomohlo by dát věší odpor do série mezi pin 30procesoru a B Q015?

Uhlíky na motoru nejsou vůbec na výměnu. Když zapojím motor napřímo do sítě, točí se plynule, žádné jiskry nelítají, chránič je s motorem taky ok.

K zamýšlení. Když dám pračku do sítě, a to i bez periférii, tak se na pinu 30 objeví napětí 3,3V, které po zapnutí spadne na 1,8V(ještě ověřím ten pokles při absenci periférií i zámku).
Za jakých okolností by se tam to napětí mohlo objevit? Jedině, pokud je procesor vnitřně poškozen(někde je v něm něco proraženo), nebo mu to říká paměť.
Mohla by toto vyvolat taky nějaká poškozená součástka mimo procesor? Něco mezi DC-DC 3.3V a samotným procesorem, nebo něco kolem něho? Třeba mohl by proražený odpor, nebo přerušený odpor, vadný kondík, vedle procesoru zvýšit to napětí na 3.3V? A tím, že se nabije nějaký kondík jinde se napětí sníží na 1,8V? Ta prodleva jsou 2s.

Jak si vysvětlit, že když resetuji program dlouhým stiskem START, že se na pinu 30 objeví zase 3.3V na 2s?

edit:
Mám zkusit s tím 1050odporem mezi B a E projet celý cyklus a co to udělá na konci? Neodpálím procesor, nebo něco jiného když to tak bude 2h prát naprázdno?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik

PříspěvekZaslal: po květen 18 2026, 2:10    Předmět: Citovat

Procesor by měl mít na výstupu jen 2 napětí. 3,3V (nebo malinko míň) nebo 0V (nebo malinko víc). Nic mezi tím. Proto 1.8V je špatně. Jak se to může stát? Poškozením struktury procesoru. Ve tvém případě buď nevodí "spodní" tranzistor nebo "horní" má svod. Ať tak či onak, je to ve struktuře procesoru a tudíž neopravitelné.
To napětí 3.3 nebo 0V se může rychle přepínat tam a zpět, to může být v pořádku, procesor tím řídí např. otáčky motoru. V tom případě by měřák na DC ukazoval něco mezi, tedy třeba 1.8V. Ale ověřili jsme si, že to napětí nekmitá nahoru a dolu, drží se na 1.8V trvale. A to by být nemělo. To normálně procesor ani neumí.
Takže předpokládám, že když je tam 1.8V, má tam být 0V.
Našim cílem tedy je, ať když procesor dává 3.3V, Q015 je otevřen. Když procák dává 1.8V, Q015 by měl být zavřený. Toho se dá dosáhnout různými způsoby, připojit odpor mezi E a B mi přijde nejjednodušší. Ale jen na test, na trvalo bych volil jinou úpravu.
Pokud to ale vychází tak hodně napřesno, že 50Ω nahoru nebo dolů už mění funkci, je to blbé. Nemůžeme si být jisti, že Q015 se otevírá a zavírá opravdu tak jak má.
Nerozumím ale tvému postupu. Pokud jsi připojil trimr, žárovka svítila a ty jsi jeho otáčením dosáhl toho že zhasla, je potřeba odpor ještě o něco snížit, ať je to zhasnutí žárovky spolehlivé. Pokud jsi ale postupoval opačně, tedy po zhasnutí žárovky odpor zvyšoval, zase ses přibližoval hodnotě, kdy se žárovka rozsvítí. To je špatně. Dává-li procák 1.8V, žárovka musí být spolehlivě zhasnutá. Když procák dává 3.3V, žárovka musí spolehlivě svítit. Teprve když je tato podmínka splněná, může se přistoupit ke sledování toho, co pračka dělá.
Nerozumím tomu, že když měl odpor 1k, "pračka se nerozjela". Co přesně se nestalo?
Každopádně podle toho se hodnota odporu neurčuje. Rozhodující je ten svit nebo zhasnutí žárovky. Bez ohledu na to, co dělá nebo nedělá pračka.
To rozpětí odporu, kdy žárovka bude svítit/nesvítit dle stavu pinu procesoru bych odhadoval na větší rozpětí odporu než +/- 50Ω. Tak to skus ještě ověřit. Pračku s touto úpravou můžeš testovat libovolně dlouho, procesoru to nijak nevadí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Servo

PříspěvekZaslal: po květen 18 2026, 19:05    Předmět: Citovat

Finální hodnota odporu - nejprve jsem našel přibližnou hodnotu pro zhasnutí žárovky poťákem. Pak jsem ho vyměnil za odpory stejné hodnoty a hledal moment kdy zhasne. Když to bylo těsně, pračka roztáčela motor neočekávaně. Když jsem ubral moc, pračka vůbec nereagovala. Nenapouštěla, neodstřeďovala, nečerpala. Prostě se triak neotevřel - napětí z pinu 30 bylo příliš nízké.

Jdu přeměřit přesně rozpětí mezi "žárovka zhasne" a "pračka už nereaguje". A nechám projet celý cyklus.
Servo

PříspěvekZaslal: út květen 19 2026, 11:57    Předmět: Citovat

Když odpor mezi B a E Q015 je 1560ohmů, žárovka ještě zhasne. Při 1620ohmech už si jen tak při té změně napětí slabě 2x zabliká, ale zůstane svítit.
To zablikání dělá ovšem vždy, když se mění hodnota napětí z vyšší na nižší při jakémkoliv odporů co jsem měřil(od 50ohmů do 1,6k).

Různé hodnoty napětí v závislosti na velikosti odporu. První číslo je odpor, druhé počáteční napětí a třetí číslo ustálené napětí.
0925 0.69V 0.44V
0950 0.70V 0.47V
1004 0.70V 0.47V
1015 0.71V 0.47V
1024 0.71V 0.47V
1034 0.71V 0.48V
1047 0.72V 0.48V
1061 0.72V 0.48V
1075 0.72V 0.49V
1085 0.72V 0.50V
1095 0.72V 0.50V
1105 0.72V 0.50V
1114 0.72V 0.50V
1125 0.72V 0.50V
1135 0.72V 0.50V
1145 0.72V 0.52V
1215 0.72V 0.53V

Nastavil jsem 850ohmů. Režim rychlé otáčky. Zapojení do sítě a 0.67V a spadlo to na 0.42V. Zmáčkl jsem start, propojil zámek. Otáčky motoru po sepnutí vyletěly na max., po 1s spadly na nízké. Při těch nízkých se to točilo jakože se prádlo ustaluje. Za chvíli se rychlost plynule zvýšila na velmi rychlé. Takto to jelo plynule možná minutu? A pak se začaly zase plynule snižovat. Nevím, jak má přesně tento program fungovat, tak neposoudím správnost. Když se otáčky dotáčely k zastavení, najednou vyletěly na max. na 1s na druhou stranu a pak zase spadly na nižší rychlost, aby se pak zase zrychlilo na velmi rychlé. A tak několikrát to změnilo směr.

To samé i s odporem 730ohm, akorát napětí 0,65V - 0,40V.
A pak 680ohm s napětím 0,62V - 0,36V.
A pak 440ohmů s napětím 0,48V - 0.26V. Po zapnutí Start to na chvíli vyletělo na 0,35V zase spadlo na 0,26V. Jenže to se jenom točilo čerpadlo a motor už ne. U motoru párkrát zacvakaly relátka a pak už ani ty ne.

Pak jsem dal režim praní a 680ohmů.
Začala se napouštět voda(asi tak jak má). Pak se na max.roztočil motor na 1s. Při doběhu se zase chtěl roztoči na max a při tom se v motoru blýsklo, střelilo, popotočilo se zase tak na 1s na max, takto to udělalo 3x a pak se už nedělo nic. Motor a vše se zastavilo.

To samé i s 850ohmy.

ŘJ dokázala plynule měnit otáčky. Od velmi rychlých po velmi pomalé(prádlo se jen převaluje). Při tom v motoru neškubalo, nestřílelo, neblýskalo. Teplota motoru do 40°C.
ŘJ si z tacha asi taky bere hodnoty, protože změna směru otáček nastávala v okamžiku téměř zastavení motoru.

20260518-091942.jpg
 Komentář:
 Velikost:  260.22 kB
 Zobrazeno:  1 krát

20260518-091942.jpg

Kremik

PříspěvekZaslal: čt květen 21 2026, 9:46    Předmět: Citovat

To, čemu říkáš počáteční a ustálené napětí je ve skutečnosti ON a OFF. Když se točí motor a zrovna nejede na max, procesor mezi nimi rychle přepíná. Jinak podle situace je někdy ON, jindy OFF.
Pin tedy funguje, jen má posunutou spodní úroveň (LOW, nebo OFF, jak chceš) na těch 1.8V Pro praktické použití by bylo dobré kus toho napětí odečíst, skusil bych místo odporu 1K5 dát dvě diody v sérii, zapojené v propustném směru. Teoreticky možná i 3. Pak bys měl na bázi Q015 při ON těch 0.7V, při OFF by bylo blízké nule. To by byl ideální stav. Ovšem teoreticky to může fungovat i s vhodným odporem tak jak je to teď. To už je na tvém rozhodnutí. Řešení s diodama je ale určitě lepší.
Jestli se pračka chová jak má musíš posoudit ty, já ji neznám. Nezdá se mi to jednosekundové "na max", nevím proč by to dělala. Skus program který znáš. Ovšem jestli to nebude OK, už asi nemám dalších rad. Procesor už je zkrátka vadný.
A teď motor. Několikkrát popisuješ, jak v něm "blýsklo a střelilo" a stále si myslíš, že je OK? Dle mého ten motor je prvotní příčina toho problému co teď máš. Klidně se může stát, že někde splašíš jinou elektroniku, dáš ji místo té původní a po dvou vypráních budeš zas tam kde jsi teď. Ale to už je tvůj boj. Já bych se tomu motoru pověnoval.
Podle snímku z termokamery tuhle vadu neodhalím. Ale je hezké, že ji máš. Taky bych nad ní mohl zapřemýšlet.
Vlafig

PříspěvekZaslal: pá květen 22 2026, 7:10    Předmět: Citovat

Od samého začátku mám stejný pocit, že na vině je právě motor.- to blýskání v relátkách a v motoru samotném není normální. Doporučuji už toto nechat, sehnat ze SD nějakou jinou pračku Indesit, třeba s vadným ložiskem, kterých je spousta, a kompletně přehodit celou elektroniku s kabeláží, ovládacím panelem i motorem do té tvé. Ale smekám před výdrží a snahou to opravit.
Kremik

PříspěvekZaslal: pá květen 22 2026, 20:15    Předmět: Citovat

Relátka mě nechávají v klidu, ono vypnutí indukční zátěže nějakou tu jiskřičku udělá. Kdyby to bylo dobře naprogramované, nebo fungovalo správně, relátkama by se cvakalo když by byl triak vypnutý a byla by tma.
Vlafig

PříspěvekZaslal: čt květen 28 2026, 7:14    Předmět: Citovat

Jaký je tedy výsledek celého měsíčního snažení?
Servo

PříspěvekZaslal: čt květen 28 2026, 18:10    Předmět: Citovat

U rodičů mám pytel diod. Měli přijet v pondělí a dovézt mi to. Jenže nakonec nejeli a přijedou v sobotu. A možná dovezou i přístroj na proměření toho motoru. Tak ještě chvíli počkejme. Zatím
p32

PříspěvekZaslal: čt květen 28 2026, 19:20    Předmět: Citovat

Vlafig napsal(a):
Jaký je tedy výsledek celého měsíčního snažení?
Budou stavět ještě jednu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Strana 11 z 11

Přejdi na: